Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі виші втрачають студентів на технічні спеціальності

12 листопада 2012 - 16:45

Проблемні питання роботи та розвитку запорізьких вищих навчальних закладів були порушені під час апаратної наради в обласній державній адміністрації.

Перед тим, як надати слово ректорам провідних вищих навчальних закладів регіону, голова обласної державної адміністрації Олександр Пеклушенко висловив занепокоєність підвищеним рівнем агресивності серед молоді, яка вже стала нормою поведінки. Тож очільник регіону попросив керівників вишів у доповідях акцентувати увагу не тільки на пропозиціях щодо якісного наповнення життя студентства, але й на моральних аспектах виховання молодих людей.

Коментуючи цю тезу очільника регіону, керівники Запорізького національного університету, Запорізької державної інженерної академії, Класичного приватного університету дійшли єдиного висновку – необхідно зосередити зусилля на забезпеченні постійної зайнятості молоді. Таку функцію можуть виконувати різноманітні творчі гуртки чи спортивні секції.

У цьому контексті ректор КПУ Віктор Огаренко повідомив, що в його університеті працює кафедра богослов’я, а на території закладу відкрита церква.

- До нашої церкви дійсно ходять студенти, а священики проводять пари. Таке спілкування також приносить відчутний педагогічний ефект, - поділився досвідом В. Огаренко.

Щодо нагальних проблем вищих навчальних закладів ректор ЗНУ Микола Фролов та ректор ЗДІА Володимир Пожуєв порушили питання якості підготовки випускників фізико-математичних класів. За їх словами з року в рік зменшується кількість абітурієнтів, які бажають навчатися на спеціальностях, де профільними є саме ці предмети.

- Сучасна молодь обирає переважно філологічні або економічні спеціальності. Кількість школярів, які добре знають такі предмети як математика, фізика та хімія, катастрофічно зменшується. Така ситуація вже за декілька років може негативно відгукнутися на стратегічних підприємствах нашого індустріального регіону нестачею кваліфікованих технічних кадрів, - поділився міркуваннями В. Пожуєв.

Наступне питання, яке викликає стурбованість ректорів, - масовий виїзд кращих фахівців у сфері ІТ-технологій за кордон через неможливість реалізувати себе на ринку праці області.

Крім того, було порушено питання забезпечення викладачів ВНЗ житлом. У планах ректора ЗНУ Миколи Фролова -  провести реконструкцію одного з гуртожитків університету.

- Це будинок на 33 квартири. Самостійно цю роботу ми зможемо виконати за декілька років. Однак, якщо з обласного бюджету надійде допомога в сумі 6 млн. грн., цей будинок буде  введений в експлуатацію вже в 2013 році, - повідомив М. Фролов.

Голова обласної державної адміністрації Олександр Пеклушенко надав доручення профільним управлінням опрацювати це питання та з’ясувати, наскільки можливо надати таку допомогу університету.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі