Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Реформування системи медичного обслуговування

Міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова взяла участь у розширеному засіданні колегії Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації

15 квітня 2013 - 11:21

Міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова взяла участь у розширеному засіданні колегії Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації

У Запорізькій області з робочою поїздкою 12 квітня побувала Міністр охорони здоров’я України Богатирьова Р.В. Під час візиту вона взяла участь у розширеному засіданні колегії Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, на якому були присутні керівники лікувальних закладів області, науковці, представники регіональної та місцевої влади.

Діяльність галузі охорони здоров'я Запорізької області у 2012 році була спрямована на реформування системи охорони здоров'я з метою підвищення якості і доступності надання медичної допомоги населенню. Реформа галузі охорони здоров’я має привести у відповідність до потреб населення якість і доступність медичного обслуговування.

В області активно проводиться структурна реорганізація галузі охорони здоров’я - запроваджуються інструменти підвищення  ефективності використання бюджетних коштів та мотивації медичних працівників для покращення медичного обслуговування населення.

В області функціонують 20  центрів первинної медико-санітарної допомоги (в т.ч.    19 - в структурі центральних районних лікарень): Михайлівського, Оріхівського, Василівського, Запорізького, Мелітопольського, Приморського, Приазовського, Кам’янсько-Дніпровського, Вільнянського, Якимівського Куйбишевського, Розівського, Бердянського, Гуляйпільського, Веселівського, Великобілозерського, Пологівського, Токмацького, Новомиколаївського районів. Робота в цьому напрямі триває.

З початку 2012 року створено 24 заклади загальної практики сімейної медицини, у т.ч. шляхом реорганізації 6-х сільських дільничних лікарень, 6 фельдшерських пунктів, 11 сільських лікарських амбулаторій та 1 новоутвореної амбулаторії сімейної медицини. Загальна кількість сільських лікарських амбулаторій зросла з 126  до 141, у т.ч. сімейних амбулаторій  - з 97 до 121.

На теперішній час більше 30 % населення області отримує медичну допомогу  у  сімейних лікарів, у т.ч. 70 % - у сільській місцевості.

Відкрито лікувальний корпус обласної клінічної дитячої лікарні після реконструкції. У відремонтованому корпусі розмістилися ортопедо-травматологічне, офтальмологічне відділення, нове відділення анестезіології та інтенсивної терапії новонароджених, оснащене сучасним обладнанням з можливістю проведення оперативних втручань безпосередньо в умовах відділення, з подальшою реабілітацією у відділенні патології новонароджених зі спільним перебування матері з дитиною.

Реконструкція хірургічного корпусу КУ «Запорізька обласна клінічна дитяча лікарня» дасть змогу розширити приміщення для лікування дітей з хірургічною та онкологічною патологією на базі хірургічних відділеннь та дозволить поліпшити якість надання медичної допомоги дітям з хірургічними та онкологічними захворюваннями і створити більш комфортні умови для перебування дітей в стаціонарі.

В рамках Закону України "Про екстрену медичну допомогу" проведено ряд заходів, направлених на створення єдиної дієздатної системи екстреної медичної допомоги в області.

В усіх містах та районах області  завершена процедура передачі майна підрозділів швидкої медичної допомоги зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, районів та міст до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Запорізької області.

Створено  КУ “ТМО “Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф” ЗОР, до складу якого ввійшли Запорізька, Мелітопольська станції екстреної медичної допомоги, КУ “Обласний центр медицини катастроф” та 4 відділення екстреної медичної допомоги (Пологівське, Бердянське, Василівське, Токмацьке).

Визначено приміщення для розташування централізованої диспетчерської та розміщення апарату управління ТМО, яке потребує реконструкції. На теперішній час вже проводяться проектно-вишукувальні роботи щодо реконструкції приміщення.

З 1 червня 2012 року стартував пілотний проект щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою. Реалізація цього проекту дозволить відпрацювати організаційні, фінансові та юридичні засади запровадження в Україні діючих в усьому світі систем компенсаційних виплат за лікарські засоби при амбулаторному лікуванні хворих, підвищити економічну доступність лікарських засобів, в першу чергу для соціально незахищених хворих на гіпертонічну хворобу. З початку року виписано майже 20 тис. рецептів, за якими здійснено часткове відшкодування вартості лікарських засобів. Понад 15 тис. хворих отримали лікарські засоби зі знижкою.

Питання щодо надання медичної допомоги матерям та дітям області залишається одним із пріоритетних напрямків роботи Департаменту охорони здоров’я. 

Під патронатом Президента України Віктора Федоровича Януковича в Україні реалізується Національний проект «Нове життя – нова якість охорони материнства та дитинства», який передбачає покращення якості перинатальної допомоги. Охорона материнства і дитинства, турбота про майбутні покоління віднесені до розряду Національних пріоритетів, таких як енергетична безпека та інші складові незалежності держави.

Запорізька область ввійшла до переліку областей, де впроваджується проект «Нове життя», у ході реалізації якого планується відкриття обласного перинатального центру.

З метою реалізації Національного проекту «Нове життя – нова якість охорони материнства та дитинства» в  області  у 2012 році була проведена масштабна робота. Завдяки державній фінансовій підтримці на об’єкті частково виконані загальнобудівельні роботи та придбано сучасне медичне обладнання.

Введення в експлуатацію перинатального центру дасть змогу створити єдину в регіоні сучасну медичну установу для надання висококваліфікованої допомоги жінкам з високим ступенем ризику при пологах для збереження вагітності та народження здорової дитини. 

Міністр охорони здоров’я України Богатирьова Р.В. відвідала Університетську клініку Запорізького державного медичного університету та КУ «Обласний онкологічний диспансер», а також ознайомилася з ходом робіт зі створення обласного перинатального центру.

Міністр охорони здоров’я зазначила, що задоволена станом закладів, які вона відвідала, та наголосила, що запоріжці працюють тяжко, але це дає  результат – якісне виконання всіх завдань, які перед ними стоять.

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі