Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Пеклушенко вимагає ліквідувати практику сплати «подяк» лікарям за надані послуги

26 вересня 2012 - 16:49

Олександр Пеклушенко вимагає ліквідувати практику сплати «подяк» лікарям за надані послуги

Стан надання медичної допомоги населенню області в сучасних умовах розглянули учасники засідання колегії обласної державної адміністрації.

Зі структурою закладів охорони здоров’я, яка формується в регіоні, голову облдержадміністрації Олександра Пеклушенка та членів колегії ознайомив начальник управління охорони здоров’я ОДА Андрій Запорожченко.

Наразі в 10 районах області в структурі центральних районних лікарень створено центри первинної медико-санітарної допомоги. Ще в 9 районах розроблено перспективні програми розвитку первинної медико-санітарної допомоги. Крім того, з початку року на території регіону почали працювати 20 закладів загальної практики сімейної медицини. Тож наразі понад 30% населення області отримує медичну допомогу саме в сімейних лікарів.

Щодо матеріально-технічного забезпечення заступник голови ОДА Ігор Шишка повідомив, що за І півріччя 2012 року до лікувальних установ Запорізької області надійшло  високовартісне медичне обладнання на загальну суму 1,8 млн. грн.

Крім того, в 2012 році за рахунок коштів державного бюджету області виділено субвенції на загальну суму 133 млн. грн., частина яких спрямована на придбання медичного автотранспорту та обладнання для закладів охорони здоров’я.

- Наше завдання - обладнати в лікарнях якісні лабораторії, щоб пацієнти не були змушені йти в приватні кабінети та платити за дослідження втридорога, - наголосив Олександр Пеклушенко.

Також очільник регіону обурився, що в лікувальних закладах області продовжує зберігатися традиція, коли з пацієнтів не просто беруть, а вимагають «подяку» за послуги: «Людина, яка має кошти, обов’язково віддячить лікарю. Однак, відбирати останню копійку – це мародерство». Зважаючи на це, голова облдержадміністрації повідомив, що виділяє посадовцям – Ігорю Шишці та Андрію Запорожченку - рівно місяць на те, щоб навести лад у цьому питанні. Якщо ситуація кардинально не зміниться, Олександр Пеклушенко пообіцяв особисто звернутися до правоохоронних органів.

Також невдоволення керівника обласної виконавчої влади викликало повідомлення про те, що Запорізький обласний онкологічний диспансер не встигне освоїти кошти, виділені в поточному році на ремонт відділень. Пояснення головного лікаря онкодиспансеру Анатолія Горбенка про те, що проблема полягає в бюрократичній системі, яка не дозволяє оперативно здійснити всі оплати, не справили враження на Олександра Пеклушенка. Очільник регіону заявив, що в разі не освоєння коштів всі посадовці, від діяльності яких залежить вирішення цього питання, будуть притягнуті до відповідальності.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі