Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Токмаччина: шлях від депресії до розвитку

21 червня 2012 - 11:04

Про це йшла мова під час наради, яку в рамках  робочої поїздки до міста Токмак та Токмацького району провів голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко з місцевим адміністративно-господарським  активом.  У нараді взяли участь міський голова  Ігор Котелевський, голова Токмацької райдержадміністрації Олександр Ярошенко, депутати районної та міської рад, представники громадських організацій.

- Головне завдання нашої зустрічі, яке я ставлю перед собою, -визначити основні проблеми території, зрозуміти їх та знайти шляхи їх вирішення. Тому я розраховую на конструктивну та плідну роботу, -  звернувся до учасників наради Олександр Пеклушенко.

Як повідомив Ігор Котелевський, соціально-економічне становище Токмака залишається напруженим. За рейтинговими показниками серед міст обласного значення Токмак посідає останні позиції. Постановою Кабміну 2011 року місту присвоєно статус депресивної території, адже рівень безробіття тут значно вищий, ніж у середньому по області, а рівень середньої заробітної плати - один з найнижчих.

- Такий стан справ не задовольняє нікого – ні владу, ні жителів міста. Тому спільно з облдержадміністрацією в 2012 році ми розробили проект концепції державної програми подолання депресивності території до 2016 року, - повідомив Токмацький міський голова.

Проект концепції було подано на розгляд Міністерства економічного розвитку та торгівлі України. Після затвердження його Кабінетом Міністрів буде розроблена програма подолання депресивності м. Токмак.

Серед позитивних зрушень, що вже вдалося досягти, Ігор Котелевський відзначив збільшення обсягу реалізованої промислової продукції в першому кварталі 2012 на 32%, активізацію роботи малого бізнесу.

У поточному році Токмаку на соціально-економічний розвиток передбачено субвенцію з державного бюджету в сумі 5 млн. грн., вперше місто отримає майже 2,5 млн. грн. на капітальні ремонти житлового фонду.

У числі головних проблем,  озвучених керівником міста, – питання по заводу «Південдизельмаш», а також фінансування ремонту  дороги між Токмаком та Молочанськом. Ця дорога знаходиться на балансі Укравтодору і на її  капітальний ремонт потрібно  21 млн. грн.

- Я мав розмову з керівником Укравтодору Демішканом. Обіцяти виділення 21 мільйона гривень вже у цьому році – це означає не володіти інформацією. Але ми будемо працювати над включенням у пріоритети саме цієї дороги з метою виділення коштів у 2013 році, - зазначив голова облдержадміністрації.

Про основні проблеми Токмацького району поінформував голова райдержадміністрації Олександр Ярошенко. З них найгостріші – газифікація, водозабезпечення та погані дороги.

У 2012 році Токмацький район отримає майже 3 млн. грн. на вирішення цих питань. Також,  згідно постанови Кабміну, виділено кошти в сумі майже 4 млн. грн. на реконструкцію водопостачальної мережі м. Молочанськ, що дозволить зняти одне з найгостріших питань для району протягом останніх років.  Підсумовуючи доповідь,  Олександр Ярошенко зазначив, що  план розвитку території до 2015 року дозволить поетапно вирішити максимальне коло проблемних питань.

- Проблеми, що сьогодні є у міста Токмак та  Токмацького району, очевидні і багато в чому обумовлені зупинкою роботи заводу «Південдизельмаш». Сьогодні вже можна констатувати, що відновити роботу підприємства в повному обсязі ми не зможемо. Необхідно шукати інвестора, який зможе підхопити весь проммайданчик. Ми обговорили це питання. Є доручення, в якому прописані терміни, вважаю, що протягом року ми вийдемо на розв’язання цієї проблеми. Що стосується ресурсів для вирішення інших проблем території,  хочу сказати, що в 2012 році нам вдалося залучити в Запорізьку область маже 700 млн. грн. на вирішення соціально-економічних питань. І я впевнений, що новий депутатський корпус у Верховній Раді в майбутньому році зможе збільшити цю суму майже вдвічі, - наголосив Олександр Пеклушенко.

 

 

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни