Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Заступник голови облдержадміністрації Олена Зайковська на брифінгу в прес-центрі ОДА ознайомила журналістів з актуальними питаннями розвитку гуманітарної галузі в нашому регіоні

2 серпня 2005 - 16:07

Аналізуючи ситуацію в цілому, вона  відзначила позитивні зрушення щодо фінансування  окремих статей видатків   в таких  галузях, як  охорона здоров’я,  освіта і  культура. Зокрема, йшлося про  своєчасну і у повному обсязі виплату заробітної  плати працівникам бюджетної сфери. Олена Зайковська підтвердила, що  бюджет 2005 року дійсно соціальний, адже орієнтований на інтереси людей  і  спрямований на вирішення  наболілих соціальних проблем, яких, до речі,  назбиралось чимало.

Втім, пріоритети у їх вирішенні підказує саме життя, наголосила заступник губернатора. Так першочерговим завданням загально обласного рівня  у галузі охорони здоров’я Олена Зайковська вбачає  завершення до кінця року  реконструкції обласної дитячої лікарні. В рамках реалізації цієї програми благодійний фонд дружини Президента Катерини Ющенко  «Україна - 3000»  для завершення робіт на поліклінічному корпусі   надав допомогу у сумі 2 млн.грн. І якщо цей проект ще на стадії виконання, то  «Клініка, дружня до молоді», відкрита  на базі обласної дитячої лікарні, вже  працює. Саме тут підлітки і молодь можуть одержати безкоштовно і конфіденційно консультації психолога, гінеколога,  уролога, інших фахівців. У обласній дитячій лікарні також  вже працює і генетичний центр для вагітних жінок та немовлят. Всі ці заходи спрямовані на поліпшення медичного забезпечення  матерів та дітей, підлітків та молоді і мають на меті профілактику  хвороб і різних негативних явищ.  Заступник губернатора навела статистичні данні  про зменшення  за перше півріччя 2005 року  у порівнянні з аналогічним періодом 2004 –го на 3-5 % захворюваності на туберкульоз. Але зазначила, що стурбованість викликає ситуація із розповсюдженням віл-інфекції та наркозалежності. Щодо останнього Олена Зайковська  повідомила про підготовку  регіональної  програми  профілактики наркозалежності, в рамках якої буде відкрито центр  соціальної реабілітації для  колишніх наркоманів.

У галузі освіти, зазначила заступник губернатора, на поточний момент пріоритетним залишається  підготовка до навчального року. Йдеться про  завершення  ремонтних робіт у навчальних закладах області. За інформацією  управління освіти і науки  ОДА  більшість з них вже готові прийняти учнів. Особливу увагу  обласної влади викликають заклади, де виховуються діти - сироти та  такі, що позбавлені батьківської опіки. Олена Зайковська  зауважила, що цього року  матеріальне забезпечення дитячих будинків та інтернатів значно покращилось. Діти мають повноцінне харчування. А у літній період всі оздоровлюються у таборах відпочинку. Значну допомогу обласній владі  у вирішенні цих питань надає новостворений  благодійний фонд «Посміхнись, дитино», який організували місцеві підприємці. Всі люди доброї волі можуть долучитися  до  нього.

Попри те, що культура фінансується  на 57% від необхідного, в цій галузі  також намітилися позитивні тенденції, зазначила Олена Зайковська.  Театру юного глядача знайшли нове приміщення – колишній ПК Будівельників. Нові обрії окреслились і в творчості  обласного музично-драматичного театру ім.Магара. Колективи обласної філармонії також порадують своїх прихильників у новому сезоні.

Заступник губернатора Олена Зайковська  привернула увагу журналістів  до  проблемних питань фінансування  видатків на  капітальне будівництво  у  вище зазначених галузях. Втім, висловила впевненість, що шляхи їх вирішення будуть знайдені.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Чотири автобуси – чотири порушення: в Запоріжжі перевірили транспорт на внутрішньообласних маршрутах

Благодійний фонд «Світ Україна. Пологи» об’єднав волонтерів із золотими серцями

Ми сильні, бо ми – українці! – переконаний військовослужбовець Олександр Колісніченко

Українцям за кордоном продовжать можливість ДНК-тестування для пошуку рідних

Як отримати грант до 15 тисяч доларів українським підприємицям

Вступна кампанія до профтехів: оголошено старт

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти завдали 429 ударів по 11 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 858-го дня війни

В Запоріжжі відзначили 32-річчя військової частини 3026 Нацгвардії України

Повне знеструмлення підприємства: як уникнути техногенної катастрофи

Поліцейські Запоріжжя розкрили резонансне вбивство місцевого посадовця