Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Реформування системи медичного обслуговування

Проведено розширену апаратну нараду управління охорони здоров’я облдержадміністрації про хід реформування галузі охорони здоров’я області

27 липня 2012 - 10:05

Розширену апаратну нараду провів начальник управління охорони здоров’я Запорізької облдержадміністрації Запорожченко А.Г. Висвітлені питання виконання завдань реформування медичної галузі області в частині удосконалення роботи первинної ланки та екстреної медичної допомоги.

У нараді взяли участь головні штатні та позаштатні спеціалісти управління охорони здоров’я облдержадміністрації, головні лікарі ЛПЗ області, начальник управління з питань охорони здоров’я Запорізької міської ради, начальник відділу охорони здоров’я Мелітопольської міської ради, завідуючі відділів охорони здоров’я Розівської, Куйбишевської, Приморської райдержадміністрації, начальник ДЗ «СМСЧ №1» м. Енергодару.

Впродовж 2010-2012 років діяльність  управління охорони здоров'я Запорізької обласної державної адміністрації була направлена на підвищення якості і доступності надання медичної допомоги населенню області і реформування системи охорони здоров'я.

З 2005 по 2010 роки кількість дільничних лікарень в районах області зменшилася з 24 до 18 за рахунок їх реорганізації в сільські лікарські амбулаторії або амбулаторії загальної практики/сімейної медицини.  Внаслідок цього кількість сільських лікарських амбулаторій збільшилася з 113 до 127, з яких 97 мають статус амбулаторії загальної практики сімейної медицини.

Протягом 2011 року відкрито 11 закладів сімейної медицини. З початку 2012 року створено 19 амбулаторій загальної практики сімейної медицини. Загальна кількість сільських лікарських амбулаторій зросла з 126 до 139, у т.ч. сімейних амбулаторій – з 97 до 116.

Окремо слід відзначити Михайлівський і Оріхівський райони, де завдяки планомірній роботі по зміцненню первинної медичної допомоги вдалося не тільки повністю охопити населення сімейною медициною, але й досягти майже стовідсоткової укомплектованості штатних посад сімейних лікарів.

З початку 2012 року регіональні програми підготовки медичних працівників та поліпшення їх соціального захисту прийняті в 15 районах області, в інших районах вони доопрацьовуються, після чого будуть винесені на розгляд сесій районних рад.

Поступово впроваджується  досвід навчання за тристоронніми угодами між райдержадміністрацією - ЗДМУ - студентом за рахунок місцевих бюджетів, започаткований у Приазовському районі. 

На 01.01.2012 в районах області створено 4  центри первинної медико-санітарної допомоги в структурі центральних районних лікарень. З початку 2012 року створено центри ще в 6 районах. Робота в цьому напрямі триває.

Розроблені перспективні програми розвитку первинної медико-санітарної допомоги в 9 районах області, більшості інших районів підготовлені проекти програм, які наразі знаходяться в стадії обговорення.

Одним з пріоритетних завдань у 2012 році є створення ефективної системи надання екстреної медичної допомоги населенню області. Система передбачає об’єднання всіх ресурсів (медичних, кадрових, наукових, технічних), причетних до надання екстреної медичної допомоги під єдиним центром управління на всій території держави.

Першочергові завдання на сьогодні - забезпечення достатньою кількістю санітарних автомобілів, в т.ч. реанімобілей, оснащення їх сучасним медичним обладнанням, GPS-навігацією в рамках формування єдиного медичного простору, створення єдиної оперативно-диспетчерської служби області. Наразі вирушається питання вибору приміщення для розташування централізованої диспетчерської.

Певними досягненнями та досвідом в реформуванні первинної ланки в містах поділилися керівники управління та відділу охорони здоров’я мм.Запоріжжя та Мелітополя.

Реформування сфери охорони здоров’я міста Запоріжжя проводиться  цілеспрямовано та послідовно, з неухильним додержанням Державних програмних документів та наказів МОЗ України, з урахуванням досвіду пілотних регіонів та в постійному діалозі з громадськістю, медичної спільнотою, міською владою та керівним і професорсько-викладацьким складом  Запорізького Державного медичного університету та Запорізької медичної академії післядипломної освіти.

За підсумками проведеної паспортизації закладів охорони здоров’я м. Запоріжжя, які надають первинну медичну допомогу, аналізу кадрового потенціалу, наказом по управлінню з питань охорони здоров’я міської ради затверджений Перспективний план кадрового забезпечення діяльності центрів первинної медико-санітарної допомоги м. Запоріжжя до 2015 року. Продовжується робота з визначення обсягів фінансування їх діяльності та підготовки пропозицій щодо удосконалення Формули розподілу обсягу міжбюджетних трансфертів між державними та місцевими бюджетами.

Комплексний підхід до реформування в місті Мелітополь вже дав позитивні результати. На сьогодні проведена інвентаризація ресурсів ЛПУ міста, складено план-графік реформування, впроваджена система управління якістю медичної допомоги, підготовлений статут центру ПМСД, проведена оптимізація та реструктуризація ліжкового фонду; розроблено проект договору з населенням на медичне обслуговування; розпочато роботу по створенню електронної бази даних пацієнтів, в роботу в станції швидкої медичної допомоги впроваджено інформаційно-електронну система реєстрації викликів, виклик бригади ШМД за допомогою СМС-повідомлень для пацієнтів з дефектами слуху й мови.

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі