Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Реформування системи медичного обслуговування

Завдання реформи - вивести службу швидкої допомоги на якісно новий рівень

14 листопада 2012 - 16:07

У конференц-залі центральної підстанції швидкої медичної допомоги КУ «Міська клінічна лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги» відбулась прес-конференція, присвячена обговоренню Закону України «Про екстрену медичну допомогу» від 05.07.2012, який набирає чинності з 1 січня 2013 року, та перспективам розвитку служби екстреної медичної допомоги в Запорізькій області.

У прес-конференції взяли участь начальник управління охорони здоров'я Запорізької облдержадміністрації Запорожченко А.Г., начальник управління з питань охорони здоров'я міської ради Севальнєва Н.О., правовий інспектор Запорізької обласної організації профспілки працівників охорони здоров'я України Рибицький В.Л., в.о. головного лікаря КУ «Міська клінічна лікарня екстреної та швидкої допомоги м. Запоріжжя» Великий О.І., юрисконсульт Сладков Є.О., голова незалежної первинної профспілкової організації працівників швидкої медичної допомоги Сидоренко А.А., завідувачі підстанцій швидкої медичної допомоги та трудовий колектив лікарні.

Начальник управління охорони здоров'я Запорізької облдержадміністрації Запорожченко А.Г. зазначив, що завдання реформи - вивести службу швидкої допомоги на якісно новий рівень. Прийнятий Закон України «Про екстрену медичну допомогу» передбачає новий статус і новий формат роботи служби, який відкриває шлях до значного підвищення якості та доступності екстреної медичної допомоги населенню, максимального наближення її до пацієнта на принципах екстериторіальності та рівного доступу. В усіх регіонах України створюються регіональні служби екстреної медичної допомоги обласного підпорядкування з єдиним медичним простором, що має забезпечити високі стандарти надання екстреної медичної допомоги, незалежно від місця проживання пацієнту.

В Запорізькій області буде створена єдина служба екстреної допомоги, яка фінансуватиметься з обласного бюджету.

Передбечено і новий рівень матеріально-технічного забезпечення служби екстреної медичної допомоги, а саме: клас автомобілів швидкої допомоги, єдина оперативно-диспетчерська служба, GPS-координація бригад, що забезпечить високу якість надання цього виду медичної допомоги населенню.

Реорганізація служби екстреної допомоги буде проходити з неухильним додержанням вимог чинного законодавства України щодо прав медичних представників служби та їх працевлаштування, без скорочення медичних кадрів та зменшення їх заробітної плати.

Поки штатний розклад для швидкої не затверджено, всі працюють як і раніше: спецбригади не ліквідуються, кількісний склад бригад, молодших медсестер і робочий 24-годинний режим також залишаються.

Реформа служби екстреної медичної допомоги є невід’ємною складовою загальнодержавної реформи медичного обслуговування в Україні, послідовним та необхідним кроком до підвищення соціальних стандартів життя населення.

Про подальші нововведення та прийняті рішення стосовно реформи керівництво обласного та міського управлінь охорони здоров'я буде вчасно інформувати медпрацівників та населення.

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі