Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Кожна друга дитина зазначає порушення або недотримання тих чи інших прав

30 травня 2012 - 08:24

Кожна друга дитина зазначає порушення або недотримання тих чи інших прав

Кожна друга дитина в Україні зазначає порушення або недотримання тих чи інших прав, які мають бути гарантовані їй у сучасному суспільстві. Про це заявив Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко, презентуючи результати соціологічного опитування дітей у рамках проекту «Права дітей в Україні: реалії та виклики після 20 років Незалежності».

Зокрема Юрій Павленко зазначив, що тільки кожна третя дитина відвідує спортивну секцію (39%). Кожен десятий – грає на музичних інструментах або відвідує гуртки художньої самодіяльності. В цьому контексті Юрій Павленко наголосив на необхідності розвитку мережі позашкільного навчання в кожному місті та селі України. «В сільській місцевості немає відповідних закладів, у містах вони є, але діти вважають їх нецікавими, а ті гуртки, які цікаві їм, - платні», - зауважив Ю.Павленко.

Він підкреслив: говорячи про ситуацію з відвідуванням дітьми гуртків та їх бажанням це робити, необхідно звернути увагу, що запит значною мірою переважає реальні показники. Наприклад, запит на секцію фотографування в 7 разів перевищує показник реальної практики відвідування, кулінарії - більше ніж удвічі.

Крім того, зауважив Юрій Павленко, результати опитування засвідчили ще одну надзвичайно важливу проблему: кожна шоста дитина (16%) вказала, що їй робили медичні процедури (щеплення, уколи) без згоди батьків.

Окремо Юрій Павленко повідомив, що згідно з результатами опитування кожна четверта дитина має досвід роботи (або працює зараз, або працювала раніше), за яку вони або інші отримували винагороду. Такий показник є найбільшим серед хлопців, мешканців обласних центрів і 16-17-річних респондентів.

Уповноважений Президента України з прав дитини також наголосив, що отримані дані свідчать про непоодинокі випадки жорстокого ставлення до дітей як у сімейному оточенні, так і у навчальних закладах. Зафіксовані випадки таких дій з боку правоохоронних органів, ровесників і незнайомих людей. «У 59% випадках міліція не повідомила батьків про затримання дитини, у 46% випадках допит проводився за відсутності батьків», - повідомив він, зазначивши, що за чинним законодавством України для дотримання прав дітей під час їх затримання правоохоронцями обов’язковим є інформування батьків або їх законних представників - у їх присутності також має відбуватися допит дітей.

Уповноважений Президента наголосив, що проведене соцопитування є важливим для всіх органів центральної та місцевої влади, для кожного працівника, який тою чи іншою мірою відповідає за забезпечення та захист прав дитини.

Ю.Павленко також додав, що перші результати дослідження були представлені Президентові, Прем’єр-міністрові, Голові Верховної Ради, головам облдержадмінстрацій і обласних рад на останньому засіданні Ради регіонів.



За матеріалами прес-служби Президента України

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі