Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Приватизація й управління державною власністю

На засіданні підгрупи з питань приватизації підбили підсумки роботи за 9 місяців 2012 року

7 листопада 2012 - 13:32

На черговому засіданні підгрупи з основних напрямків державної політики у сфері приватизації у складі робочої групи „Сталий економічний розвиток, бізнес-клімат та інвестиції” регіонального комітету з економічних реформ Запорізької області, що відбулось 31.10.2012, підбили підсумки роботи регіонального відділення ФДМУ по Запорізькій області за 9 місяців поточного року. Зокрема, як повідомила перший заступник начальника регіонального відділення, координатор робочої підгрупи О.Д.Спіріна, понад 3, 5 млн. грн. надійшло до Державного бюджету України від приватизації та інших надходжень, безпосередньо пов'язаних з процесом приватизації. Крім того, за період січень – вересень 2012 року регіональне відділення забезпечило надходження коштів від оренди державного майна до Державного бюджету України у сумі 9, 8 млн. грн., що складає 109, 37 % від встановленого ФДМУ річного завдання.

Відповідно до Законів України „Про оренду державного та комунального майна” та „Про приватизацію державного майна” регіональним відділенням перевірено виконання умов 26 договорів купівлі-продажу та 41 договору оренди державного майна, а також 9 державних установ з питань дотримання законодавства про оренду державного майна та його ефективного використання.

Упродовж 9 місяців 2012 року фахівцями регіонального відділення виконано 309 рецензій, у тому числі 288 – на звіти з незалежної оцінки майна та 21 – акти стандартизованої оцінки.

Станом на 01.10.2012 залишаються діючими 708 договорів оренди, укладених регіональним відділенням, у тому числі оренда нерухомого майна – 703, цілісних майнових комплексів – 5, а також 120 договорів, укладених безпосередньо підприємствами-балансоутримувачами, щодо яких погоджений розмір орендної плати. У звітному періоді регіональним відділенням укладено 136 договорів оренди державного нерухомого майна.

Станом на 01.10.2012 в управлінні регіонального відділення перебувало 2875 одиниць державного майна, яке знаходилось на балансах 78 господарських товариств. У звітному періоді було перевірено 163 об'єкти державної власності, що перебувають на балансах 34 господарських товариств. Були вжиті відповідні заходи реагування.

Станом на 01.10.2012 на балансах господарських товариств, приватизацію яких здійснювало регіональне відділення, залишилось 10 гуртожитків, що не увійшли до їх статутних капіталів, і щодо яких проводяться роботи з передачі у комунальну власність відповідних територіальних громад. Регіональним відділенням розроблені план та заходи щодо передачі зазначених гуртожитків у комунальну власність територіальних громад.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 26.11.2008 № 1473-р “Про підготовку та проведення у 2009 - 2012 роках технічної інвентаризації захисних споруд цивільної оборони (цивільного захисту)” зі змінами і доповненнями, регіональним відділенням проводилась робота з технічної інвентаризації 54 об'єктів цивільної оборони, які в процесі приватизації не увійшли до статутних капіталів 20 господарських товариств.

Регіональним  відділенням отримані свідоцтва про право державної власності на 7 захисних споруд та підготовлені документи для оформлення права державної власності на 36 об’єктів цивільної  оборони.

Регіональне відділення здійснювало функції з управління державними корпоративними правами 11 ВАТ, з яких 3 товариства перебували на різних стадіях банкрутства. Функції органів управління товариств-банкрутів, що знаходяться у процесі санації та ліквідації, виконуються арбітражними керуючими.

Регіональне відділення продовжує проводити системну роботу з питання погашення заборгованості із заробітної плати, здійснювати моніторинг стану погашення заборгованості товариствами, які входять до сфери управління регіонального відділення. Рішеннями колегій регіонального відділення з цього питання, що відбулись у березні, червні та вересні 2012 року, та комісій, засідання яких проходили у регіональному відділенні щомісяця, керівників господарських товариств та арбітражних керуючих зобов’язано вжити вичерпних заходів для скорочення заборгованості ВАТ „Вуглецевий композит” та ВАТ „НДІ „Перетворювач” із виплати заробітної плати в обсягах, встановлених Кабінетом Міністрів України.

У звітному періоді спеціалісти регіонального відділення взяли участь у 27 засіданнях комітетів кредиторів та у 28 судових засіданнях у справах про банкрутство господарських товариств, на балансах яких перебуває державне майно.

З метою захисту державних інтересів, у випадках порушення покупцями та орендарями зобов’язань згідно з договорами, регіональним відділенням постійно проводилася передбачена законодавством претензійно-позовна робота. Протягом 9 місяців поточного року у провадженні господарських, адміністративних судів та судів загальної юрисдикції знаходилося 157 справ, в яких регіональне відділення брало участь у якості позивача, відповідача, третьої особи чи учасника судового процесу (справи про банкрутство). З вказаної кількості 67 справ були за позовами регіонального відділення. Протягом звітного періоду відбулось понад 440 судових засідань з вищевказаних справ. Близько 70 % відсотків рішень судів, прийнятих у звітному періоді, були на користь регіонального відділення.

З повним текстом звіту про роботу регіонального відділення можна ознайомитися на веб-сайті http://www.fdm.zp.ua

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі