Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Реалізація нових соціальних ініціатив Президента України

Про реалізацію соціальних ініціатив Президента України в Запорізькій області за 2012 рік

5 березня 2013 - 10:31

Кожному інваліду війни – підвищити розмір разової допомоги до 5 травня.

За оперативним  даними управлінь соціального захисту населення області станом на 01.02.2013 у поточному році передбачається здійснити виплату разової грошової  допомоги до 5 травня 72,3 тис. ветеранів війни, серед них:

  • 3,1 тис. інвалідів війни 1 групи (кількість збільшено, у зв’язку зі змінами до Закону (УБД, інваліди 2,3 груп, яким виповнилося 85 років з 01.01.2013 прирівняні до обсягу пільг до інвалідів війни 1 групи);
  • 1,2 тис.  інвалідів війни  2 групи;
  • 1,0 тис. інвалідів війни 3 групи;
  • 10,2 тис. учасників бойових дій;
  • 14,0 тис. членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни;
  • 42,8 тис. учасників війни.

 

Психічно хворим – сімейний затишок.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 02.08.2000 № 1192 «Про надання щомісячної грошової допомоги особі, яка проживає разом з інвалідом I чи II групи внаслідок психічного розладу, який за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за ним» в області таку допомогу призначено  1274 особам,  раніше таку допомогу отримувало лише 78 осіб.

Кількість одержувачів вказаної допомоги збільшилася завдяки реалізації соціальних ініціатив Президента України та внесенню до відповідної постанови Кабінету Міністрів України змін щодо порядку визначення права на допомогу, значно виріс розмір цієї допомоги.

 

Модернізація роботи соціальних служб.

В області функціонують 25 територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг), які обслуговують близько 35 тис. громадян похилого віку, інвалідів, громадян, які опинилися в складних життєвих ситуаціях.

У кожному територіальному центрі є відділення соціальної допомоги вдома, якими обслуговується 15 тис громадян. В структурі шести територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг) (м. Запоріжжя, Бердянський, Василівський, Приморський, Токмацький та Якимівський районах) функціонують стаціонарні відділення для постійного або тимчасового проживання громадян, які потребують стороннього догляду.

Триває робота по впровадженню інноваційних моделей соціальної роботи в територіальних центрах: це – відкриття «університетів третього віку», робота мультидисциплінарних команд при наданні соціальних послуг людям з 4-5 категорією рухової активності.

На сьогодні в 11 територіальних центрах соціального обслуговування (надання соціальних послуг) (м. Бердянськ, м. Мелітополь, м. Токмак, Великобілозерський, Гуляйпільський, Куйбишевський, Михайлівський, Оріхівський, Пологівський, Розівський та Чернігівський райони) запроваджено інноваційну модель організації надання соціальних послуг – мультидисциплінарний підхід з надання соціальних послуг.

В результаті створено 11 мультидисциплінарних команд, які надали протягом 2012 року соціально-медичні, психологічні, юридичні, транспортні, перукарські та інші послуги  728 особам.

У м. Запоріжжя, м. Мелітополь, м. Токмак, Оріхівському районі впроваджено соціально-педагогічну послугу «Університет третього віку».

Під час організації соціальної-педагогічної послуги утворено такі факультети: факультет комунікаційних та інформаційних технологій, факультет політології, факультет психології, факультет здорового способу життя, станом на 01.01.2013 даною послугою скористалися 309 осіб.

В області функціонують три центри та 11 відділень соціальної реабілітації  дітей-інвалідів, в яких проходять соціальну реабілітацію понад

1 тис. дітей-інвалідів. З метою впровадження сучасних методів в роботі по реабілітації дітей-інвалідів в  Запорізькому обласному центрі соціальної реабілітації дітей-інвалідів проведено семінар на тему: «Методика роботи з аутичними дітьми та дітьми з діагнозом соціальна дезадаптація».

 

Створення умов для соціальної інтеграції осіб з особливими потребами.

Проводиться робота по внесенню до Централізованої бази даних з проблем інвалідності замовлення на забезпечення кріслами-колясками інвалідів.

Відповідно до Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації інвалідів, дітей-інвалідів та інших окремих категорій населення, переліку таких засобів, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.04.2012 № 321, видано 77 крісел-колісних інвалідам області.

В області реалізується обласна програма виконання завдань і заходів Державної цільової програми «Національний план дій з реалізації Конвенції про права інвалідів» на період до  2020 року, заходами якої передбачено соціальну підтримку людей з вадами слуху та зору.

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі