У Приморському районі відбулася виїзна семінар-нарада з питань особливостей підготовки та проведення сівби озимих культур під урожай 2014 року, яку провів заступник голови обласної державної адміністрації (стажування) Олег Ніколенко.
Учасниками семінар-наради стали представники управлінь АПР райдержадміністрацій, державної фітосанітарної інспекції та інспекції сільського господарства, керівники аграрних господарств, банківських установ, науковці.
Розглядаючи питання щодо проведення комплексу осінньо-польових робіт, Олег Ніколенко зупинився на необхідності дотримання аграріями науково рекомендованих сівозмін.
- Важливо не допустити зменшення площ посіву озимих зернових. У структурі посіву вони повинні займати не менше 40%, - зазначив посадовець.
При цьому О. Ніколенко відзначив, що є ряд територій, які не дотримуються цих рекомендацій. Зокрема, в Мелітопольському районі озимі зернові складають 36% площі, Михайлівському – 36,3%, Якимівському – 38,5%.
Також представник обласної виконавчої влади звернув увагу присутніх на необхідності дотримання технологій сівби та догляду за посівами.
Наразі понад 80% посівних площ підготовлені до сівби. Забезпеченість сільгосппідприємств мінеральними добривами складає понад 50%. Низький рівень забезпечення добривами спостерігається на підприємствах Веселівського, Михайлівського, Розівського та Новомиколаївського районів. Тож Олег Ніколенко наголосив, що керівники районів мають взяти на особистий контроль це питання.
У поточному році запорізьким аграріям належить посіяти озимих зернових та технічних культур на площі 625 тис. га. Зокрема, озимим ріпаком уже засіяно понад 2 тис. га. (6 % від запланованого). Аграріями використовується тільки кондиційне насіння високих репродукцій.
У ході наради науковці представили сучасні здобутки у сфері селекції та насінництва сільськогосподарських культур. Успішні господарства у свою чергу поділилися напрацюваннями та досвідом роботи.
Найближчим часом у всіх районах області будуть проведені аналогічні наради.
Управління у справах преси та інформації