Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Пеклушенко: «Наркоманія – це чума ХХІ сторіччя, і якщо ми не розпочнемо з нею війну – втратимо майбутнє»

16 серпня 2013 - 15:27

За офіційними даними, близько восьми тис. жителів області страждають від наркотичної залежності, саме стільки людей перебувають на обліку. Це один з найвищих показників в Україні. Через це поточного року правоохоронні органи посилили роботу щодо притягнення до відповідальності людей, які займаються збутом наркотичних речовин.

Про це повідомив начальник штабу ГУ МВС України в Запорізькій області Олег Курочкин

- Протягом січня-липня поточного року в області на 25% зросла кількість крадіжок, на 15% - пограбувань, у 2,5 рази – кількість шахрайств, в чотири рази – вимагань. При цьому у два рази зменшилась кількість скоєних умисних вбивств та розбоїв, на 17% - випадків нанесення важких тілесних ушкоджень, на 13% - зґвалтувань, на 1% - угонів, - повідомив Олег Курочкин.

За інформацією правоохоронця, за рівнем ефективності протидії злочинності запорізька міліція посідає третє місце в Україні, а серед восьми найбільших міст країни – перше.

- У боротьбі з обігом наркотиків ми практично відмовилися від практики документування осіб, які зберігають, але не збувають наркотичні засоби. Якщо за сім місяців 2012 року було виявлено 1205 таких фактів, то поточного року – лише 266. Натомість було значно посилено роботу щодо виявлення осіб, які збувають наркотики, - зазначив Олег Курочкин.

Так, поточного року працівниками міліції виявлено чотири організованих злочинних групи, які займалися виготовленням та збутом наркотичних речовин, а також легалізацією засобів, які було отримано від їх незаконного обігу. Одна з таких груп поставляла наркотики на територію області з-за кордону, транспортуючи їх через митний кордон України. До цих груп входило 12 осіб, якими було скоєно 25 епізодів злочинної діяльності.

- В області перебувають на обліку понад 8 тис. осіб, які вживають немедичні наркотичні засоби. За цим показником наш регіон знаходиться в лідерах. Для нарощування темпів протидії злочинності, пов’язаної з незаконним обігом наркотиків, нам необхідні додаткові матеріальні засоби, наприклад, один експрес-аналіз на наявність наркотичних складових в будь-якій речовині, який коштує 110 грн., а також відповідне обладнання - зазначив Олег Курочкин.

- Ми повинні винайти в обласному бюджеті той мінімум коштів, яких вистачить для придбання необхідного обладнання, навіть якщо мова йде про кілька мільйонів гривень. Також я хочу пообіцяти, що до кінця року ми спільно з представниками засобів масової інформації підготуємо телевізійний сюжет про те, як у Запоріжжі можна безперешкодно придбати наркотики. Якщо ми цього не зможемо зробити, я подарую міліції автомобіль, - зазначив Олександр Пеклушенко.

Також керівник області зазначив, що правоохоронні органи мають посилити роботу щодо виявлення так званих «перевертнів у погонах», адже таких людей можна знайти у будь-якому відомстві.

- У міліцейській бочці меду теж є ложка дьогтю, й її треба викорінювати. Історії про перевертнів у погонах з’являються не на порожньому місці. Тому треба вжити всі можливі заходи щодо виявлення таких працівників, - наголосив Олександр Пеклушенко.

Також очільник області нагадав, що на останній сесії обласної ради на боротьбу із злочинністю з обласного бюджету було виділено 1,2 млн. грн., які планувалося витратити на ремонт приміщень облдержадміністрації. І це не остання сума, яку отримають правоохоронці на зміцнення матеріально-технічної бази. Олександр Пеклушенко підкреслив, що так само мають вчиняти й усі райони області для створення безпечних умов відпочинку людей як і, власне, спокійного життя місцевих жителів.

Як повідомив головний лікар обласного клінічного наркологічного диспансеру Андрій Столяренко, відповідно до нового Кримінально-процесуального кодексу України лікування громадян від алкогольної або наркотичної залежності можливе лише за їх згодою, а примусове втручання заборонене. З початку поточного року в диспансері пройшла стаціонарне лікування 1601 особа, амбулаторне – 1393 особи. Крім того, отримали консультації близько 400 громадян, з них 58 взяті на облік.

Відомий в України та за її межами  психіатр, психотерапевт, нарколог 
вищої категорії Віталій Василенко розповів про свій унікальний метод лікування наркоманії, захищений у 2001 році патентом України, а в 1992 році - ліцензією України.

- Лікування можливе лише за тієї умови, якщо людина, яка страждає від наркотичної залежності, сама хоче одужати. Мова йде лише про стаціонарне лікування, існує шанс на 70%, що хворий одужає. Курс лікування коштує 30 тис. грн., але є категорія пацієнтів, які проходять лікування безкоштовно, - повідомив Віталій Василенко.

Олександр Пеклушенко попросив нарколога підготувати спеціальний прайс-лист, відповідно до якого за кошти обласного бюджету будуть лікуватися соціально незахищені громадяни.

- Наступного року ми передбачимо в обласному бюджеті фінансування цих заходів. У нашому місті живе та працює світило, до якого приїжджають лікуватися люди з усього світу. Ми повинні створити умови для того, щоб у цього фахівця мали можливість лікуватися й запоріжці. Наркоманія – це чума ХХІ сторіччя, і якщо ми не розпочнемо з нею війну – втратимо майбутнє, - зазначив Олександр Пеклушенко.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Підпал станцій мобільного зв’язку на замовлення ворога – кримінальний злочин

Вакцини є в наявності: жителів Запорізької області закликають щепитися

Приватизація державного пакета акцій АТ «Інститут Титану» – зниження стартової ціни навпіл

Найкращі українські підприємства на одному майданчику: запрошуємо на Бізнес-форум «Зроблено в Україні»

Десятеро людей постраждали, понад 25 будинків пошкоджено – такі наслідки чергового російського обстрілу Запоріжжя

Ефективні інструменти співпраці громадськості з владою: в Запоріжжі провели тематичний форум

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.09.2024

Впродовж доби окупанти завдали 424 удари по 11 населених пунктах Запорізької області

Запорізька область вшановує пам'ять загиблих українців

«Підписання Угоди про співпрацю зі штатом Пенсильванія – історична подія для Запорізької області», – голова ЗОДА Іван Федоров

Брифінг голови Запорізької ОДА Івана Федорова: як захистити Запоріжжя від ворожих атак

Жителі Запоріжжя оговтуються від чергової нічної російської атаки