Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Пеклушенко: «Якщо ми не врятуємо берег Азовського моря, - втратимо курортну зону»

12 листопада 2012 - 13:38

Один з об’єктів, які відвідав голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко під час робочої поїздки до Бердянського району, - будівництво другої черги берегоукріплення в с. Новопетрівка.

Розмивання берега Азовського моря, що несе пряму загрозу населенню прибережних селищ  та негативно відображається на туристичному потенціалі регіону,  є однією з найгостріших проблем Приазов’я. Від неї страждають найбільші курортні місця області – Бердянськ, Кирилівка, Приморськ, а також населення Бердянського, Якимівського, Приморського та Приазовського районів.

За словами директора інституту «Запоріжгідроводгосп» Олександра Коломійця, який займається проблемою берегоукріплення не один рік, лише у с. Новопетрівка Бердянського району море розмиває в рік від двох до п’яти метрів берега. Таким чином сьогодні під загрозою опинилося майже 15 домівок у селі, які розташовані  біля моря.

Проблему укріплення берега в Новопетрівці почали розв’язувати ще в 1999 році, коли розпочалися роботи по будівництву першої черги берегоукріплення. За рахунок коштів обласного бюджету та фонду охорони навколишнього середовища в 1999-2000 роках вдалося укріпити майже 200 метрів узбережжя в Новопетрівці. Та за відсутності фінансування роботи були призупинені.

Відновилися вони в Новопетрівці лише в 2011 році, коли стартувало будівництво другої черги берегоукріплення. Наразі ці роботи вже завершено. На будівництво другої черги було витрачено майже 2 млн. грн.. – 996, 3 тис. грн.. з фонду охорони навколишнього середовища та 1 млн. грн.. за рахунок субвенцій з державного бюджету. Побудовано сім бун, які убезпечують узбережжя від розмивання. Загальна довжина другої черги споруд берегоукріплення в Новопетрівці склала 433 м.

Щоб захистити іншу частину берега в с. Новопетрівка, необхідно звести ще  мінімум три бун, а щоб убезпечити домівки селян, треба закріпити стіною  144 м узбережжя,  наполягають фахівці. Проект будівництва четвертої черги берегоукріплення вже розроблено. Загальна вартість робіт, згідно цього проекту, складе 6,8 млн. грн..

Як підкреслив голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко,  проблема берегоукріплення в області буде вирішуватися комплексно, адже від цього залежить туристичний потенціал регіону.

- За підрахунками фахівців, щоб вирішити проблему берегоукріплення на узбережжі Азовського моря, необхідно майже 50 млн. грн.. У нас немає вибору, ми, можна сказати, приречені на те, щоб здобути ці кошти. Адже, якщо ми не врятуємо берег Азовського моря, ми втратимо курортну зону, - наголосив Олександр Пеклушенко.

 

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі