Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Розвиток електроенергетики та інфраструктурних секторів економіки

Прийнято ряд нормативно-правових актів

22 серпня 2013 - 08:57

У травні – липні 2013 року Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики прийнято ряд нормативно-правових актів.

Постанови від 18.07.2013 № 979 «Про внесення зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з постачання природного газу, газу (метану) вугільних родовищ за регульованим тарифом» та від 18.07.2013 № 980 «Про внесення зміни до Умов та Правил здійснення підприємницької діяльності з постачання електричної енергії за регульованим тарифом» прийнято з метою удосконалення відносин між постачальниками електричної енергії та природного газу за регульованим тарифом та споживачами, а також для виконання Національного плану дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010 – 2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава».

Документами встановлено запровадження функціонування кол-центрів для обслуговування споживачів всіма ліцензіатами з постачання електричної енергії та природного газу за регульованим тарифом.

Постановою від 20.06.2013 № 709 «Про підвищення якості обслуговування споживачів природного газу» встановлено, що гарантовані газопостачальники зобов’язані розміщувати інформацію щодо прав споживачів (населення, юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців) та встановлених цін на газ для них на власних веб-сайтах та на звороті платіжних документів, призначених для здійснення розрахунків за надані послуги з газопостачання. 

При цьому кожному побутовому споживачеві природного газу газопостачальник повинен повідомляти шляхом друкування на звороті платіжного документу обсяг спожитого газу у попередньому році, у т.ч. за перше півріччя, величину роздрібної ціни на природний газ, спожитий ним у попередньому році, а також визначену ціну на поточний рік, про переплату чи заборгованість тощо. 

Інформація, яка стосується населення, доводиться до відома до 1 березня, а інформація для юридичних осіб/ фізичних осіб-підприємців – до 1 лютого. 

Крім того, постачальники газу повинні публікувати у ЗМІ та на власних веб-сайтах детальну інформацію про зміну цін на газ за п'ять днів до введення їх у дію, а також довести її до відома споживачів. 

Слід відмітити, що постанова № 709 була прийнята з метою підвищення якості обслуговування споживачів природного газу та для виконання Національного плану дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава». 

Постанова від 30.05.2013 № 642 «Про підвищення якості обслуговування споживачів електричної енергії» прийнята з метою підвищення якості обслуговування споживачів електричної енергії та для виконання Національного плану дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава». 

Документом встановлено, що енергопостачальники зобов’язані оприлюднювати інформацію щодо частки первинних джерел електроенергії (АЕС, ТЕС, ТЕЦ, ГЕС, ВЕС, ГЕС (малі), сонячна енергія, біомаса тощо) у загальній структурі обсягу купленої постачальником електричної енергії за обсягом виробництва та у вартості (за попередній рік). Інформація повинна розміщуватися на веб-сайтах постачальників (до 20 січня) та на зворотньому боці платіжних документів або в окремих повідомленнях (до 20 лютого). 

Дія цієї постанови розповсюджується на відносини між енергопостачальниками та споживачами електричної енергії (населенням і суб'єктами господарської діяльності).

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі