Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Реалізація нових соціальних ініціатив Президента України

Про реалізацію соціальних ініціатив Президента України в Запорізькій області у 2013 році

16 липня 2013 - 10:54

Забезпечення громадян гідною роботою.

Обласною державною адміністрацією, з урахуванням нових соціальних ініціатив Президента України, затверджено Напрямків (приоритетні завдання) щодо виконання голови обласної державної адміністрації від 05.07.2012 № 312 «Про організацію роботи щодо реалізації соціальних ініціатив Президента України в Запорізькій області» (зі змінами від 05.02.2013 № 43) (далі – Напрямки).

З метою реалізації соціальних ініціатив Президента України в області реалізується Програма зайнятості населення Запорізької області на період до 2017 року, затверджена рішенням обласної ради від 30.05.2013 № 7.

Програму розроблено з урахуванням вимог Закону України «Про зайнятість населення» у новій редакції та положень Програми сприяння зайнятості населення та стимулювання створення нових робочих місць на період до 2017 року.

За даними моніторингу у січні - травні 2013 року в області створено 14 тис. нових робочих місць, з яких 9 тис. – суб’єктами підприємництва. Річне завдання виконано на 48,4 %.

У січні-травні 2013 року в обласній службі зайнятості перебувало на обліку 1218 осіб з інвалідністю, за сприяння служби зайнятості працевлаштовано 191 особа, брали участь у громадських роботах - 2 особи, у інших роботах тимчасово характеру – 8 осіб, проходили професійне навчання – 95 осіб, отримували профорієнтаційні послуги – 1202 особи, 11 осіб отримали одноразову виплату допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності.

Проблема легалізації трудових відносин між роботодавцями та найманими працівниками, легалізації тіньової зайнятості та заробітної плати перебуває у сфері постійної уваги облдержадміністрації.

Через засоби масової інформації постійно надавалися роз’яснення щодо обмеженості соціально-трудового захисту при відсутності належного оформлення трудових відносин між роботодавцями та найманими працівниками відповідно до чинного законодавства.

За даними Головного управління Міндоходів у Запорізькій області за січень – травень 2013 року проведено 538 перевірок, якими виявлено та залучено до оподаткування 2990 неоформлених найманих працівників, з них працевлаштовані на постійну роботу 2436 осіб. Встановлена їм заробітна плата склала 3730 тис. грн. Сума податку з доходів зазначених фізичних осіб, що буде щомісяця відраховуватись до бюджету становить 464 тис. грн.

Для подальшої реалізації державної політики щодо легалізації заробітної плати та зайнятості залишається нагальною проблема відсутності відповідних нормативно-правових документів та механізмів проведення цієї роботи.

 

Кожному інваліду війни – підвищити розмір разової допомоги до 5 травня.

У 2013 році в області в повному обсязі та своєчасно здійснено виплату разової грошової допомоги до 5 травня у підвищеному розмірі, яку отримали 66,4 тис. ветеранів війни. Загальна сума виплат склала майже 30,0 млн. грн., серед них:

- 3694 інвалідів війни 1 групи, сума виплат – 8,9 млн. грн.;

- 790 інвалідів війни 2 групи, сума виплат – 1,7 млн. грн.;

- 888 інвалідів війни 3 групи, сума виплат - 1,7 млн. грн.

 

Підвищення соціальних стандартів для малозабезпечених сімей області.

Територіальні органи соціального захисту населення області готові до своєчасного здійснення перерахунку розмірів допомоги малозабезпеченим сім’ям з дітьми з 1 липня та з 1 жовтня 2013 року.

Станом на 01.06.2013 на обліку в органах соціального захисту населення області знаходиться 4244 малозабезпечених сімей, в т.ч. 1469- багатодітних сімей.

Активізована роз’яснювальна робота щодо інформування малозабезпечених сімей з дітьми про їхнє право на призначення допомоги.

 

Модернізація роботи соціальних служб.

В області функціонують 25 територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг), які обслуговують близько 28 тис. громадян похилого віку, інвалідів, громадян, які опинилися в складних життєвих ситуаціях.

У кожному територіальному центрі є відділення соціальної допомоги вдома, якими обслуговується 13 тис громадян.

