Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

До організації безпеки працівників екстреної медичної допомоги буде залучено правоохоронців та парламентарів

28 травня 2013 - 16:16

У Запорізькому державному медичному університеті відбулася нарада з питань організації безпеки медичних працівників екстреної медичної допомоги під час виконання службових обов’язків, яку провели заступник Міністра охорони здоров’я Роман Богачев та заступник голови облдержадміністрації Андрій Запорожченко.

У нараді взяли учать директор Департаменту охорони здоров’я ОДА (стажист) Віталій Казека, представники міської влади м.Запоріжжя, керівники медичних закладів області та представники профспілок лікарів швидкої медичної допомоги.

- Трагічний випадок стався у Запоріжжі минулої п’ятниці, 24 травня: психічно хворий житель обласного центру викликав бригаду «швидкої», а коли медики прибули на місце, він напав на них з кислотою та побутовим льодорубом. У результаті загинула 29-річна вагітна фельдшер, яка пропрацювала на «швидкій» дев’ять років, лікар-кардіолог та другий фельдшер потрапили до лікарні. Ця ситуація в черговий раз доводить, що ми маємо повернутися до питання безпеки працівників «швидкої» - нашої передової ланки медичної галузі, - зазначив Андрій Запорожченко.

Як повідомив головний лікар обласної психічної лікарні Станіслав Паталах, підозрюваний страждає на хронічний психічний розлад з 1978 року та має ІІ групу інвалідності. За роки хвороби він понад 20 разів знаходився на лікуванні в медичних закладах. Щомісяця його оглядали лікарі, він проходив амбулаторне лікування та постійно приймав ліки. 21 травня чоловік був виписаний з останнього стаціонарного лікування. На той момент він знаходився в нормальному, спокійному стані і був безпечним для суспільства. Наступного дня він знову звернувся до лікарні, повідомивши про біль у серці та емоційне напруження. У відділенні його оглянули троє лікарів, і через два дні, після завершення процедур, виписали у задовільному стані.

- Я працюю на «швидкій» вже 18 років, і тільки з початку цього року викликав міліцію вже чотири рази, одного разу  довелося чекати на правоохоронців цілу годину. Переконаний, що для збереження здоров’я та життя медиків необхідно організовувати для них тренінги з психоаналізу, заняття з рукопашного бою, проводити консультації з представниками правоохоронних органів. Дуже важливо забезпечити автомобілі швидкої допомоги «тривожними кнопками», але для того, щоб допомога прибувала оперативно, доцільно заключити договори з охоронними фірмами, які б страхували міліцію, якщо вона не встигає прибути за викликом, - зазначив голова незалежної профспілки лікарів швидкої допомоги Анатолій Сидоренко.

За словами медика, автівки «швидкої» необхідно обладнати відеореєстраторами, а лікарів забезпечити газовими балончиками та електрошокерами.

- Люди дуже негативно налаштовані по відношенню до медиків. Наприклад, з початку  року, викликаючи «швидку», деякі з них перевіряють секундоміром, скільки часу пройшло до прибуття бригади, і якщо ми не вклалися в десять хвилин, починають нас ображати, а інколи доходить до рукоприкладства. Необхідна соціальна реклама, яка б спонукала ставитися до нас по-людськи, - підкреслив Анатолій Сидоренко.

Підбиваючи підсумки наради, Роман Богачев зазначив, що Міністерство охорони здоров’я України готове ініціювати внесення змін до законодавства з метою безпечної роботи медиків, які працюють на «швидкій допомозі».

- На превеликий жаль, привід для цієї зустрічі трагічний, але ця ситуація в черговий раз доводить, що ми не просто люди, які працюють в одній галузі «від дзвінка до дзвінка», ми справжнє співтовариство, яке чує одне одного та допомагає в біді. Я дуже вдячний Анатолію Сидоренку, який підготував конструктивні пропозиції, які ми намагатимемося реалізувати на 100%. Мене непокоїть, що люди оцінюють якість надання медичної допомоги секундоміром, і це  доводить, що ми маємо підвищувати престиж професії медика, виховувати повагу до цієї складної та дійсно ризикової професії, - зазначив Роман Богачев.

Заступник міністра переконаний, що до вирішення цієї проблеми треба підходити комплексно: необхідно залучати правоохоронні органи та народних депутатів, вносити пропозиції щодо вдосконалення роботи і, головне, умов праці на екстреній медичній допомозі в цілому.

Після наради Роман Богачев та Андрій Запорожченко відвідали постраждалих, які зараз проходять курс лікування в опіковому відділенні міської клінічної лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни