Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Бердянський район покращив роботу зі збереження об’єктів культурної спадщини

6 грудня 2012 - 11:28

Бердянський район покращив роботу зі збереження об’єктів культурної спадщини

Щороку в області здійснюються заходи щодо збереження об’єктів культурної спадщини, проводиться ремонт та впорядкування прилеглої території до пам’яток історії, присвячених подіям Великої Вітчизняної війни. За підсумками розгляду роботи Бердянської райдержадміністрації в цьому напрямку на засіданні колегії управління культури і туризму ОДА вперше за останні роки її оцінено задовільно.

- Бердянський район взяв активну участь в обласному огляді-конкурсі на краще упорядження меморіальних комплексів, братських  могил та інших місць поховань загиблих  у роки Великої Вітчизняної війни. Минулого року обласну премію отримала Андріївська селищна рада за краще впорядження братської могили радянських воїнів, - повідомила заступник начальника відділу музейної справи та охорони культурної спадщини управління культури і туризму облдержадміністрації Ірина Пономаренко.

Протягом поточного року Бердянською райдержадміністрацією укладено 13 охоронних договорів на пам'ятки археології, здійснено обстеження курганів, розташованих на території Берестівської, Луначарської та Дмитрівської сільських рад, надано один припис про порушення пам'яткоохоронного законодавства на території Дмитрівської сільської ради.

У районі здійснюється постійний нагляд за пам’ятками археології національного значення «Попівські Могили» та «Канат-могила», наразі вони знаходяться у задовільному стані.

На всі пам’ятки історії і археології, які занесено до Реєстру до 1990 року, рішеннями Бердянського райвиконкому визначено межі та охоронні зони.

- Не дивлячись на низку позитивних зрушень, існують питання, які потребують постійного контролю і невідкладного вирішення. Основною проблемою є забезпечення системності в пам’яткоохоронній  роботі, що обумовлено відсутністю Програми збереження та використання об’єктів культурної спадщини Бердянського району та фінансування на проведення пам’яткоохоронних заходів, - зазначила Ірина Пономаренко.

Під час колегії надано ряд пропозицій, які дозволять вирішити наявні проблеми, а саме - прийняття Програми збереження та використання об’єктів культурної спадщини Бердянського району до 2015 року, проведення інвентаризації та паспортизації пам’яток археології, виявлення пам’яток історії для занесення їх до Переліку щойно виявлених, продовження роботи з укладання охоронних договорів, встановлення меж та виведення із землекористування пам’яток археології.

Крім того, необхідно здійснювати постійний контроль за станом об’єктів археологічної  спадщини, налагодити дієву співпрацю з правоохоронними органами в питаннях дотримання пам’яткоохоронного законодавства та активізувати роботу з популяризації історико-культурного надбання Бердянського району.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі