Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Економія ресурсів – головний бюджетний резерв соціальної сфери

12 листопада 2012 - 12:55

Під час робочої поїздки до Бердянського району голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко акцентував увагу на питаннях економії бюджетних коштів в установах соціальної сфери.

Традиційно до програми поїздки було включено відвідування закладів освіти та охорони здоров’я. Очільник області ознайомився з роботою дитячого садочка «Колосок» та амбулаторії сімейної медицини в с. Новопетрівка Бердянського району. В обох установах голова облдержадміністрації детально обговорив з ї хкерівниками питання споживання ресурсів – тепла, води, електроенергії. Як з’ясувалося, ресурсних паспортів, на впровадженні котрих наполягає очільник регіону, в бюджетних установах немає. На питання Олександра Пеклушенка: «Де знаходяться у вас лічильники тепла, води та електроенергії?», - чіткої відповіді ні в дитячому садочку, ні в амбулаторії керівники  не надали.

Кого не спитаєш  в лікарні, в дитячому садку про те, скільки вони споживають електроенергії, газу, води, ніхто не знає або не хоче знати. Наприклад, цей дитячий садок у Бердянському районі, враховуючи  його наповнюваність, яка є на сьогодні, міг би бути функціональним та логічним, якщо  був би на третину менше. А це означає, що на третину було би скорочено споживання води, теплоносіїв. Ми не хочемо розуміти того, що прийшов час не лише заробляти, але й рахувати бюджетні кошти. Ось цим я зі своїми колегами буду займатися. Якщо ми на третину скоротимо невиробничі втрати, ми зможемо на третину підвищити фінансування соціальної сфери. Це наш ресурс, це наші гроші. І цим влада має та буде займатися, - наголосив Олександр Пеклушенко.

Соціальна сфера регіону потребує суттєвої оптимізації, вважає голова облдержадміністрації. Це не означає закриття шкіл або скорочення медичного персоналу, це перш за все означає економне споживання бюджетних коштів. Наприклад, у стаціонарі амбулаторії сімейної медицини в с. Новопетрівка на момент її відвідування перебували лише два пацієнти. Кількість персоналу амбулаторії складає  майже 30 працівників. Підвищити ефективність роботи подібних установ, зокрема за рахунок залучення фахівців центральних районних лікарень – один з напрямків роботи для регіональної системи охорони здоров’я.

- Такі стаціонари мають працювати. Тому що їздити до ЦРЛ для того, щоб зробити укол або поставити крапельницю, для мешканців села неможливо. Але ці стаціонари на сьогодні не до кінця відпрацьовані з точки зору виїзної діагностичної допомоги з боку фахівців ЦРЛ. Коли мені розповідають, що тут бувають лікарі з району, але не підкріплюють цього документами, це означає, що такої роботи немає. Отже ця система потребує роботи по оптимізації та підвищенню ефективності. Але хочу підкреслити, що будь-який крок, спрямований на зміни,  завжди буде спиратися на логічність, на підвищення якості та на думку людей, які проживають на території. Коли  все це буде в комплексі, ми зможемо йти на зміни. Але я переконаний, що ми почнемо з іншого. Ми почнемо із забезпечення припливу людей у сільську місцевість, і тоді питання будуть вирішуватися самі по собі, - зазначив очільник області, підбиваючи підсумки робочої поїздки до Бердянського району.

 

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі