Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Пеклушенко: «Всі фермери мають працювати в межах закону»

26 вересня 2012 - 15:15

Олександр Пеклушенко: «Всі фермери мають працювати в межах закону»

У ході засідання колегії облдержадміністрації, яке провів голова ОДА Олександр Пеклушенко,  розглянуто стан та перспективи розвитку агропромислового комплексу регіону.

За оперативними даними  станом на 25.09.2012 зернові зібрані з площі 707 тис. га, що складає 97% до плану. Намолочено 1,1 млн. зерна при врожайності 16 ц/га. Наразі триває збирання пізніх зернових та технічних культур.

Нині для запорізьких аграріїв основним завданням є проведення посіву озимих культур у оптимальні строки та на високому технологічному рівні.

Під урожай 2013 року по всіх категоріях господарств планується посіяти озимих на зерно на  625 тис. га. Наразі це завдання виконано вже на 50%.

Щодо стану галузі тваринництва всіма категоріями господарств вироблено м’яса в живій вазі  54 тис. тонн (96% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року). Натомість у поточному році вдалося збільшити виробництво молока –  184 тис. тонн (105% до аналогічного періоду 2011 року). Суттєво наростили виробництво молока 12 районів області. Також господарства 11 районів збільшили поголів’я великої рогатої худоби.

Одне з основних завдань сільськогосподарського комплексу – забезпечення   продовольчої безпеки регіону. Для того, щоб збільшити виробництво продукції рослинництва, необхідно перейти до вирощування сільгоспкультур на основі сучасних технологій, забезпечити впровадження нових сортів та гібридів з високим потенціалом урожайності та  використання інтегрованої системи захисту рослин.

У колі пріоритетів – розвиток овочівництва та виноградарства, а також їх переробка та зберігання. Для впровадження та подальшого розвитку цих напрямків ГУ агропромислового розвитку ОДА планує розробити спеціальну програму.

Коментуючи стан галузі, Олександр Пеклушенко відзначив, що нині близько 30% валового зерна в області виробляється в «тіні», що є неприпустимим.

- Переважна більшість наших фермерів – працьовиті і соціально відповідальні люди, які переймаються проблемами власних населених пунктів. Однак хочу звернути увагу на іншу категорію – «тіньових» фермерів, які не сплачують податки та юридично взагалі не обробляють землю, а тим паче не збирають урожай. Ви маєте всі важелі впливу на цих «зернових баронів», докладіть максимум зусиль, щоб усі виробники сільгосппродукції працювали в рівних умовах у межах закону, - поставив завдання керівникам територій очільник регіону.

Також керівник обласної виконавчої влади доручив підготувати нараду за участю керівників Михайлівського, Приазовського, Приморського, Якимівського районів: «Нині в країні створюються всі умови для розвитку садівництва. Маємо скористатися цим, тим більше, що ці райони  тривалий час спеціалізувалися на вирощуванні садів».

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі