Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Звернення Президента України до запорізької міської громади

15 вересня 2005 - 16:02

ЗВЕРНЕННЯ

Президента України до запорізької міської громади

 

 

        Шановна запорізька громадо!

Звертаюся до вас з питання, яке тривалий час турбує мешканців вашого міста, є предметом дискусій, а часом і протистоянь, не тільки у місті, а й далеко за його межами.

Йдеться про Хортицю, яка є святим місцем для кожного українця. Цьому острову на Дніпрі судилося стати колискою українського козацтва, формування демократичних засад української державності. Тут навіть вітер співає про вільних людей, які п'ятсот років тому створили республіку без холопа і без пана. На цій землі - наше коріння, витоки української ідентичності. Всі, хто захищає величну святиню нашого народу, можуть розраховувати на мою підтримку.

 

 

Знаю й те, які великі надії покладають мешканці міста на розв'язання ближчим часом транспортної проблеми Запоріжжя. Адже місто буквально задихається без нового сучасного мостового переходу через Дніпро. Від будівництва цього об'єкта залежать перспективи розвитку міста, життя сотень тисяч городян, їх умови життя і безпека. Розвиток транспортних артерій у місті здатен також дати поштовх економічному зростанню не тільки міста і області, а й усієї України.

Тому постало відповідальне завдання - нарешті віднайти рішення, яке б дало змогу сполучити береги Дніпра без шкоди для Національного заповідника "Хортиця". Переконаний - це можливо. Настав час нарешті привести тривалі дискусії і суперечки до спільного знаменника, вийти на обґрунтоване, всебічно зважене взаємоприйнятне рішення.

Переконаний - для цього слід йти шляхом врахування і гармонізації загальнонаціональних, регіональних та місцевих інтересів, поглядів усіх заінтересованих сторін. Відкритий публічний діалог, здатність до компромісів, уміння слухати і чути один одного є найкоротшою дорогою до позитивного результату, консенсусу та порозуміння.


Я із розумінням сприймаю результати діяльності робочої групи, утвореної за участю представників відповідних державних органів, органів місцевого самоврядування, наукових, проектних установ та організацій, громадськості для вивчення питань будівництва автотранспортної магістралі через Дніпро. Досягнення згоди з принципових питань, усвідомлення необхідності комплексного розв'язання проблем збереження унікальних історико-культурних та природних об'єктів, забезпечення соціально-економічного розвитку міста і регіону, включаючи поліпшення транспортного забезпечення жителів одного з найбільших в Україні промислових, наукових і культурних центрів, є вкрай важливим не тільки для запоріжчан, а й усієї України.

 

 

Проблема будівництва мостових переходів, що не вирішувалася десятки років, має бути вирішена в інтересах всієї громади, але не на шкоду самій Хортиці. При цьому має бути забезпечено суттєве поліпшення умов діяльності Національного заповідника "Хортиця".

Сподіваюсь, що міська громада також підтримає основні положення Меморандуму щодо дальшого розвитку Національного заповідника "Хортиця", підготовленого робочою групою і підписаного щойно представниками усіх заінтересованих сторін - центральних та місцевих органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємців та громадськості. Тепер слід домогтися неухильного виконання досягнутих домовленостей та взятих зобов'язань.

Переконаний - не існує проблем, які ми не здатні спільно розв'язати.

Покладаюся на вашу мудрість, далекоглядність і патріотизм. Нас має вести спільна мета - добро і процвітання рідної землі. Ми будемо примножувати їх у мирі і злагоді.

Нехай Бог благословить наші зусилля!

Віктор ЮЩЕНКО

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 21.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 8 населених пунктах Запорізької області.

Розпочала роботу урядова «гаряча лінія» з питань енергетики – «СТРУМ»

До 5 тисяч документів за день зможуть оцифровувати в Запорізькому обласному архіві

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 20.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 362 удари по 9 населених пунктах Запорізької області

Відкрито можливість подання заяв для вступу на бакалавра

Відбудова зруйнованих будинків в Запоріжжі: ухвалено рішення Уряду

Вже сьогодні в графіках немає чотирьох черг одночасно. Сподіваємося, що надалі буде легше, – речниця «Запоріжжяобленерго» Зореслава Цупренко про погодинні відключення електропостачання у регіоні

Отримати грант на навчання можна буде через Дію: Уряд ухвалив постанову

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 18.07.2024

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 19.07.2024