Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Реформування системи медичного обслуговування

Щодо запровадження ліцензування імпорту лікарських засобів

19 лютого 2013 - 15:37

Останніми днями створюється ажіотаж, що нібито з 1 березня 2013 року в Україні з’явиться дефіцит лікарських засобів імпортного походження.

Насправді з 1 березня 2013 року відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо ліцензування імпорту лікарських засобів та визначення терміна «активний фармацевтичний інгредієнт», що прийнятий Верховною Радою 4 липня 2012 року, запроваджується відповідальний підхід до імпорту лікарських засобів — ліцензування.

Ліцензування імпорту є загальноприйнятою світовою нормою, яка забезпечує відповідальність імпортера за якість ліків, що постачаються в Україну. Ліцензування імпорту ліків гарантує їх якість, безпеку та доступність для пацієнта.

Слід зазначити, що останнім часом Уряд спільно з Державною службою України з лікарських засобів вжив низку заходів щодо з’ясування ситуації та прийняття відповідних рішень. Зокрема, 9 лютого Прем’єр-міністр України Микола Азаров провів нараду щодо впровадження закону про ліцензування імпорту лікарських засобів, на якій поставив вимогу відповідальним посадовим особам забезпечити наявність ліків в аптеках – як вітчизняних, так і імпортних. Глава Уряду доручив Віце-прем’єр-міністру Костянтину Грищенку особисто контролювати хід урегулювання цих питань. Актуальним завданням Уряду на теперішній час є забезпечення стабільності на ринку лікарських засобів, прозорого і передбачуваного законодавчого процесу, а також не допустити обмежень доступності ліків для населення.

Водночас булоприйнято рішення щодо поетапного впровадження цих вимог до кінця 2013 року. На першому етапі ліцензійні умови будуть дуже простими, процедура видачі ліцензії – максимально спрощена, і вже з 1 березня імпортери зможуть її отримати в м. Києві в Державній службі України з лікарських засобів. Тому жодних проблем з наявністю ліків не повинно бути.

В Державній службі України з лікарських засобів 13 лютого  відбулася нарада за участі основних п’яти імпортерів ліків та представників провідних виробників іноземних ліків.

Провідні імпортери ліків проінформували про те, що вони мають на своїх складах достатні запаси ліків, і країна буде цілком забезпечена ліками іноземного виробництва. П’ять провідних національних дистриб’юторів забезпечують постачання 90% ліків до аптечних та лікувальних закладів України.

Держлікслужба України, яка розташована в м. Київ, як орган ліцензування працюватиме 2 та 3 березня 2013 року для якнайшвидшого відпрацювання заяв та видачі ліцензії з імпорту лікарських засобів. Провідні дистриб’ютори отримають ці ліцензії у перші дні березня.

Безпосередньо на території Запорізької області працює аптечний склад, які є філією імпортера ліків, що зареєстрований у місті Києві СП «Оптіма-Фарм, ЛТД». Крім того, постачання лікарських засобів до аптек та лікувальних закладів щоденно здійснюється дистриб’юторами з інших регіонів – м. Дніпропетровська (ТОВ «БаДМ», ТОВ «Вента»), Київської області (ПрАТ «Альба Україна»).

Інспекторами Держлікслужби у Запорізькій області ведеться постійний моніторинг наявності в аптеках життєво необхідних ліків. Результати моніторингу щочетверга надаються до Держлікслужби України, м. Київ. На теперішній день ніякого скорочення асортименту ліків в аптечній мережі не відбувається.

Регулярно оновлюється офіційна інформація на веб-сайтах Держлікслужби України http://diklz.gov.ua, Державної служби з лікарських у Запорізькій області  http://region.diklz.gov.ua/control/zap/uk/index

Детальну інформацію щодо впровадження Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо ліцензування імпорту лікарських засобів та визначення терміна «активний фармацевтичний інгредієнт» можна отримати, зателефонувавши на гарячу лінію Державної служби з лікарських у Запорізькій області  (061) 289-00-33.

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі