Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Реформування системи медичного обслуговування

Проведено Всеукраїнську селекторну нараду щодо Закону України «Про екстрену медичну допомогу»

17 січня 2013 - 10:51

Проведено Всеукраїнську селекторну нараду щодо Закону України «Про екстрену медичну допомогу»

У приміщенні студії ВАТ «Укртелеком» 16.01.2013 відбулася Всеукраїнська селекторна нарада під керівництвом Віце-прем’єр-міністра України Грищенка К. І. з питань щодо реалізації Закону України «Про екстрену медичну допомогу». Запорізьку область на нараді представили перший заступник голови облдержадміністрації Ємельяненко В. А. та заступник голови облдержадміністрації Гамов А. М.

Віце-прем'єр-міністр України Грищенко К. І. підкреслив, що питання надання якісної екстреної медичної допомоги населенню винесено на національний рівень, тож будь-яке зволікання з впровадженням норм закону неприпустиме.

Серед першочергових завдань, які були визначені - розробка та подання до Міністерства охорони здоров’я України планів-графіків реалізації ЗУ «Про екстрену медичну допомогу» на територіях; організація роботи регіональних центрів екстреної медицини та диспетчерських служб; розширення пунктів постійного базування бригад швидкої допомоги; розвиток інфраструктури екстреної медичної допомоги; оновлення автопарку ШМД та обладнання машин системами GPS-навігації.

Під час наради обговорили і нові нормативи, згідно з якими машина швидкої допомоги повинна доїхати до пацієнта: у містах - за 10 хвилин, а в сільській місцевості – за 20.

Представники областей, у яких вже реалізується пілотний проект, поділилися досвідом організації цієї роботи. Так, завдяки новій організації роботи в Дніпропетровській області на майже 93% викликів бригади швидкої встигають доїхати за місцем призначення в установлені терміни. Аналогічна ситуація спостерігається й в інших пілотних регіонах, що свідчить про позитивний досвід упровадження норм нового закону.

В Запорізькій області наразі проведено аудит стану надання екстреної медичної допомоги, визначено структуру обласного центру екстреної медичної допомоги. Торік за рахунок субвенції з держбюджету було придбано 30 санітарних автомобілів. Разом з тим, для повноцінного оновлення автопарку ШМД необхідно придбати ще 196 санітарних машин. Станом на 01.01.2013 укомплектованість бригад швидкої допомоги лікарями складає 63,4%, молодшим медичним персоналом – 90%, водіями – 87,8%.

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі