Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Триває культурне співробітництво між Запорізькою обласною державною адміністрацією і урядом Орловської області Російської Федерації

6 березня 2013 - 11:51

У рамках Угоди про соціальне-економічне, наукове-технічне і культурне співробітництво між адміністраціями Запорізької області України і Орловської області Російської Федерації  в м. Орел відбулося відкриття авторської фотовиставки „Слов’янська провінція” відомого запорізького фотохудожника Сергія Лаврова.

У заході взяла участь  запорізька делегація на чолі з директором Департаменту культури, туризму, національностей та релігій обласної державної адміністрації Іриною Конаревою.

Під час візиту до Орловської області відбулася зустріч директора Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької облдержадміністрації Ірини Конаревої з першим заступником Голови Орловської обласної Ради народних депутатів Михайлом Вдовіним.

У ході розмови Ірина Конарева передала надію голови облдержадміністрації О.М. Пеклушенка, що в подальшому дружні стосунки щодо обміну культурними здобутками між Орловською та Запорізькою областями закріпляться в різноманітних культурно-масових заходах, козацькому русі та розвитку туристичних потоків між нашими регіонами.

На цій зустрічі керівник Департаменту розповіла, що приоритетним напрямом діяльності Запорізької обласної державної адміністрації на 2013 рік визначено розвиток туризму та охорона культурної спадщини регіону. Також питання щодо розбудови курортної інфраструктури та забезпечення розвитку України як морської держави є пріоритетним напрямом роботи, оскільки Запорізька область має багаті курортно-рекреаційні ресурси, які займають близько 15 відсотків території краю, берегова лінія узбережжя Азовського моря в межах області становить 338 км.

Розбудова туристичної та курортної інфраструктури Запорізької області здійснюється відповідно до програм, прийнятих органами виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Крім того, очільниця запорізької офіційної делегації презентувала учасникам фотовиставки картину меча, який є унікальною пам’яткою історії Х століття, знайденого у листопаді 2011 року у Дніпрі поряд з островом Хортицею.  На думку істориків, меч належав до озброєння княжої старшини князя Святослава Ігоревича. Мешканці м. Орел з великою зацікавленістю та повагою сприйняли подарунок запорізьких козаків.

Творчі колективи Орловської області запрошені до участі у Всеукраїнському козацькому фестивалі „Покрова на Хортиці” та до Національного заповідника „Хортиця” і Музею історії запорозького козацтва.

Крім того в рамках візиту відбулися різноманітні культурно-масові заходи: зустріч в Орловському музеї образотворчих мистецтв; знайомство з літературною спадщиною краю - відвідування літературно-краєзнавчого музею „Тургенівське Полісся” та туристичних об’єктів - Орловського державного театру для дітей та молоді „Вільний простір”, екскурсія по національному парку „Орловське Полісся”, відвідування Військово-історичного музею м. Орла та Орловського краєзнавчого музею.

Як зазначила директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької облдержадміністрації Ірина Конарева:

„Візит запорізької делегації відбувся вперше за останні 13 років, її участь  в офіційному відкритті виставки стала вагомим внеском в пропаганду української культури, сприятиме подальшому розвитку контактів і зв’язків в області культури, туризму та інших сферах соціально-культурного життя, як між Запорізькою та Орловською областями, так і між Росією і Україною.     За ствердженням голови обласної державної адміністрації О.М.Пеклушенка туристична мекка Запоріжжя має розвиватися завдяки національному надбанню – Національному заповіднику „Хортиця”, духовним засадам державності – запорізькому козацтву та ватажку повстанського руху – Нестору Махну. За такими напрямками зараз і працює Департамент культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації.

        

ДОВІДКОВО.

Провідний фотохудожник Сергій Лавров, уродженець Архангельської області, з 1970 року проживав в місті Орлі, з 1986 року постійно живе і працює в місті Запоріжжі, де став професійним фотохудожником, членом Спілки фотохудожників України, Спілки журналістів України.

За видання авторського альбому „Віковічна Хортиця” нагороджений орденом „За заслуги перед Запорізьким краєм”.

Читайте також