Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Віктор Ємельяненко: «Наше завдання - намолотити другий мільйон тонн зерна»

9 липня 2013 - 16:19

Віктор Ємельяненко: «Наше завдання - намолотити другий мільйон тонн зерна»

Перший заступник голови облдержадміністрації Віктор Ємельяненко взяв участь у всеукраїнській селекторній нараді з питань збору зернових, яка пройшла під головуванням заступника Міністра аграрної політики та продовольства України - керівника апарату Олександра Сеня.

На початку наради високопосадовець подякував керівникам регіонів, у яких вже зібрано перший мільйон тонн зерна. Першою  стала Одеська область, яка зараз наближається до збору другого мільйона, після неї – Миколаївська, Запорізька, Дніпропетровська та Харківська області.

- Цей тиждень – вирішальний для жнив. Дощів на території країни не очікується, тож ніщо не може завадити збору врожаю. Головне – правильно організувати роботу і завершити жнива в оптимальний термін. Наразі в нас є проблеми з ціновою ситуацією, яка складається не зовсім на користь виробника. Це питання вчора розглядалося на рівні Уряду, обговорювалась необхідність упровадження заходів як на рівні держави, так і регіонів щодо формування цін на ринку зерна, - зазначив Олександр Сень.

За словами урядовця, наразі найбільший обсяг урожаю зібрано в Одеській, Миколаївській, Херсонській, Запорізькій та Дніпропетровській областях.

Олександр Сень зазначив, що тепер украй важливо провести моніторинг стану посівів пізніх озимих, проаналізувати площі потенційних посівів на наступний рік з урахуванням специфіки кожного регіону, в тому числі –  особливостей клімату.

Як повідомив директор Департаменту економічного розвитку аграрного ринку Міністерства аграрної політики та продовольства України Віталій Саблук, наразі в Україні достатньо запасів зерна, щоб забезпечити населення хлібом та хлібобулочними виробами. За його словами, найближчим часом не очікується значного підвищення або зниження цін на зерно, хоча висока пропозиція на ринку призвела до тимчасового просідання цін.

- На аграрному ринку виграє не той фермер, який щороку вирощує іншу культуру, в залежності від попиту на неї, а той, хто стабільно займається конкретними культурами, має в цьому достатній досвід. Зараз сприятлива ситуація для накопичення зерна підприємствами, які займаються виготовленням хліба та хлібобулочних виробів, - зазначив Віталій Саблук.

Олександр Сень звернув окрему увагу учасників наради на небезпеку поширення африканської чуми свиней на території країни. Лише з початку року в Російській Федерації зафіксовано 71 випадок захворювання тварин.

- Необхідно вжити не лише запобіжні заходи, а й перевірити готовність усіх відповідальних служб до можливого спалаху захворювання тварин, провести відповідні навчання. Крім того, консультації можна отримати в Запорізькій облдержадміністрації, яка на високому рівні подолала цю епідемію минулого року, - зазначив Олександр Сень.

Також заступник міністра звернув увагу керівників регіонів на високий рівень пожежної безпеки, який досягає четвертого-п’ятого рівнів. Тому одне з найважливіших завдань влади – не допустити спалювання стерні, що викликає високу загрозу пожеж, а також пошкодження ґрунту.

За підсумками всеукраїнської селекторної наради Віктор Ємельяненко провів нараду з керівниками районів області.

- Голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко поставив перед нами завдання: прискорити темпи та якнайшвидше завершити збір урожаю. Результатом цієї роботи має стати другий мільйон тонн зерна. Станом на сьогодні скошено 518 тис. гектарів, що складає 63% від загальної площі посівів. Зібрано 1,2 млн. тонн зерна, обмолочено – 516 тис. тонн. На восьми територіях області рівень збору врожаю нижче середнього по області, тож вони мають прискоритися, - підкреслив Віктор Ємельяненко.

Також посадовець наголосив на необхідності проведення запобіжних заходів щодо унеможливлення захворювання тварин на африканську чуму свиней. Протягом червня-липня в області проходять тренінги щодо протидії хворобі, і зараз особливо важливо провести роботу з населенням, щоб було прищеплено 100% тварин. Крім того, в області створено запас дезинфікуючих засобів та ліків для тварин, влада готова до профілактики та реагування на такі випадки.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

До уваги суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності!

Як уберегти себе від гепатиту: поради запорізьких епідеміологів

«Проблема звільнення наших хлопців з полону повинна бути на слуху», – сестра військовополоненого Оксана

Як замовити ліки з безкоштовною доставкою до відділень Укрпошти

Свідоме споживання електроенергії – нова норма для запоріжців

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 29.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 573 удари по 10 населених пунктах Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області