Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Реалізація нових соціальних ініціатив Президента України

Про реалізацію соціальних ініціатив Президента України в Запорізькій області

17 грудня 2012 - 14:42

Про реалізацію соціальних ініціатив  Президента України в Запорізькій області

З метою забезпечення реалізації соціальних ініціатив Президента України в області видано розпорядження голови облдержадміністрації від 05.07.2012 № 312 “Про організацію роботи щодо реалізації соціальних ініціатив Президента України в Запорізькій області”, яким створено відповідну робочу групу облдержадміністрації.

Головою робочої групи затверджено План організації виконання цього розпорядження та визначені напрямки роботи щодо реалізації соціальних ініціатив Президента України в Запорізькій області.

На засіданні робочої групи 20.07.2012 визначені окремі питання роботи щодо реалізації соціальних ініціатив Президента України, одним із пріоритетних напрямків визначено виконання заходів обласної Програми подолання та запобігання бідності на 2012-2015 роки.

Кожному інваліду війни – підвищити розмір разової допомоги до 5 травня.

В області в повному обсязі та своєчасно здійснена виплата разової грошової допомоги до 5 Травня у підвищеному розмірі, яку отримали 73,9 тис. ветеранів війни. Загальна сума виплат склала майже 27 млн. грн.

Надання малозабезпеченим громадянам засобів приймання сигналів цифрового телерадіомовлення.

В результаті широкомасштабної інформаційно-роз’яснювальної роботи та запровадження щотижневого моніторингу заяв громадян, які безоплатно забезпечуваються телетюнерами органами праці та соціального захисту населення області виконано завдання у межах повноважень, визначених постановою Кабінету Міністрів України № 245 від 21.03.2012.

На 01.07.2012 до управлінь праці та соціального захисту населення області звернулося 48,7 тис. громадян. Головним управлінням праці та соціального захисту населення облдержадміністрації на звітну дату сформовано єдині по області 4 списки громадян для забезпечення засобами приймання сигналів цифрового телерадіомовлення загальною чисельністю 48,7 тис. осіб, які затверджені заступником голови облдержадміністрації та направлені до Державного комітету телебачення і радіомовлення України. Особи, які подали заяви, охоплені цими списками на 100 %.

Станом на грудень 2012 року забезпечено засобами приймання цифрового телерадіомовлення понад 30 тис.осіб області (62 % від потреби).

Психічно хворим – сімейний затишок. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 02.08.2000 № 1192 «Про надання щомісячної грошової допомоги особі, яка проживає разом з інвалідом I чи II групи внаслідок психічного розладу, який за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за ним» в області таку допомогу нараховано 1347 особам, раніше таку допомогу отримувало лише 78 осіб.

 

Модернізація роботи соціальних служб.

У березні 2012 року затверджено обласний план заходів щодо розвитку системи соціальних послуг на 2012 рік.

Заходами плану передбачено проведення роботи з інформування населення області про види соціальних послуг, працюють «соціальні офіси».

В області функціонують 25 територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг), які обслуговують близько 30 тис. громадян похилого віку, інвалідів, громадян, які опинилися в складних життєвих ситуаціях.

У кожному терцентрі є відділення надання послуг вдома, якими обслуговується 14 тис громадян. У структурі п’яти територіальних центрів функціонують стаціонарні відділення для постійного або тимчасового проживання громадян, які потребують стороннього догляду, на 170 ліжко-місць.

Триває робота з впровадження інформаційних моделей соціальної роботи в територіальних центрах: це – відкриття «університетів третього віку», робота мультидисциплінарних команд при наданні соціальних послуг людям з 4-5 категорією рухової активності.

В області функціонують три центри та 11 відділень соціальної реабілітації дітей-інвалідів, в яких проходять соціальну реабілітацію близько 1 тис. дітей-інвалідів, серед них і діти з ДЦП. З метою впровадження сучасних методів в роботі по реабілітації дітей з ДЦП в установах та закладах системи соціального захисту на базі Запорізького обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів проведено обласний семінар на тему: «Технології соціальної реабілітації дітей з ДЦП у сучасному суспільстві».

 

Створення умов для соціальної інтеграції осіб з особливими потребами.

Проводиться робота по внесенню до Централізованої бази даних з проблем інвалідності замовлення на забезпечення кріслами-колясками інвалідів.

За 9 місяців 2012 року видано технічних та інших засобів реабілітації інвалідам, дітям-інвалідам та іншим окремим категоріям населення 2,7 тис. одиниць із них видано 756 крісел-колісних інвалідам області.

Протягом дев’яти місяців 2012 року до райміськуправлінь праці та соціального захисту населення звернулось 3,9 тис. осіб, які отримали направлення на виготовлення протезно-ортопедичних виробів у кількості близько 15,1 тис. одиниць.

Протягом 11 місяців 2012 року в обласній службі зайнятості перебувало на обліку 1594 особи з інвалідністю, за сприянням служби зайнятості було працевлаштовано 490 осіб, з них на дотаційні робочі місця - 100 осіб, брали участь в оплачуваних громадських роботах - 343 особи, проходили професійне навчання – 167 осіб, з них працевлаштовано після проходження навчання 151 особа, 17 осіб отримали одноразову виплату допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності.

За рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів у січні-вересні 2012 року в області створено 29 робочих місць для працевлаштування цієї категорії громадян. На теперішній час продовжують навчання 80 студентів-інвалідів, які навчаються у 17 вищих навчальних закладах.

Сприяння працевлаштуванню громадян, які недостатньо конкурентноспроможні на ринку праці, зокрема інвалідів, передбачено Обласною програмою щодо виконання завдань і заходів Державної цільової програми “Національний план дій з реалізації Конвенції про права інвалідів” на період до 2020 року, що затверджено рішенням обласної ради від 22.11.2012 № 18.

 

Забезпечення громадян гідною роботою.

В області реалізується програма зайнятості населення Запорізької області на 2012-2014 роки, якою передбачено:

  • сприяння ефективній зайнятості та створення нових робочих місць;
  • проведення спільної з територіальними органами центральних органів виконавчої влади роботи щодо легалізації заробітної плати та зайнятості населення, а також пропагандистської та роз’яснювальної компанії серед населення щодо обмеженості соціально-трудового захисту при відсутності належного оформлення трудових відносин між роботодавцями та найманими працівниками відповідно до чинного законодавства;
  • забезпечення соціального захисту громадян, які не здатні на рівних умовах конкурувати на ринку праці, вирішення питань професійної реабілітації та працевлаштування осіб з обмеженими фізичними та розумовими можливостями.

Одним з основних шляхів досягнення поставлених завдань є забезпечення подальшого розвитку соціального діалогу між обласною державною адміністрацією, обласною радою, обласною федерацією роботодавців та обласною радою профспілок як одного з головних чинників і засобів забезпечення та підтримки соціальної злагоди, зростання економіки, підвищення рівня зайнятості та рівня життя працюючого населення.

Крім цього, в регіоні реалізуються положення Обласної тристоронньої угоди між обласною державною адміністрацією, обласною федерацією роботодавців та обласною радою профспілок про зайнятість та робочі місця.

За даними моніторингу у січні-жовтні поточного року в області створено 30 тис. нових робочих місць, з яких 21,2 тис. – суб’єктами підприємництва. Річне завдання виконано на 93,7 %.

У 2012 році забезпечено бронювання на підприємствах усіх форм власності області 951 робочого місця для працевлаштування громадян, які не здатні на рівних умовах конкурувати на ринку праці. Рівень використання заброньованих робочих місць на 01.10.2012 становив 45,3 %.

Проблема легалізації трудових відносин між роботодавцями та найманими працівниками, легалізації тіньової зайнятості та заробітної плати є нагальною для облдержадміністрації.

З метою активізації роботи щодо підвищення рівня заробітної плати та виведення її з «тіні» у поточному році проведено 5 виїзних засідань обласної комісії з питань погашення заборгованості з заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, де розглядалися питання про дотримання на підприємствах мінімальних державних гарантій з оплати праці. Списки керівників підприємств, які запрошувалися на засідання, формувалися за пропозиціями Державної податкової служби у Запорізькій області та Головного управлінням Пенсійного фонду України в Запорізькій області.

Зважаючи на актуальність, ці проблеми розглянуто на засіданні колегії облдержадміністрації 22.11.2012 в ході розгляду питання “Про стан оплати праці в області та погашення заборгованості з виплати заробітної плати за підсумками 9 місяців 2012 року” та видано розпорядження голови облдержадміністрації від 22.11.2012 № 575.

За даними обласної державної податкової адміністрації за січень-листопад 2012 року проведено 1939 перевірок, якими виявлено та залучено до оподаткування 8721 неоформленого найманого працівника. Встановлена їм заробітна плата склала 9342 тис. грн. Сума податку з доходів зазначених фізичних осіб, яка щомісяця відраховуватиметься до бюджету, складає 1381 тис. грн.

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 29.09.2024

Впродовж доби окупанти завдали 345 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області.

Мелітопольська лікарня «переїхала» до Запоріжжя: допомога для військових та внутрішніх переселенців

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.09.2024

Впродовж доби окупанти завдали 429 ударів по 8 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 947-го дня війни

«Армія відновлення»: вже понад три тисячі направлень було видано на виконання суспільно корисних робіт в Запоріжжі

Поліпшення доступу до ліків в сільській місцевості: в Запорізькій області запускають мобільний аптечний пункт

Вища ефективність та менше ризиків: у Запорізькій обласній клінічній лікарні провели унікальну операцію на серці

Меморандум про співпрацю між Запорізькою ОДА та Укргазбанком: здешевлення кредитів для місцевого бізнесу

Сімʼя для кожної дитини: обласна влада та ЮНІСЕФ обговорили план дій для захисту інтересів дітей, позбавлених батьківського піклування

Програма бізнес-навчання REDpreneurUA для ВПО, ветеранів та осіб з інвалідністю: стартував прийом заявок