Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Приватизація й управління державною власністю

Регіональне відділення ФДМУ по Запорізькій області звітує про свою роботу за 2012 рік

4 березня 2013 - 08:47

Протягом 2012 року до Державного бюджету України від приватизації надійшло 3608, 98 грн., у тому числі від продажу земельних ділянок – 170, 48 тис. грн., що складає 189, 95 % від встановленого Фондом державного майна України (далі – ФДМУ) річного завдання. Відповідно до наказу ФДМУ від 08.12.2011 № 1785 регіональному відділенню встановлено завдання щодо очікуваного надходження коштів на 2012 рік від продажу об’єктів приватизації груп А, Д державної власності у розмірі 1900 тис. грн., у тому числі від продажу земельних ділянок 100, 0 тис. грн.

Загальна сума від приватизації та інших надходжень, безпосередньо пов'язаних з процесом приватизації, до Державного бюджету України становить 3750, 1тис. грн.

ФДМУ регіональному відділенню доведено завдання щодо забезпечення надходження коштів від орендної плати до Державного бюджету України у 2012 році в розмірі 9000, 00 тис. грн. Загальна сума надходжень коштів від орендної плати до Державного бюджету України за період січень – грудень 2012 року склала 12901, 52 тис. грн., що складає 143, 3 % від встановленого ФДМУ річного завдання.

З початку поточного року 3 об‘єкти змінили державну форму власності, у тому числі 2 об‘єкти незавершеного будівництва разом із земельними ділянками і 1 об‘єкт групи А.

Регіональним відділенням перевірено виконання умов 38 договорів купівлі-продажу, проведені комплексні перевірки (документальні та з оглядом об’єкта) виконання орендарями державного майна умов 74 договорів оренди укладених та погоджених регіональним відділенням, а також перевірено 11 державних підприємств з питань використання державного майна, переданого ними в оренду та щодо дотримання законодавства про оренду державного майна.

Упродовж 2012 року фахівцями регіонального відділення виконано 449 рецензій, у тому числі 399– на звіти з незалежної оцінки майна та 50 – акти стандартизованої оцінки.

Станом на 31.12.2012 в управлінні регіонального відділення перебувало 2853 одиниці державного майна, яке знаходилось на балансах 75 господарських товариств. У звітному періоді було перевірено 444 об'єкти державної власності, що перебувають на балансах 44 господарських товариств. Були вжиті відповідні заходи реагування.

Станом на 31.12.2012 на балансах господарських товариств, приватизацію яких здійснювало регіональне відділення, залишилось 9 гуртожитків, що не увійшли до їх статутних капіталів, і щодо яких проводяться роботи з передачі у комунальну власність відповідних територіальних громад. Регіональним відділенням розроблені план та заходи щодо передачі зазначених гуртожитків у комунальну власність територіальних громад.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 26.11.2008 № 1473-р “Про підготовку та проведення у 2009 - 2012 роках технічної інвентаризації захисних споруд цивільної оборони (цивільного захисту)” зі змінами і доповненнями та доручення Фонду від 30.09.2011 № К/49 регіональним відділенням проводилась робота з технічної інвентаризації 54 об'єктів цивільної оборони, які в процесі приватизації не увійшли до статутних капіталів 20 господарських товариств. На виконання Заходів Відомчої інвентаризаційної комісії ФДМУ з підготовки та проведення у 2009-2014 роках технічної інвентаризації захисних споруд цивільної оборони (цивільного захисту), які не увійшли до статутних капіталів господарських товариств у процесі приватизації, регіональним відділенням проведено технічну інвентаризацію 51 захисної споруди (94,4 % від загальної кількості), щодо яких сформовані інвентарні справи та виготовлено технічну документацію.

Регіональним відділенням отримані свідоцтва про право державної власності на 7 захисних споруд та підготовлені документи для оформлення права державної власності на 43 об’єкти цивільної оборони.

Регіональне відділення здійснювало функції з управління державними корпоративними правами 11 ВАТ, з яких 3 товариства перебували на різних стадіях банкрутства. Функції органів управління товариств-банкрутів, що знаходяться у процесі санації та ліквідації, виконуються арбітражними керуючими.

Регіональне відділення продовжує проводити системну роботу з питання погашення заборгованості із заробітної плати, здійснювати моніторинг стану погашення заборгованості товариствами, які входять до сфери управління регіонального відділення. Рішеннями колегій регіонального відділення, що відбулись у березні, червні, вересні та грудні 2012 року, та комісій з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат підприємств, які входять до сфери управління регіонального відділення, засідання яких проходили у регіональному відділенні щомісяця, керівників господарських товариств та арбітражних керуючих зобов’язано вжити вичерпних заходів для скорочення заборгованості ВАТ „Вуглецевий композит” та ВАТ „НДІ „Перетворювач” із виплати заробітної плати в обсягах, встановлених Кабінетом Міністрів України. Заборгованість із виплати заробітної плати працівникам товариств, підзвітних регіональному відділенню, за 2012 рік у порівнянні з початком року зменшилась на 410,8 тис. грн.

У звітному періоді спеціалісти регіонального відділення взяли участь у 27 засіданнях комітетів кредиторів та у 28 судових засіданнях у справах про банкрутство господарських товариств, на балансах яких перебуває державне майно.

Станом на 31.12.2012 залишаються діючими 715 договорів оренди, укладених регіональним відділенням, у тому числі оренда нерухомого майна – 710, цілісних майнових комплексів – 5, а також 115 договорів, укладених безпосередньо підприємствами-балансоутримувачами, щодо яких погоджений розмір орендної плати. У звітному періоді регіональним відділенням укладено 177 договорів оренди державного нерухомого майна.

З метою захисту державних інтересів, у випадках порушення покупцями та орендарями зобов’язань згідно з договорами, регіональним відділенням постійно проводилася передбачена законодавством претензійно-позовна робота. Протягом 2012 року у провадженні господарських, адміністративних судів та судів загальної юрисдикції знаходилося 174 справи, в яких регіональне відділення брало участь у якості позивача, відповідача, третьої особи чи учасника судового процесу (справи про банкрутство). З вказаної кількості 78 справ були за позовами регіонального відділення. Протягом звітного періоду відбулось близько 600 судових засідань з вищевказаних справ.

У звітному періоді на адресу регіонального відділення надійшло 24 запити на інформацію. На всі запити були надані письмові відповіді з чітким дотриманням термінів, визначених Законом України „Про доступ до публічної інформації”. Також упродовж звітного періоду регіональним відділенням отримано та опрацьовано 23 звернення громадян України.

З повним текстом звіту про роботу регіонального відділення можна ознайомитися на веб-сайті http://www.fdm.zp.ua

Читайте також

Незламний запорізький бізнес продовжує працювати під час війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 01.09.2024

Впродовж доби окупанти 164 рази били по 10 населених пунктах Запорізької області.

«Шаную воїнів, біжу за Героїв України»: Запоріжжя вшанувало пам'ять полеглих воїнів патріотичним забігом

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 31.08.2024

Впродовж доби окупанти 221 раз били по 10 населених пунктах Запорізької області.

Як заклади освіти дотримуються заходів безпеки: результати інспекції ДСНС та Національної поліції

Україна має майбутнє: Запорізький національний університет розпочав новий навчальний рік урочистою посвятою першокурсників

Очне навчання в садочках, школах, профтехах та коледжах: Запорізька область готова до нового навчального року

Запорізькі підприємці отримають майже 77 млн грн на розвиток бізнесу за програмою «Власна справа»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 30.08.2024

Навчання та гуртки в укритті: Запорізька санаторна школа-інтернат № 7 готується до повернення дітей у класи