В структурі шести територіальних центрів (м. Запоріжжя, Бердянський, Василівський, Приморський, Токмацький та Якимівский райони) функціонують стаціонарні відділення для постійного або тимчасового проживання громадян, які потребують стороннього догляду, розраховані на 211 ліжко-місць.

Триває робота з впровадження інноваційних моделей соціальної роботи в територіальних центрах: це – відкриття «університетів третього віку», робота мультидисциплінарних команд при наданні соціальних послуг людям з 4-5 категорією рухової активності.

На сьогодні в 15 територіальних центрах соціального обслуговування (надання соціальних послуг) (м. Запоріжжя, м. Бердянськ, м. Мелітополь, м. Токмак, Василівський, Великобілозерський, Гуляйпільський, Кам’янсько-Дніпровський, Куйбишевський, Михайлівський, Новомиколаъвський, Оріхівський, Пологівський, Розівський та Чернігівський райони) запроваджено інноваційну модель організації надання соціальних послуг - мультидисциплінарний підхід з надання соціальних послуг.

У результаті створено 15 мультидисциплінарних команд, до складу яких входять: соціальний працівник, соціальний робітник, завідувач відділення, водій, лікар, психолог, робітники з комплексного обслуговування та ремонту будинків, сестра медична, швачка та інші.

За І півріччя cтворені мультидисциплінарні команди надали соціально-медичні, психологічні, юридичні, транспортні, перукарські та інші послуги 525 особам.

На виконання наказу Міністерства соціальної політики України від 25.08.2011 № 326 «Про впровадження соціально-педагогічної послуги «Університет третього віку» в роботу відділень соціально-побутової адаптації м. Запоріжжя, м. Мелітополь, м. Токмак та Оріхівського району впроваджено інноваційну модель соціально-педагогічну послугу «Університет третього віку».

За результатами проведеного анкетування серед клієнтів відділень соціально-побутової адаптації виявлені найбільш затребувані напрями, за якими створено факультети: чотири - «Основи медицини та здорового способу життя», один – «Літературний», один – «Декоративно-прикладного мистецтва», «Психологія», «Культурологія», «Історія рідного краю», «Православіє», «Валеологія», «Комунікаційних та інформаційних технологій», «Здорового образу життя», «Мистецький».

Соціально-педагогічні послуги на факультетах «Університетів третього віку» отримали 339 осіб.

В області функціонують три центри та 11 відділень соціальної реабілітації дітей-інвалідів, в яких проходять соціальну реабілітацію 887 дітей-інвалідів.

Проводиться робота по внесенню до Централізованої бази даних з проблем інвалідності замовлення на забезпечення кріслами-колясками інвалідів.

Відповідно до Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації інвалідів, дітей-інвалідів та інших окремих категорій населення, переліку таких засобів, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.04.2012 № 321, видано 723 крісел-колісних інвалідам області.

За перше півріччя 2013 року до райміськуправлінь праці та соціального захисту населення звернулось 2,6 тис. осіб, які потребують забезпечення технічними засобами реабілітації на отримання направлень на виготовлення протезно-ортопедичних виробів у кількості близько 11,5 тис. одиниць.

В області реалізується обласна програма виконання завдань і заходів Державної цільової програми «Національний план дій з реалізації Конвенції про права інвалідів» на період до 2020 року, заходами якої передбачено соціальну підтримку людей з вадами слуху та зору.

Також діють обласна Програма соціального захисту бездомних громадян, осіб, звільнених з місць позбавлення волі та осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах, на 2013-2017 роки, затверджена рішенням обласної ради від 22.11.2012 № 17, та обласна Програми соціальної підтримки малозабезпечених громадян із числа ветеранів війни, праці, інвалідів, інших соціальних верств населення «Назустріч людям» на 2011 – 2014 роки, затверджена рішенням обласної ради від 24.02.2011 № 14 зі змінами.

 

Модернізація соціальних служб для повного охоплення найуразливіших громадян (пенсіонерів, інвалідів, сімей з дітьми).

Одним із пріоритетних завдань соціальних ініціатив Президента України є модернізація соціальної служби для повного охоплення найуразливіших громадян (пенсіонерів, інвалідів, сімей з дітьми). 

