Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Покращення інвестиційного клімату

Відбувся комплексний семінар на теми «Підготовка та створення концепції індустріальних парків» та «Реалізація механізму державно-приватного партнерства в Запорізькій області»

11 червня 2013 - 09:12

31 травня 2013 року під головуванням заступника голови обласної державної адміністрації Петра Адольфовича Гончарука в Запорізькій торгово-промисловій палаті відбувся комплексний семінар на теми «Підготовка та створення концепції індустріальних парків» та «Реалізація механізму державно-приватного партнерства в Запорізькій області» для представників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування Запорізької області, підприємств регіону.

Організаторами комплексного семінару були Запорізька обласна державна адміністрація, Запорізька торгово-промислова палата, а також ДБУ «Запорізький регіональний центр інвестицій та розвитку».

У заході взяли участь президент Запорізького обласного союзу промисловців і підприємців (роботодавців) «Потенціал», Ванат Петро Михайлович, директор Департаменту регіонального розвитку Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами, Федюк Василь Миколайович, директор ДП «Центр розвитку державно-приватного партнерства», Радченко Євген Миколайович, а також начальник управління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності Міщанин Вадим Васильович.

Створення комфортних умов для ведення успішного бізнесу в регіоні вимагає бажання та зусиль з боку представників влади та активних інвесторів, готових вкладати сили та капітал у цікаві та ефективні проекти.

Одним із механізмів залучення інвестицій є створення індустріальних парків - спеціальних майданчиків з набором економічно вигідних умов для ведення інвестиційної діяльності та готовою інфраструктурою.

Також, одним з видів співпраці між державою та приватним сектором є державно-приватне партнерство, яке дає унікальну можливість поліпшення якості життя населення за допомогою розвитку і вдосконалення інфраструктури без залучення значного фінансування з державного або місцевого бюджетів.

Головною метою заходу було формування практичного досвіду та знань у сфері створення індустріальних парків, отримання навичок у пріоритетній постановці цілей для створення успішного проекту, розробка концепції індустріальних парків, а також визначення шляхів використання механізму ДПП до об’єктів державної та комунальної власності, обговорення сфери застосування та форми здійснення ДПП, механізму визначення приватного партнера та інше.

В ході I частини комплексного семінару на тему «Підготовка та створення концепції індустріальних парків» були представлені методичні рекомендації з написання концепцій індустріальних парків, а також вже розроблені концепції індустріальних парків в Запорізькій області (зокрема проект індустріального парку «Інвест-Мелітополь» та «Укравто»), а також досвід Туреччини в розвитку промислових зон. Окрім того, директор Департаменту регіонального розвитку Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Василь Федюк презентував алгоритм створення індустріальних парків.

Під час II частини комплексного семінару на тему «Реалізація механізму державно-приватного партнерства в Запорізькій області» були висвітлені основні питання про механізм ДПП, зокрема у сфері житлово-комунального господарства.

На початку другої частині семінару представникам районних державних адміністрацій та міст обласного значення було вручено інформаційно-комунікаційні комплекси для дистанційної роботи в мережі Інтернет груп управління пілотними проектами міст і районів Запорізької області від Центру муніципального менеджменту (Хабітат-Україна).

За результатами семінару в області заплановано розробку якісних концепцій індустріальних парків, які зможуть увійти до Державного реєстру індустріальних парків.

Окрім того в майбутньому приділятиметься найбільша увага до проектів ДПП саме  в сфері ЖКГ (на сьогоднішній день розроблено 43 потенційних проекта).

Всього захід зібрав близько 50 учасників, серед яких:

  • Представники органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, відповідальні за розвиток напрямку індустріальних парків і ДПП;
  • Український центр з інвестицій та управління національними проектами;
  • Представники комунальних підприємств Запорізької області;
  • Міжнародні організації;
  • ДП «Центр розвитку державно-приватного партнерства» та Агентство регіонального розвитку «Пріоритет»;
  • Регіональні центри Агентства з інвестицій та управління національними проектами.

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі