Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Приватизація й управління державною власністю

Регіональне відділення ФДМУ по Запорізькій області підбило підсумки роботи напередодні свого 20-річчя.

4 вересня 2012 - 16:55

Понад 1, 7 мільярдів гривень направлено регіональним відділенням ФДМУ по Запорізькій області у Державний бюджет від приватизації та інших надходжень, безпосередньо пов'язаних з процесом приватизації, за останні 20 років. Про це повідомив начальник регіонального відділення О.В.Задорожний на підсумковій прес-конференції, присвяченій 20-річчю установи. „Тільки з початку поточного року до Державного бюджету від приватизації державного майна та інших надходжень, безпосередньо пов'язаних з процесом приватизації, регіональним відділенням було перераховано понад 3, 6 млн. грн., з них тільки від продажу об'єктів груп „А” ,”Д”, що перебувають у державній власності, майже три з половиною мільйонів грн., та більше 170 тисяч гривень – від продажу земельних ділянок що перебувають у державній власності” – зазначив Олександр Вікторович. Всього ж за роки приватизації у Запорізькій області змінили форму власності понад п'ять з половиною тисяч об'єктів державної та комунальної власності.

На прес-конференції згадували, що у 2003 році регіональному відділенню було передано в управління державні пакети акцій 65 ВАТ, які до цього перебували в управлінні обласної державної адміністрації, міністерств і відомств. Фінансовий стан переважної більшості товариств на той час був збитковим та на межі банкрутства. Регіональне відділення, здійснюючи контроль за їх господарською діяльністю, вжило ряд заходів для виведення їх з кризового стану. Більшість пакетів акцій були успішно реалізовані. Сьогодні регіональне відділення здійснює функції з управління державними корпоративними правами 11 господарських товариств. Проводиться системна робота з погашення заборгованостей. Так, у результаті вжитих заходів заборгованість із виплати заробітної плати перед працівниками двох товариств – ВАТ „Електроприлад” та ВАТ „Супутник” – була погашена у повному обсязі. Товариство „Супутник” не має також заборгованості і перед Пенсійним фондом України та Державним бюджетом. Заборгованість із виплати заробітної плати працівникам товариств, підзвітних регіональному відділенню, у 2011 році зменшилась на понад мільйон гривень.

„Ще один ефективний напрямок роботи регіонального відділення – передача в оренду державного майна, – продовжує О.В.Задорожний – Виступаючи орендодавцем державного майна, яке розташоване у Запорізькій області, регіональне відділення забезпечує щорічне виконання завдань з надходження коштів до Державного бюджету України, збереження та оновлення майна. У 2004 році була введена автоматизована система „Етап-Оренда”, з часу її введення від оренди державного майна до Державного бюджету України регіональне відділення перерахувало більше 70 млн. грн”.

Крім того, за словами О.В.Задорожного, регіональне відділення здійснює контроль за виконанням покупцями умов договорів купівлі-продажу об’єктів приватизації та перевірки щодо дотримання орендарями вимог чинного законодавства з питань оренди державного нерухомого майна, проводить рецензування звітів з незалежної оцінки, а також у випадках порушень покупцями та орендарями зобов’язань за договорами веде передбачену законодавством претензійно-позовну роботу.

Говорячи про перспективи, начальник регіонального відділення зазначив: „Сучасний стан реформ в економіці країни зумовив нові підходи до діяльності органу приватизації: поступово зменшуватиметься сфера діяльності Фонду державного майна України на сегменті приватизаційному, а натомість розширятиметься сфера корпоративного управління, оренди, оцінки тощо. Найголовніше завдання регіонального відділення – сконцентрувати зусилля, вміння та знання для прийняття рішень, керуючись виключно інтересами держави”.

У прес-конференції також взяли участь перший начальник регіонального відділення М.А.Горьовий, під керівництвом якого і розпочався процес роздержавлення власності в області, а також керівники підприємств, приватизацію яких проводило регіональне відділення, і які успішно працюють та розвиваються, – В. М. Головко, голова ради директорів ПАТ „Запоріжнафтопродукт”, та А.А. Волков, голова правління ПАТ „Степной”.

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі