Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Приватизація й управління державною власністю

Коротка довідка за І півріччя 2012 року про роботу РВ ФДМУ по Запорізькій області

25 липня 2012 - 16:32

У І півріччі 2012 року до Державного бюджету України від приватизації надійшло 3608, 98 тис. грн., у тому числі від продажу земельних ділянок – 170, 480 тис. грн. Відповідно до наказу ФДМУ від 08.12.2011 № 1785 регіональному відділенню встановлено завдання щодо очікуваного надходження коштів на 2012 рік від продажу об’єктів приватизації груп А, Д державної власності у розмірі 1900 тис. грн., у тому числі від продажу земельних ділянок 100, 0 тис. грн.

Загальна сума від приватизації та інших надходжень, безпосередньо пов'язаних з процесом приватизації, до Державного бюджету України становить 3670, 0 тис. грн.

Фондом державного майна України регіональному відділенню доведено завдання щодо забезпечення надходження коштів від орендної плати до Державного бюджету України у 2012 році в розмірі 9000, 00 тис. грн. Загальна сума надходжень коштів від орендної плати до Державного бюджету України за період січень – червень 2012 року склала 6900,962 тис. грн., що складає 76,7 % від встановленого ФДМУ річного завдання.

З початку поточного року 3 об‘єкти змінили державну форму власності, у тому числі 2 об‘єкти незавершеного будівництва разом із земельними ділянками і 1 об‘єкт групи А.

Відповідно до Законів України „Про оренду державного та комунального майна” та „Про приватизацію державного майна” регіональним відділенням перевірено виконання умов 17 договорів купівлі-продажу, 26 договорів оренди державного майна та 7 державних установ з питань дотримання законодавства про оренду державного майна та його ефективного використання. У ході перевірок встановлені порушення дотримання законодавства про оренду державного майна 4 державними підприємствами, порушення умов 7 договорів оренди державного майна та 1 договору купівлі-продажу. За результатами перевірок складені відповідні акти та довідки.

У І півріччі 2012 року фахівцями регіонального відділення виконано 255 рецензій, у тому числі 250 на звіти з незалежної оцінки майна та 5 – акти стандартизованої оцінки.

Станом на 30.06.2012 залишаються діючими 704 договори оренди, укладені регіональним відділенням у т.ч. оренда нерухомого майна – 699, цілісних майнових комплексів – 5 та 126 договорів, укладених безпосередньо підприємствами-балансоутримувачами, щодо яких погоджений розмір орендної плати.

Станом на 01.07.2012 в управлінні регіонального відділення перебувало 2879 одиниць державного майна, яке знаходилось на балансах 78 господарських товариств. У звітному періоді було перевірено 63 об'єкти державної власності, що перебувають на балансах 12 господарських товариств. Були вжиті відповідні заходи реагування.

Станом на 01.07.2012 на балансах господарських товариств, приватизацію яких здійснювало регіональне відділення, залишилось 10 гуртожитків, що не увійшли до їх статутних капіталів, і щодо яких проводяться роботи з передачі у комунальну власність відповідних територіальних громад. Регіональним відділенням розроблені план та заходи щодо передачі зазначених гуртожитків у комунальну власність територіальних громад.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 26.11.2008 № 1473-р “Про підготовку та проведення у 2009 - 2012 роках технічної інвентаризації захисних споруд цивільної оборони (цивільного захисту)” зі змінами і доповненнями, регіональним відділенням проводилась робота з технічної інвентаризації 54 об'єктів цивільної оборони, які в процесі приватизації не увійшли до статутних капіталів 20 господарських товариств.

Регіональним  відділенням отримані свідоцтва про право державної власності на 7 захисних споруд та підготовлені документи для оформлення права державної власності на 36 об’єктів цивільної  оборони.

Регіональне відділення здійснювало функції з управління державними корпоративними правами 11 ВАТ, з яких 4 ВАТ перебувають на різних стадіях банкрутства. Функції органів управління товариств-банкрутів, що знаходяться у процесі санації та ліквідації, виконуються арбітражними керуючими.

Регіональне відділення продовжує проводити системну роботу з питання погашення заборгованості із заробітної плати, здійснювати моніторинг стану погашення заборгованості товариствами, які входять до сфери управління регіонального відділення. Рішеннями колегій регіонального відділення з цього питання, що відбулись у березні та червні 2012 року, та комісій, засідання яких проходили у регіональному відділенні щомісяця, керівників господарських товариств та арбітражних керуючих зобов’язано скоротити заборгованість із виплати заробітної плати в обсягах, встановлених Кабінетом Міністрів України. Станом на 01.07.2012 заборгованість із заробітної плати залишилась у ВАТ „Вуглецевий композит” та ВАТ „НДІ Перетворювач”.

У звітному періоді спеціалісти регіонального відділення взяли участь у 17 засіданнях комітетів кредиторів та у 24 судових засіданнях у справах про банкрутство господарських товариств, на балансах яких перебуває державне майно.

З метою захисту державних інтересів, у випадках порушення покупцями та орендарями зобов’язань згідно з договорами, регіональним відділенням упродовж півріччя постійно проводилася передбачена законодавством претензійно-позовна робота. Протягом І півріччя 2012 року в провадженні господарських, адміністративних судів та судів загальної юрисдикції знаходилося 130 справ, в яких регіональне відділення брало участь у якості позивача, відповідача, третьої особи чи учасника судового процесу (справи про банкрутство). З вказаної кількості 65 справ були за позовами регіонального відділення. Протягом звітного періоду відбулось понад 330 судових засідань з вищевказаних справ. Близько 80 % відсотків рішень судів, прийнятих протягом І півріччя 2012 року, були на користь регіонального відділення. При цьому було задоволено позовів регіонального відділення на загальну суму 2351 тис. грн.

У звітному періоді на адресу регіонального відділення надійшло 14 запитів на інформацію. На всі запити були надані письмові відповіді з чітким дотриманням термінів, визначених Законом України „Про доступ до публічної інформації”. Також упродовж І півріччя 2012 року регіональним відділенням отримано та опрацьовано 11 звернень громадян України.

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі