Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олег Ніколенко: «Щоб унеможливити появу вірусу африканської чуми свиней, усі спеціалізовані господарства мають працювати в «закритому режимі»

1 жовтня 2013 - 10:50

Заступник голови обласної державної адміністрації Олег Ніколенко провів засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при облдержадміністрації, в якому взяли участь керівники служб області та структурних підрозділів ОДА, а також керівники територій та господарств регіону, які спеціалізуються на вирощуванні свиней.

- Ми повинні виключити можливість занесення інфекції африканської чуми свиней на територію області. В Україні вже двічі проводилися навчання з протидії вірусу африканської чуми свиней на прикладі нашого регіону, адже минулого року нам довелося боротися з цією страшною хворобою. За інформацією міжнародного епізоотичного бюро, з початку року в Російській Федерації зареєстровано 145 випадків захворювання, напружена ситуація спостерігається в Республіці Білорусь. Тому нам треба бути дуже уважними та вживати всі заходи, щоб цей вірус не потрапив до нас, - зазначив Олег Ніколенко.

Як повідомив заступник начальника Головного управління ветеринарної медицини в Запорізькій області Сергій Дегтяренко, ситуація щодо африканської чуми свиней на кордонах України залишається напруженою. У Російській Федерації, крім вірусу АЧС, зафіксовано 19 спалахів ящура сільськогосподарських тварин, а цей вірус представляє загрозу і для людей.

- З кожним роком ми спостерігаємо негативну тенденцію розширення географії поширення вірусу. У зв’язку з ускладненням епізоотичної ситуації щодо африканської чуми свиней та інших інфекційних захворювань у Росії та Білорусі на кордоні з Росією тимчасово закрито місцеві пункти пропуску для автомобільного транспорту. Наразі працюють лише міжнародні та міждержавні пропускні пункти, через місцеві можна проходити лише пішки. Але цього замало, наші свинарські господарства мають працювати в «закритому режимі», - зазначив Сергій Дегтяренко.

Під час засідання було розглянуто роботу державних надзвичайних протиепізоотичних комісій у Великобілозерському, Василівському, Гуляйпільському, Михайлівському та Приморському районах щодо забезпечення «закритого режиму» роботи свинарських господарств. Саме в цих районах робота проводиться на недостатньому рівні.

За підсумками засідання Олег Ніколенко доручив Головному управлінню Держсанепідслужби в Запорізькій області постійно вживати заходи із запобігання використанню харчових відходів, що утворюються в місцях  громадського харчування й закладів відпочинку, та посилити контроль за їх утилізацією. Головному управлінню ветеринарної медицини в Запорізькій області та обласному управлінню лісового та мисливського господарства доручено під час сезону полювання проводити моніторингові дослідження на африканську чуму свиней та інші захворювання серед диких кабанів.

Перед Запорізьким, Бердянським та Мелітопольськими пунктами державного ветеринарно-санітарного контролю на державному кордоні і транспорті поставлено завдання посилити контроль та нагляд за імпортом сировини та тваринницької продукції, яка надходить на територію області.

Запорізький пункт державного ветеринарно-санітарного контролю на державному кордоні і транспорті, а також КП «Міжнародний аеропорт «Запоріжжя» повинні постійно вживати заходи щодо заборони вивантаження будь-якого сміття, а також залишків продуктів харчування з літаків, які прямують з неблагополучних округів Російської Федерації, Республіки Білорусь, Грузії та інших країн, на території яких зареєстровано випадки африканської чуми свиней. Крім того, вони повинні вилучати продукти тваринного походження та інші підконтрольні товари, які можуть бути контаміновані збудником африканської чуми, з ручної поклажі і багажу та організовувати їх знищення.

- Краще зараз вжити всі необхідні заходи, у тому числі - перевести свинарські господарства на «закритий режим» роботи, ніж потім закривати на карантин цілі території. Адже цей вірус призведе до колосальних збитків не тільки держави, яка буде виплачувати компенсацію, а й самих підприємств, які зараз не дуже активно переходять на «закритий режим» роботи. Необхідно до 31 грудня поточного року в повному обсязі ліквідувати всі недоліки, які є в кількох районах області. Тільки завдяки вжиттю всіх обговорених тут заходів ми зможемо уникнути поширення вірусу в нашій області, - наголосив Олег Ніколенко.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також