Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Заступник головного державного санітарного лікаря області Олег Зикін на брифінгу в прес-центрі облдержадміністрації ознайомив журналістів із санітарно-епідеміологічною ситуацією в регіоні

9 серпня 2005 - 12:39

Зокрема, Олег Зикін зазначив, що у поточному році у порівнянні з аналогічним періодом минулого року  відзначається зниження  кількості випадків  захворювання на дизентерію (практично в 2 рази), захворюваність на вірусний гепатит А знизилась на 62%. Захворюваність групою краплинних інфекцій, керованих засобами імунопрофілактики, не перевищує середнього рівня. А по ряду інфекцій відзначається значне зниження. Так, у поточному році не реєструвались випадки дифтерії, на 37% знизилась захворюваність кашлюком, на 8% - краснухою. На території області  не зареєстровано  жодного спалаху будь-яких  інфекційних захворювань.

Разом з тим напруженою залишається  ситуація  по  туберкульозу. Тривогу фахівців  викликають  показники, зафіксовані у Великобілозерському, Михайлівському, Бердянському, Вільнянському, Оріхівському районах – в межах 71-111 випадків захворювання на 100 тисяч населення (середній показник по області склав 52 випадки на 100 тисяч населення). Продовжує погіршуватись епідситуація з ВІЛ/СНІДу. У цьому році офіційно зареєстровані 225 віл-інфікованих (171 за 7 місяців 2004 року).

Олег Зикін  також інформував журналістів  про обстеження підприємств торгівлі та громадського харчування, які регулярно проводять спеціалісти обласної санітарно-епідеміологічної служби. На кожному 10-ому підприємстві виявлені порушення санітарного законодавства, на  571 з них призупинена робота,  знято з реалізації 3,2 тонни недоброякісних харчових продуктів.

Щодо систематичного нагляду за дотриманням санітарного законодавства у дитячих оздоровчих закладах і станом медичного обслуговування дітей (в сезоні 2005 року на території області функціонують 70 таких закладів, де відпочивають  близько 17 тис. дітлахів),  за результатами перевірок у зв’язку  з виявленими порушеннями тимчасово призупинялась експлуатація 8  дитячих оздоровчих таборів. Завдяки  відповідальній профілактичній роботі фахівців  обласної  санепідслужби епідеміологічні ускладнення  і  випадки отруєнь дітей в оздоровчих закладах не допущені.

На брифінгу також піднімались питання  якісного водопостачання населених пунктів  області, контролю за станом  навколишнього середовища, упорядкування місць знешкодження господарсько-побутових та промислових відходів, тощо.

Йшлося і про надзвичайну ситуацію, що 2-4 серпня виникла в Мелітопольському районі, коли від укусів скажених вовків постраждали 16 осіб. Олег Зикін повідомив, що  всім потерпілим надана медична допомога у повному обсязі, а  в населених пунктах проводяться  відповідні  інформаційно-освітні та профілактичні заходи (знищення бездомних  тварин та хижаків, щеплення домашнім та сільськогосподарським тваринам, тощо).

Аналізуючи епідеміологічну ситуацію в регіоні, заступник головного державного санітарного лікаря  області  Олег Зикін зазначив, що  вирішення більшості проблемних питань  знаходиться в компетенції органів місцевого самоврядування і потребує  бюджетних коштів. А  санепідслужба і надалі докладатиме всі зусилля щодо профілактики можливих ускладнень і   додержання  нормативів санітарного законодавства на території області.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 21.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 8 населених пунктах Запорізької області.

Розпочала роботу урядова «гаряча лінія» з питань енергетики – «СТРУМ»

До 5 тисяч документів за день зможуть оцифровувати в Запорізькому обласному архіві

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 20.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 362 удари по 9 населених пунктах Запорізької області

Відкрито можливість подання заяв для вступу на бакалавра

Відбудова зруйнованих будинків в Запоріжжі: ухвалено рішення Уряду

Вже сьогодні в графіках немає чотирьох черг одночасно. Сподіваємося, що надалі буде легше, – речниця «Запоріжжяобленерго» Зореслава Цупренко про погодинні відключення електропостачання у регіоні

Отримати грант на навчання можна буде через Дію: Уряд ухвалив постанову

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 18.07.2024

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 19.07.2024