З метою підготовки до здійснення соціального супроводу сімей¸ які опинилися в складних життєвих обставинах, набуття практичних навичок ведення випадку та забезпечення ефективної соціальної підтримки вразливих верств населення, за затвердженою Мінсоцполітики програмою фахівцями обласного та міського центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, спільно з професійними тренерами МБО «Кожній дитині», було проведено в 2013 році 8 триденних навчальних семінарів для новоприйнятих фахівців.

Проведено семінари за Програмою підвищення кваліфікації соціальних працівників центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді щодо встановлення опіки, піклування, створення та забезпечення діяльності прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу та Програми підготовки кандидатів в опікуни, піклувальники, прийомні батьки та батьки-вихователі для фахівців із соціальної роботи, які в подальшому будуть супроводжувати ПС/ДБСТ.

Загалом у семінарах взяли участь 213 фахівців із соціальної роботи.

З метою раннього виявлення та систематизації обліку сімей/осіб, які опинились у складних життєвих обставинах, та надання їм вчасної допомоги протягом І півріччя 2013 року суб’єктами соціальної роботи було виявлено 11105 сімей/осіб, в яких виховуються 17239 дітей.

Проінспектовано з числа виявлених 10908 сімей, що складає 98% від загальної кількості виявлених сімей.

З метою подолання складних життєвих обставин центри СССДМ формують та ведуть облік сімей¸ які опинились у складних життєвих обставинах.

Працівниками Центрів було здійснено 19475 соціальних інспектувань сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах.

При здійсненні соціальної роботи з громадою, пріоритетним завданням є надання допомоги сім’ям, в яких існує ризик вилучення дитини з родини.

Так, протягом І півріччя 2013 року з причини ухилення батьків від виконання своїх батьківських обов’язків по відношенню до дитини, на обліку перебувало 520 сімей, в них 1080 дітей, з яких 70% перебували на супроводі.

В результаті здійснення соціальної роботи шляхом наданням соціальних послуг під час соціального супроводу та перебування на обліку центрів СССДМ, 95% дітей залишилися в родинах.

Спеціалісти Центрів проводять роботу з підвищення статусу інституту сім’ї та пропаганди здорового способу життя.

Проведено 7766 групових заходів (лекції, бесіди, заняття з волонтерами, тренінги, відеолекторії, круглі столи) щодо протидії наркоманії, пропаганди здорового способу життя, формування навичок протистояння шкідливому впливу вживання наркотичних засобів або психотропних речовин не за медичним призначенням, якими охоплено 69963 особи.

Також, спеціалісти ЦСССДМ Запорізької області забезпечують доступність соціальних послуг шляхом надання інформації про діяльність Центрів серед організацій-партнерів, в учбових закладах¸ під час виїздів Мобільного консультаційного пункту, в ЗМІ та завдяки виготовленню та розповсюдженню соціальної реклами. Якість надання соціальних послуг забезпечується завдяки дотриманню та виконанню стандартів надання соціальних послуг.

 

Оздоровлення та відпочинок дітей у 2013 році

В області прийнято розпорядження голови облдержадміністрації від 28.03.2013 № 138 «Про організацію оздоровлення та відпочинку дітей і підлітків влітку 2013 року».

У Запорізькій області проживає 148203 дітей шкільного віку.

У 2013 році в оздоровчій компанії заплановано забезпечити оздоровленням та відпочинком 104483 дітей, що складає 70,5 % від загальної кількості таких дітей.

 Станом на 01.07.2013 фактично забезпечено послугами оздоровлення та відпочинку 30753 дитини, що складає 29,5 % від загальної запланованої кількості таких дітей.

Послугами оздоровлення фактично забезпечено 12468, що складає 12 % від загальної суми фактично оздоровлених дітей.

Послугами відпочинку фактично забезпечено 18285 дітей, що складає 17,5 % відсотків від загальної суми фактично оздоровлених дітей.

Чисельності дітей пільгових категорій шкільного віку:

-  діти-сироти, позбавлені батьківського піклування.

Загальна кількість таких дітей становить 3389 дітей, яких заплановано забезпечити 100 % послугами оздоровлення та відпочинку.

Станом на 01.07.2013 фактично забезпечено послугами оздоровлення та відпочинку 702 дитини;

- діти-інваліди від загальної кількості становлять 3621 дітей, серед яких заплановано забезпечити вказаними послугами 2200 осіб, фактично забезпечено вказаним послугами 520 дитини;

- діти з багатодітних та малозабезпечених сімей, від загальної кількості становлять 18051 дітей. Серед них заплановано забезпечити вказаним послугами 12550 дітей, фактично забезпечено 82 дитини;

- діти, батьки яких загинули від нещасних випадків на виробництві, або під час виконання службових обов’язків, від загальної кількості становлять 18 дітей, яких заплановано забезпечити 100 % послугами оздоровлення та відпочинку, фактично забезпечено цими послугами одну дитину;

- діти, які перебувають на диспансерному обліку. Їх кількість становить 41832 дитини, серед них заплановано забезпечити послугами оздоровлення та відпочинку 8566 дітей, серед яких фактично забезпечено 3180 дітей;

-  безпритульні та бездоглядні діти від загальної кількості становлять 210 дітей, яких 100 % заплановано забезпечити послугами оздоровлення та відпочинку, яких фактично забезпечено 200 дітей;

- талановиті та обдаровані діти, їх кількість становить 9997 дітей. Серед них плановано забезпечити 5076 дітей, фактично забезпечено 2185 дітей;

- діти АПК та соціальної сфери села, їх кількість становить 11373 дитини. Серед них заплановано забезпечити 5509 дитини, серед яких фактично забезпечено 120 дітей.

У 2013 році фактично працюють 400 закладів оздоровлення та відпочинку.

Відновили роботу у поточному році 4 дитячих закладів оздоровлення та відпочинку:

-  «Рассвет», Якимівський район, с. Богатир, вул. Лісова, 23;

- «Лазурні далі» Якимівський район, смт. Кирилівка, вул. Коса Перепис, 62;

- «Соняний», м. Бердянськ, вул. Дежнева, 2;

- ДОЗВ санаторного типу «Чайка», Приморський район, м. Приморськ, вул. Курортна.

Станом на 01.07.2013 з обласного бюджету на проведення оздоровчої кампанії виділено 16753,5 тис. грн., з них фактично використано 7548,283 тис. грн.

З місцевого бюджету на підготовку оздоровчої кампанії було виділено 280,3 тис. грн., фактично використано 280,3 тис. грн.

 

Інформаційно – роз’яснювальна робота

 

В роботі по інформуванню населення щодо актуальних питань, віднесених до компетенції органів соціальної сфери, Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації співпрацює з такими друкованими ЗМІ: “Запорізька правда”, “Індустріальне Запоріжжя”, “Міг”, “Мрія”, “Верже”, “Запорізька Січ”, “Наше время – плюс”, “Суббота – плюс”, журналом “Соціальний захист” та іншими.

Впродовж третього кварталу поточного року в ЗМІ було направлено матеріали для оприлюднення на сторінках видань:

  1. Про реалізацію державної гендерної політики “Поговоримо про жінок” 08.04.2013;
  2. Про призначення соціальної допомоги по догляду за психічно хворим 11.04.2013;
  3. Про проведення благодійного телевізійного марафону “Пам’ять” 11.04.2013.;
  4. Про житлові субсидії 12.04.2013;
  5. Про вшанування ветеранів війни та їх соціальний захист 12.04.2013;
  6. Про забезпечення ветеранів сонаторно – курортними путівками 17.04.2013;
  7. Про роботу Запорізького цеху протезно – ортопедичних виробів 22.04.2013;
  8. Про допомогу Ветеранам Великої Вітчизняної війни. 24.04.2013;
  9. Про вшанування ветеранів війни та їх соціальний захист, у т.ч. виплату разової грошової допомоги 23.04.2013;
  10. Про порядок перерахунку пенсії з урахуванням страхового стажу 30.04.2013;
  11. Про щорічний конкурс “Господиня свого краю” 30.04.2013;
  12. Про організацію прийому “Графік прийому громадян дуже зручний” 3.05.2013;
  13. Про відзначення Міжнародного Дня сім”ї14.05.2013;
  14. Про право на пільги 17.05.2013;
  15. Про Порядок надання компенсації різниці в пільгах особам. які мають особливі (особливі трудові) заслуги перед батьківщиною та членам їх сімей 19.06.2013;
  16. Про підсумки телемарафону “Пам’ять” 02.07.2013

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі