Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Реформування системи пенсійного страхування

Проблемні питання легалізації трудових відносин вивчаються на місцях

18 липня 2013 - 10:16

Керівництво Запорізької обласної державної адміністрації приділяє особливу увагу питанням легалізації трудових відносин, подоланню мінімізації заробітної плати та примусової неповної зайнятості населення. Зокрема, ці питання були розглянуті під час виїзних засідань обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат у Мелітопольському та Бердянському районах, в роботі яких взяв участь заступник начальника головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області Сергій Кам’янченко.

За інформацією заступника директора Департаменту соціального захисту населення ОДА Ірини Разуваєвої, з усього працездатного населення Мелітопольського району платниками податків є тільки 38%. У Бердянському районі цей показних трохи вищий – 39%. З початку року чисельність платників до Пенсійного фонду на кожній з цих територій скоротилась більше ніж на 1600 осіб.

Середня заробітна плата за підсумками І кварталу складала 2243 грн. для Мелітополя та 1975 грн. для Бердянська. При цьому, за даними органів статистики, працівники 32 мелітопольських підприємств  отримували зарплатню на рівні мінімальної. У Бердянському районі ситуація дещо краща - таких всього чотири підприємства.

Керівництво Мелітопольської райдержадміністрації отримало зауваження від заступника голови ОДА Андрія Гамова щодо ігнорування ситуації, пов’язаної з режимом неповної зайнятості. Понад 5100 осіб уже тривалий час працюють у режимі скороченого робочого дня або тижня.

Занепокоєння представника обласної виконавчої влади викликала ситуація і з погашенням заборгованості  місцевих підприємств з платежів до Пенсійного фонду. Зокрема, станом на 1 липня бердянські підприємства накопичили борг понад 49 млн. грн.,  мелітопольські – 3,3 млн. грн.

На територіях розроблено та затверджено графіки погашення боргів, однак виконуютьс вони усього на 71 - 73%.

- Ви заявляли плани щодо погашення боргів, які тепер не виконуєте. Розробляйте більш ефективні схеми роботи, відшукуйте нові важелі впливу, налагоджуйте взаємодію з податковими органами. Прошу пам’ятати, що ліквідація боргів із заробітної плати, зайнятість населення та гідний рівень оплати праці – це основні чинники, за якими вашу роботу оцінює населення, - наголосив  Андрій Гамов.

За підсумками засідання комісії керівники місцевих органів виконавчої влади та керівники підприємств отримали завдання  виправити ситуацію на місцях.

Аналогічні виїзні наради найближчим часом будуть проведені на всіх територіях області.

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі