Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В області впроваджуються заходи для запобігання підтоплення населених пунктів

29 травня 2013 - 09:45

В області впроваджуються заходи для запобігання підтоплення населених пунктів

Перший заступник голови обласної державної адміністрації Віктор Ємельяненко провів нараду щодо запобігання підтоплення населених пунктів області.

- Голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко доручив вивчити ситуацію з дренажними системами в області, визначити обсяг необхідних робіт. Наразі загрози паводку немає, але ми повинні готуватися вже зараз, щоб бути готовими до будь-якої ситуації і змогли вберегти населені пункти від підтоплень, - зазначив Віктор Ємельяненко.

За інформацією обласного управління водних ресурсів, серед головних причин підтоплень населених пунктів області - їх розташування в заплавах річок, схилів балочних знижень та понижених ділянках рельєфу, високе стояння рівнів ґрунтових вод при наявності місцевих водозатримуючих ґрунтів, незадовільний технічний стан дренажу, відсутність організації поверхневого стоку, полив присадибних ділянок високими водними нормами, підпір підземних вод гідротехспорудами та будівельним сміттям тощо.

У свою чергу до негативного стану середніх та малих річок області призводять розорювання прибережних смуг, змив ґрунтів, замулення русел річок, скиди забруднених вод промисловими підприємствами, надходження полютантів з підземними водами в річкову систему, заростання русел рік очеретом та іншою рослинністю, зарегульованість річок ставками та водосховищами.

Максимальне підтоплення населених пунктів області було зафіксовано в 2005-2006 роках, аналогічна ситуація очікується в 2016-2017 роках.

- Ми не повинні чекати погіршення погодних умов та зміни клімату, необхідно вже зараз упровадити запобіжні заходи, щоб унеможливити підтоплення населених пунктів області, - підкреслив Віктор Ємельяненко.

Як повідомив начальник обласного управління водних ресурсів Володимир Шляховчук, найбільш небезпечні території - ті, які розташовані на каскадних ділянках біля рік. В області нараховується три середніх та 63 малих річки, найнебезпечніша зона – в напрямку Великобілозерського району. Понад 100 населених пунктів у 12 районах області періодично страждають від підтоплень.

За підсумками наради складено план роботи з приведення в належний стан дренажних систем, насосних станцій, свердловин та інших водних об’єктів області. Крім того, виробляється перелік заходів, які необхідно впровадити на території області для зниження ризику паводків.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни