Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Реформування системи медичного обслуговування

Реформування системи медичного обслуговування за IІ квартал 2012 року

19 липня 2012 - 11:09

Робота управління охорони здоров’я облдержадміністрації спрямована на реалізацію заходів щодо реформування системи  охорони здоров′я області згідно з планом-графіком реформування системи медичного забезпечення Запорізької області на 2010-2014 роки, який розміщено на сайті управління охорони здоров’я облдержадміністрації 12.08.2010, розпорядження голови облдержадміністрації від 07.09.2011 № 370 «Про заходи щодо реформування первинної та вторинної медико-санітарної допомоги», яким передбачено:

  • створення центрів первинної медико-санітарної допомоги в містах та районах області;
  • проведення оптимізації мережі дільничних лікарень шляхом перепрофілювання їх у стаціонарні відділення територіальних центрів соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних     громадян  відповідних органів праці та соціального захисту населення та утворення амбулаторій загальної практики/сімейної медицини з ліжками денного стаціонару;
  • проведення навчання сільської молоді в Запорізькому державному медичному університеті на підставі тристоронніх угод між райдержадміністрацією, університетом і студентом за рахунок коштів місцевих бюджетів.

В межах виконання завдань щодо реформування галузі охорони здоров′я на цей час створені відділи охорони здоров’я при Куйбишевській, Приморській, Розівській райдержадміністраціях.

Проводиться активна робота щодо створення центрів первинної медико-санітарної допомоги. На теперішній час вже створені центри  у структурі Михайлівської, Оріхівської, Василівської, Запорізької, Мелітопольської, Приморської, Приазовської, Куйбишевської, Кам’янсько-Дніпровської, Вільнянської центральних районних лікарень та прийняті конкретні рішення щодо створення центрів в Якимівському  районі.

З метою поліпшення якості надання медичної допомоги населенню та більш ефективного використання бюджетних коштів, продовжується планомірна  робота щодо реорганізації малопотужних дільничних лікарень в сільські лікарські амбулаторії та амбулаторії загальної практики/сімейної медицини  з ліжками денного стаціонару. 

На базі 4 дільничних лікарень створені територіальні центри соціального обслуговування пенсіонерів і самотніх непрацездатних громадян управління праці і соціального захисту населення місцевої райдержадміністрації (Василівський, Якимівський, Приморський, Токмацький райони).

З початку 2012 року створено 19 амбулаторій загальної практики сімейної медицини шляхом реорганізації 6 сільських дільничних лікарень,    5 ФП, 7 сільських лікарських амбулаторій, 1 СДЛ у 1 СЛА. Загальна кількість сільських лікарських амбулаторій зросла з 126 до 139, у т.ч. сімейних амбулаторій – з 97 до 116.

На теперішній час 66% сільських мешканців отримує медичну допомогу у сімейних лікарів.

З початку 2012 року регіональні програми підготовки медичних працівників та поліпшення їх соціального захисту прийняті в Бердянському, Василівському, Великобілозерському, Вільнянському, Гуляйпільському, Куйбишевському, Мелітопольському, Михайлівському, Пологівському, Приазовському, Приморському, Якимівському, Розівському, Чернігівському, Кам’янсько-Дніпровському  районах.

Згідно з інформацією Н-Миколаївської, Токмацької районних рад, Оріхівської райдержадміністрації, головного лікаря Веселівської ЦРЛ регіональні програми підготовки медичних працівників та поліпшення їх соціального захисту доопрацьовуються, після чого будуть винесені на розгляд сесій районних рад.

Пріоритетним напрямком діяльності обласної державної адміністрації є охорона материнства та дитинства. На виконання Указу Президента України «Про заходи щодо визначення і реалізації проектів із пріоритетних напрямів соціально-економічного та культурного розвитку» в області проводиться робота з реалізації регіональних проектів, в т.ч. за напрямком «Нова якість життя».  

В плані реалізації Національного проекту «Нове життя - нова якість охорони материнства та дитинства» є створення мережі перинатальних центрів в усіх регіонах країни. Створення перинатального центру в Запорізькій області вже затверджено в Адміністрації Президента України,  Кабінеті Міністрів України, в міністерствах та інших структурах та представлено проект реконструкції обласного перинатального центру, який розташовуватиметься за адресою вул.Південноукраїнська, 17а.

Значна увага приділяється зміцненню матеріально-технічної бази медичних закладів.

З метою  швидкої ідентифікації пацієнтів із симптомами туберкульозу, розподілу потоків хворих, своєчасної діагностики туберкульозу у ВІЛ-інфікованих, проведення контрольованого лікування, в поліклінічному відділенні КУ «Центр СНІД» ЗОР проведена реконструкція кабінету фтизіатра: виділений окремий вхід для хворих на ко-інфекцію ВІЛ-ТБ та приміщення для очікування

В стаціонарному відділенні КУ «Центр СНІД» ЗОР, з метою надання діагностичної та лікувальної допомоги хворим на ВІЛ-інфекцію/СНІД з підозрою на туберкульоз, створений діагностичний бокс з дотриманням заходів інфекційного контролю ВІЛ-ТБ.

Тридцять дітей, які хворіють на цукровий діабет, отримали інсулінові помпи- спеціальне медичне обладнання, що дозволяє поліпшити якість життя дитини. Помпи закуплені на кошти, зібрані під час проведення благодійної акції «Любов милосердствує».

Напередодні 1 червня, Дня захисту дітей, матеріальна база першої міської дитячої лікарні поповнилася новим медичним обладнанням, вкрай необхідним для лікування маленьких пацієнтів.

11.04.2012 відбулось урочисте відкриття лікувального корпусу КУ «Запорізька обласна клінічна дитяча лікарня» після реконструкції.

У відремонтованому корпусі розміщені ортопедо-травматологічне, офтальмологічне відділення, нове відділення анестезіології з ліжками інтенсивної терапії для новонароджених, оснащене сучасним обладнанням з можливістю проведення оперативних втручань безпосередньо в умовах відділення, з подальшою реабілітацією у відділенні патології новонароджених зі спільним перебуванням матері з дитиною.

Прогнозована вартість робіт по реконструкції хірургічного корпусу – 100 млн грн.

В поточному році Запорізька область вперше отримала 105 млн грн у вигляді субвенції на придбання медичного обладнання і транспорту. 

Читайте також

Черговий акт терору: російські окупанти обстріляли Запоріжжя КАБами

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 29.09.2024

Впродовж доби окупанти завдали 345 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області.

Мелітопольська лікарня «переїхала» до Запоріжжя: допомога для військових та внутрішніх переселенців

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.09.2024

Впродовж доби окупанти завдали 429 ударів по 8 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 947-го дня війни

«Армія відновлення»: вже понад три тисячі направлень було видано на виконання суспільно корисних робіт в Запоріжжі

Поліпшення доступу до ліків в сільській місцевості: в Запорізькій області запускають мобільний аптечний пункт

Вища ефективність та менше ризиків: у Запорізькій обласній клінічній лікарні провели унікальну операцію на серці

Меморандум про співпрацю між Запорізькою ОДА та Укргазбанком: здешевлення кредитів для місцевого бізнесу

Сімʼя для кожної дитини: обласна влада та ЮНІСЕФ обговорили план дій для захисту інтересів дітей, позбавлених батьківського піклування