Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Реалізація нових соціальних ініціатив Президента України

Нарада з проблемних питань пільгового перевезення пільгових категорій громадян

19 грудня 2012 - 14:38

Головним управлінням парці та соціального захисту населення Запорізької обласної державної адміністрації (далі – Головне управління) проведено нараду з вирішення проблемних питань пільгового перевезення окремих категорій громадян, зокрема,  стягнення автоперевізниками ПАТ «Запоріжавтотранс» автостанційного збору з інвалідів війни.

На нараді були обговорені скарги інвалідів війни щодо стягнення з них автостанційного збору при реалізації свого права на безкоштовне пільгове перевезення. 

Також констатовано, що відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (далі – Закон)  інваліди  війни мають право на безплатний  проїзд  усіма  видами  міського пасажирського транспорту,  автомобільним  транспортом  загального користування в сільській  місцевості,  а  також  залізничним і водним транспортом приміського  сполучення  та  автобусами  приміських  і  міжміських маршрутів,  у  тому  числі  внутрірайонних, внутрі- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання. Це право поширюється і на  особу,  яка  супроводжує  інваліда  I групи. А також право інвалідів війни  на безплатного проїзду один раз  на  рік  (туди  і  назад)  залізничним,  водним, повітряним або міжміським автомобільним транспортом, а особам, які супроводжують   інвалідів    I    групи    (не    більше    одного супроводжуючого),  - 50-процентна знижка вартості проїзду один раз на  рік  (туди  і  назад)  зазначеними  видами транспорту.

Ураховуючи отримані Головним управлінням  роз’яснення, практику, що склалася в Україні, висловлена думка, що встановлення плати автостанційного збору з громадян, яким Законом надано право безкоштовного проїзду автомобільним транспортом, є порушенням цих норм діючого Законодавства.

ПАТ «Запоріжавтотранс» повідомило Головне управління, що правомірність стягнення автостанційного збору з пільгових категорій громадян є предметом розгляду в адміністративній судовій справі  за позовом  Запорізького прокурора з нагляду за додержанням законів у транспортній сфері до  ПАТ «Запоріжавтотранс».

Головне управління надіслало листа до Прокуратури Запорізької області з проханням повідомити про прийняте рішення по вищезазначеній справі.

Також, Головним управлінням направлено лист - запит до Міністерства соціальної політики України з проханням надання роз’яснень з питання стягнення з пільговиків, зокрема, ветеранів війни автостанційного збору.

Питання пільгового перевезення знаходиться на постійному контролі.

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі