Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Реформування системи медичного обслуговування

МОЗ: Виконання першочергових завдань реформування ЕМД має бути завершене регіонами у найближчий час

21 лютого 2013 - 15:38

Регіони мають прискорити ефективне реформування служби екстреної медичної допомоги та подбати про усунення недоліків щодо виконання відповідного закону. Про це йшлося на засіданні оперативного штабу МОЗ під час планової відеоконференції з регіонами, що модерувалася Міністерством охорони здоров'я України.

Захід пройшов під головуванням Директора департаменту реформ та розвитку медичної допомоги МОЗ Миколи Хобзея за участі начальника відділу екстреної медичної допомоги та медицини катастроф МОЗ Михайла Стрельникова, директора Українського науково-практичного центру екстреної медичної допомоги і медицини катастроф МОЗ Володимира Юрченка та керівників департаментів та управлінь охорони здоров'я обласних державних адміністрацій.

Під час засідання, зокрема, було обговорено ситуацію щодо створення та державної реєстрації Центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у регіонах. Відзначено, що досі не наданий акт державної реєстрації Центру Луганською областю. У Тернопільській області та місті Києві Центри не створені через те, що там не пройшли сесії обласної та місцевої рад.

Було проведено аналіз телефонних звернень на регіональні "гарячі лінії" з інформуванням населення щодо роботи служби ЕМД. Визначено, що на Хмельниччині, Івано-Франківщині, у АР Крим та місті Севастополь за 1,5 місяці на "гарячі лінії" не надійшло жодного телефонного дзвінка.

Під час засідання учасники штабу також проаналізували хід передачі комунального майна та парку "швидких" до Центрів ЕМД та МК. Міністерство доручило регіонам активізувати цей процес шляхом винесення питання на найближчі сесії місцевих рад.

Модераторами було піднято питання надання територіями щорічних планів регіонального розвитку системи ЕМД, затверджених підписами голів ОДА. Вказано на необхідність якнайшвидшого доопрацювання таких планів більшістю областей, відповідно до методичних рекомендацій, наданих Міністерством.

Було проаналізовано роботу регіональних підрозділів екстреної медичної допомоги щодо виконання нормативів доїзду "швидких" (10 хвилин у містах та 20 - у сільській місцевості). Відзначено позитивну динаміку у цьому процесі, зокрема, щодо більш ефективного контролю територіями виконання зазначених нормативів.

МОЗ вкотре наполягло на чіткій звітності регіонів щодо забезпечення бригад ЕМД лікарськими засобами, зокрема наркотичними, і виробами медичного призначення. Було також виокремлено ті області, де все ще триває робота із отримання Центрами ЕМД та МК державних ліцензій на ведення медичної практики та використання наркотичних речовин. Процес досі триває на Вінниччині, Волині, Донеччині, Житомирщині, Київщині, також Полтавщині, Херсонщині та Хмельниччині.

Міністерством була висловлена подяка Закарпатській та Харківській областям за ефективну роботу у процесі реформування служби ЕМД, а решті регіонів доручено у найближчий час провести оперативне усунення наявних недоліків, здійснити повну звітність щодо виконання завдань, щоденно проводити моніторинг ситуації та регулярно надавати достовірну інформацію ЗМІ та громадськості.

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі