Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Сиротам – сімейний затишок

23 вересня 2005 - 12:00

Питанню альтернативного сімейного виховання дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування було присвячене засідання колегії управління у справах молоді та спорту облдержадміністрації.

 

 

            У зв’язку із загостренням проблеми соціального сирітства в Україні, - зазначила у доповіді начальник управління у справах сім’ї та молоді ОДА Анастасія Склярук, - на сьогодні пріоритетним напрямком діяльності органів виконавчої влади у сфері соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування є реформування державної системи опіки над дітьми, заміна інтернатного виховання дітей соціально незахищених категорій на сімейні форми піклування. Серед них – дитячі будинки сімейного типу та прийомні сім’ї.

 

 

            У нашій області поки що 4 дитячі будинки сімейного типу, де виховується 38 дітей ( в Енергодарі і Бердянську – по одному будинку і в Мелітополі – два) та 16 прийомних сімей, в яких виховується 20 дітей. Їхні ряди згодом поповнять ще 8 дитячих будинків сімейного типу та 14 прийомних сімей. Зрозуміло, цього замало, адже за офіційними даними ( станом на 15.09.05) в області нараховується 4141 дитина-сирота та дитина, позбавлена батьківського піклування.

 

 

            В багатьох країнах Європи, США, - наголошували у своїх виступах учасники засідання колегії, - не знають, що таке інтернати для дітей-сиріт, там віддають перевагу винятково альтернативним формам сімейного виховання, а серед населення чимало бажаючих стати опікунами, або батьками-вихователями. У нас – далеко не кожен може відважитися на таке. Перш за все через фінансову скруту. Проте, причина не тільки в грошах. Є й деякі законодавчі неузгодженості. Їх на засіданні колегії назвала у своєму виступі головний лікар дитячого будинку „Сонечко” Галина Галкіна. Всі інші виступи на колегії були не менш емоційними, адже тема болюча. Не має сумніву, що альтернативі форми сімейного виховання, які запроваджуються, в перспективі знайдуть підтримку й серед нашого населення, і діти-сироти матимуть сімейний затишок, зокрема, в тому переконана заступник голови облдержадміністрації Олена Зайковська, яка також мала слово. До речі, всі пропозиції, які прозвучали на цьому засіданні колегії, будуть опрацьовані й передані уряду, який нині готує на розгляд Верховної Ради проект  закону про реорганізацію дитячих інтернатів.

 

 

                                                                                               Прес-служба облдержадміністрації

 

 

           

 

 

           

 

 

 

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 860-го дня війни

Чотири автобуси – чотири порушення: в Запоріжжі перевірили транспорт на внутрішньообласних маршрутах

Благодійний фонд «Світ Україна. Пологи» об’єднав волонтерів із золотими серцями

Ми сильні, бо ми – українці! – переконаний військовослужбовець Олександр Колісніченко

Українцям за кордоном продовжать можливість ДНК-тестування для пошуку рідних

Як отримати грант до 15 тисяч доларів українським підприємицям

Вступна кампанія до профтехів: оголошено старт

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти завдали 429 ударів по 11 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 858-го дня війни

В Запоріжжі відзначили 32-річчя військової частини 3026 Нацгвардії України

Повне знеструмлення підприємства: як уникнути техногенної катастрофи