Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В області вдосконалюється система земельних відносин

10 жовтня 2012 - 13:32

Черговий випуск програми «По суті» на телеканалі «Запоріжжя» був присвячений земельним відносинам в області,  проблемам та перспективам розвитку  земельного права в регіоні.

У програмі взяли участь начальник  Головного управління Держкомзему в Запорізькій області Олександр Чайка, заступник міського голови м.Запоріжжя Сергій Гладченко, депутат облради, начальник відділу земельних відносин, екології та природних ресурсів облради Світлана Абдурахманова, заступник голови постійної комісії з питань земельних відносин, адміністративно-територіального устрою та охорони надр облради Володимир Рудик, голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Анатолій Довгань та інші.

- Минулого року в Україні почала працювати автоматизована перехідна реєстраційна система, запровадження якої значно спростило та впорядкувало механізм видачі громадянам правовстановлюючих документів на землю. Але при запровадженні цієї системи в області виникло ряд проблемних питань. За нашим аналізом, зі ста ліцензованих землевпорядних організацій, які працюють у регіоні, не більше 20% чітко дотримуються вимог законодавства, - повідомив Олександр Чайка.

За словами посадовця, проблема полягала в неякісній роботі попереднього керівництва Головного управління Держкомзему в Запорізькій області. Але станом на сьогодні в області  налагоджено роботу реєстраційної системи. Крім того, для покращення якості надання послуг та виготовлення землевпорядної документації Головним управлінням запроваджено навчальні семінари для керівників та реєстраторів територіальних органів Держкомзему,  а також землевпорядних організацій.

- Голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко поставив  мені чітке завдання – налагодити систему земельних відносин в області. За цей час ми виконали серйозну роботу, і вже з вересня ситуація серйозно змінилась, - запевнив Олександр Чайка.

Також одним із завдань Олександра Пеклушенка було створення робочої комісії облради, яка перевірятиме роботу Головного управління Держкомзему в Запорізькій області. Нині комісія вже  працює, результати її роботи буде оприлюднено на наступному засіданні сесії облради.

- Наша комісія активно працює, і  можу сказати, що минула команда Головного управління Держкомзему в Запорізькій області була абсолютно не укомплектована кваліфікованими спеціалістами. Провина в цьому саме минулого керівництва Головного управління, - зазначила Світлана Абдурахманова.

Олександр Чайка підтвердив, що проблема з фахівцями дійсно існує,  за один день її не вирішити: якість освіти погіршилась, а вимоги прийняття спеціалістів на державну службу дуже високі. Крім профільної вищої освіти спеціаліст повинен мати ще й досвід роботи не менше трьох років, і навіть за цих умов при вступі на роботу проходить спеціальну перевірку, бере участь у конкурсі, проходить стажування. Все це не сприяє покращенню  кадрового забезпечення управління.

За словами Сергія Гладченка, одна з головних проблем земельних відносин у Запоріжжі –  відсутність чітких кордонів обласного центру.

- Торік, коли Олександра Пеклушенка призначили головою облдержадміністрації, одним з його перших розпоряджень було саме визначення кордонів Запоріжжя, тепер ця робота триває, - повідомив заступник міського голови м.Запоріжжя.

Особливо жваво в ході програми обговорювалась можливість придбання іноземцями української землі в контексті прийняття Верховною Радою України в цілому проекту Закону «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо набуття права власності на землю». Зокрема, документом передбачається, що земельні ділянки сільськогосподарського призначення не можуть набуватися у власність іноземцями в будь-якій формі. Законом заборонено оформлювати землю на осіб без громадянства та підприємства з іноземними інвестиціями в статутному капіталі. При цьому деякі винятки можливі тільки в разі дотримання порядку успадкування власності. Згідно законопроекту, земельні ділянки для здійснення господарської діяльності дозволено набувати у власність юридичним особам, заснованим в Україні.

Всі учасники програми погодились з тим, що не можна продавати іноземцям землю сільськогосподарського призначення. При цьому, запорізькі фермери наполягають, що іноземці повинні розраховувати тільки на строкову оренду землі будь-якого призначення, але продавати її не можна.

Повтор програми «По суті» можна подивитися в неділю, 14 жовтня, о 10.00 на телеканалі «Запоріжжя».

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі