Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Реформування системи медичного обслуговування

На виїзному засіданні колегії управління охорони здоров’я Запорізької облдержадміністрації у Куйбишевському районі розглянуто хід реформування галузі охорони здоров’я в області

12 липня 2012 - 15:45

Відбулося виїзне засідання колегії управління охорони  здоров’я облдержадміністрації  під головуванням начальника управління охорони здоров’я Запорізької облдержадміністрації Запорожченко А.Г., на якому були розглянуті питання:

  1. Про організацію надання медичної допомоги населенню Куйбишевського району.
  2. Про стан реформування медичної галузі Якимівського, Мелітопольського, Гуляйпільського районів.
  3. Про реалізацію пілотного проекту щодо впровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою.

У засідання взяли участь головні штатні та позаштатні спеціалісти управління охорони здоров’я облдержадміністрації, головні лікарі ЦРЛ, голова Куйбишевської райдержадміністрації, голова Куйбишевської районної ради, селищний голова смт. Куйбишеве, представники обласного комунального підприємства «Аптечне об`єднання «Фармація». Також на колегії були присутні: голови сільських та селищних рад, керівники медичних закладів Куйбишевського району, начальники відділів охорони здоров’я Бердянської та Мелітопольської міських рад, завідуючі відділів охорони здоров’я Розівської, Куйбишевської, Приморської райдержадміністрації

Діяльність галузі охорони здоров’я Куйбишевського району спрямована на підвищення якості та доступності медичної допомоги  населенню та виконання завдань, які передбачені програмою Уряду стосовно реформування у сфері охорони здоров’я, Президентської програми  економічної реформи на 2010-2014 рр., зокрема «Реформи медичного обслуговування». 

Мережа лікувально-профілактичних закладів району налічує 23 установи, які обслуговують населення району, що становить 23966 мешканців,  з них 19941 дорослі, 4025 діти.

З 01.01.2011 року всі сільські заклади охорони здоров’я згідно з Бюджетним кодексом перейшли на утримання районного бюджету. В структурі ЦРЛ створено центр первинної медико-санітарної допомоги.  Наразі в центрі функціонують 5 амбулаторій загальної практики сімейної медицини та 1 відділення сімейної медицини при поліклініці ЦРЛ.

У 2011 році Куйбишевська ЦРЛ пройшла чергову акредитацію та отримала першу категорію.

Підбивши підсумки колегія вирішила визнати роботу галузі охорони здоров'я Куйбишевського району задовільною.

На засіданні були заслухані звітні інформації керівників Якимівського, Гуляйпільського, Мелітопільського районів  щодо проведення заходів по реформуванню галузі зазначених регіонів.  Головними проблемними питаннями залишаються недостатнє кадрове забезпечення закладів охорони здоров’я первинної ланки, зношеність медичного обладнання та автотранспорту.

Начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Запорожченко А.Г.  акцентував  увагу керівників районів та медичних закладів на необхідності розробки регіональних програм, спрямованих на вирішення цих проблем.

Під час проведення засідання колегії начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Запорожченко А.Г. особливу увагу приділив питанню реалізації пілотного проекту щодо впровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою та наголосив на необхідності активізації роз’яснювальної роботи серед медичних працівників, фармацевтичних працівників  та населення області.   Основна мета постанови Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2012 року №340 «Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного врегулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою» – підвищення економічної доступності гіпотензивних ліків для соціально незахищених верств населення.

На даному етапі постанови, згідно з першим пунктом, Міністерством охорони здоров’я видано накази від 28.04.2012 № 321 «Про затвердження складу робочої групи та заходи по запровадженню державного врегулювання цін на лікарські засоби»,  від 29.05.2012  № 394 «Про затвердження порядку розрахунку граничного рівня оптово-відпускних цін на лікарські засоби  для лікування осіб з гіпертонічною хворобою та порівняльних або референтних цін, від 01.06.2012 № 419 «Про затвердження реєстру граничного рівню оптово-відпускних та порівняльних або референтних цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою». Згідно з наказом №419 затверджено граничні ціни для 249 торгівельних назв.

В Запорізькій області згідно з наказом УОЗ облдержадміністрації  від 11.05.2012 № 340  створена робоча група   з впровадження заходів стосовно реалізації пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою та розроблений відповідний регіональний план. Робоча група  провела семінар для фармацевтичних працівників, на якому були надані роз’яснення щодо взаємозамінності препаратів по діючій речовині. Інформація про постановчі, нормативні документи та методичні рекомендації щодо впровадження пілотного проекту розміщені на сайтах Державної служби з лікарських засобів у Запорізькій області  та управління охорони здоров’я облдержадміністрації.

Інформаційні листівки та бюлетені про впровадження пілотного проекту, надані Міністерством охорони здоров’я України  поширюються в лікарняних та фармацевтичних закладах області.

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі