Напередодні професійного свята – Дня працівників харчової промисловості - підбито підсумки роботи галузі за 9 місяців поточного року. За повідомленням головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації за цей період збільшено виробництво низки харчових продуктів, а саме: масла вершкового - на 76,8 %, молока обробленого – 52 %, сирів жирних – 19,9 %, олії нерафінованої – 13,3 %, круп – 6,6 %, ковбасних виробів – 1,3 %.
Питома вага харчової та переробної промисловості в загальному обсязі реалізації промислової продукції області складає 8,1 %, а сума реалізації продуктів харчування досягає 6,6 млрд. грн.
За підсумками 2011 року експортовано харчових продуктів на суму 199,3 млн. дол.
Загалом харчова промисловість області представлена такими підгалузями: хлібопекарська та кондитерська, м'ясо-молочна, борошномельна, олієдобувна, рибопереробна, консервна, пивоварна, лікеро-горілчана та безалкогольна.
Сьогодні виробництвом харчових продуктів займаються понад 600 підприємств, серед яких не тільки традиційні підприємства харчової та переробної промисловості, а й сільськогосподарські, підприємства металургії та машинобудування.
Такі підприємства як ПАТ «Пологівський олійноекстракційний завод», ПАТ «Запорізький олієжиркомбінат», ПАТ «Мелітопольський м’ясокомбінат», ПАТ «ПБК «Славутич», лікеро-горілчаний завод «Хортиця» є провідними в Україні за обсягом випуску продукції.
Торгові марки запорізьких харчовиків - «Щедро», «Славія», «Хортиця», «Славутич», «Хлібодар», «Вакула», «Моліка», «Від усього серця», «Молочна ріка», «Айс-Запоріжжя», «Крем Розет», «Стелсі», «Альпіна», «Лускунчик» - відомі не тільки мешканцям нашого регіону, а й далеко за його межами.
Щорічно в області виробляється понад 15 тисяч тонн м’яса та субпродуктів І категорії, 30 тисяч тонн молока та молочних продуктів, 70 тисяч тонн хліба та хлібобулочних виробів, 60 тисяч тонн борошна, 600 тисяч тонн олії, біля 10 тисяч тонн ковбасних виробів, 4 тисячі тонн рибної продукції, 4 млн. дал. безалкогольних напоїв та 1,5 млн. дал. мінеральних вод.
За обсягами виробництва олії соняшникової Запорізька область посідає перше місце в Україні.
При цьому підприємства з виробництва харчових продуктів та напоїв модернізують та нарощують свої потужності, зокрема, в 2011 році ними сумарно інвестовано в основний капітал 400,3 млн. грн.
Також активно впроваджуються міжнародні системи управління якістю та безпечністю харчових продуктів: 23 підприємства сертифіковано за системою НАССР, 52 - ISO серії 9001, що слугує гарантією забезпечення високої якості та безпеки вироблених продуктів.
Управління у справах преси та інформації