Перший заступник голови облдержадміністрації Віктор Ємельяненко провів нараду у зв’язку з падінням промислового виробництва основних видів харчової продукції в першому півріччі поточного року в порівнянні з аналогічним періодом 2012 року.
Як повідомив начальник Головного управління статистики в Запорізькій області Володимир Головешко, індекс промислового виробництва харчової продукції за січень-червень поточного року до відповідного періоду 2012 року склав 79,2%.
За даними провідних підприємств харчової та переробної промисловості падіння виробництва свинини (на 16%) відбулося через зменшення надходження сировини (поголів’я свиней на забій) в сировинній зоні та зупинку виробничої діяльності ТОВ «Єкатеринівський комбінат».
Виробництво вершкового масла жирністю до 85% значно знизилося через дефіцит молочної сировини, високу собівартість продукції, низьку купівельну спроможність населення, а також переорієнтацію ринку на продукцію з незбираного молока на кисломолочну продукцію. Один з головних чинників зниження виробництва жирних сирів - відсутність збуту на внутрішньому ринку через високу собівартість, заборону експорту сирів при зростаючому імпорті з інших країн.
Виробництво соняшникової нерафінованої олії знизилося на 54,9%, рафінованої – на 36,6%. Серед головних причин виробники називають диспаритет цін на насіння соняшника (висока ціна на внутрішньому ринку) та олію (низька ціна на світовому ринку), а також низький урожай у минулому році. За інформацією Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, збільшити виробництво олії вдасться завдяки переробці врожаю 2013 року, який наразі має добрі перспективи.
На 2,5% скоротилося промислове виробництво хліба та хлібобулочних виробів, серед основних причин – зменшення споживчого попиту на «промисловий» хліб, збільшення виробництва хліба торговельними організаціями, пекарнями, які знаходяться на єдиному податку та не звітують до органів статистики, а також населенням.
Підбиваючи підсумки наради, Віктор Ємельяненко зазначив, що наразі перед владою та виробниками стоїть спільне завдання – збільшити поголів’я свиней та обсяги виробництва молока сільгосптоваровиробниками.
- Починаючи з червня 2013 року намітилася тенденція зростання поголів’я свиней в області. Станом на 1 липня приріст склав 1,5% і має тенденцію подальшого розвитку. Збільшення обсягів молока буде досягнуто за рахунок реалізації програм з розвитку молочного тваринництва. Приріст виробництва молока у сільгоспвиробників за перше півріччя склав 6,1%. Переконаний, що спільними зусиллями ми зможемо повернутися на попередні обсяги виробництва та перевищити минулорічні показники, - зазначив Віктор Ємельяненко.
Для стабілізації ситуації на ринку виробництва хліба та хлібобулочних виробів наразі здійснюється переорієнтація у бік малого бізнесу в рамках реалізації заходів програми «Мала пекарня».
- Необхідно зустрітися з кожним виробником, який формує ситуацію в регіоні, обговорити з ним проблемні моменти, визначити шляхи збільшення виробництва, запропонувати конкретну допомогу з боку влади, - підвів риску Віктор Ємельяненко.
Управління у справах преси та інформації