Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Пеклушенко: «В області має з’явитись сучасна лабораторія, в якій люди зможуть зробити всі необхідні аналізи»

14 травня 2012 - 16:58

На цьому наголосив голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко під час апаратної наради з керівниками структурних підрозділів облдержадміністрації.

- Охорона здоров’я – це один з найважливіших моментів у житті кожної людини. Саме тому ми мусимо забезпечити кожного громадянина доступним лікуванням. Одним із шляхів досягнення цієї мети має стати відкриття у Запоріжжі сучасної лабораторії, аби люди змогли зробити найскладніші аналізи, - зазначив Олександр Пеклушенко.

Крім того, комунальні лікувально-профілактичні заклади повинні бути забезпечені усім необхідним обладнанням, аби самостійно надавати висококваліфіковану допомогу та більш ефективно використовувати нині здані в оренду приміщення.

Для цього у 2012 році вже зроблено чимало. Нагадаємо, вперше за останні роки, Запорізькій області виділено значну суму цільових субвенцій на охорону здоров'я - 133 млн. грн., з яких на придбання медичного транспорту та устаткування буде використано 105 млн. грн.

Також у ході наради обговорювалось питання врегулювання цін на лікарські засоби в аптеках, які знаходяться на території лікувально-профілактичних заходів.

- Одне з першочергових завдань – здійснювати постійний контроль вартості лікарських засобів в аптеках, особливо в тих, котрі розташовані на території лікувально-профілактичних закладів. Регулювання цін відбувається на трьох рівнях: керівниками медичних закладів, обласною та державною владою, - зазначив начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Андрій Запорожченко.

Так, за словами посадовця, на керівників лікувально-профілактичних закладів покладене завдання оптимізації процесу лікування пацієнтів. На сьогодні в медичних закладах області введено обов’язковий контроль за цінами в аптеках, які розташовані на території цих установ. Щоправда у регіоні існує єдиний комунальний мед заклад - обласний онкологічний диспансер, у якому вже майже півроку не працює аптека.

Роз’яснення з цього приводу дав головний лікар онкодиспансеру Анатолій Горбенко, який пояснив відсутність аптечного пункту тривалістю тендерних процедур та рядом інших нормативно-бюрократичних перешкод.

Таке пояснення голову облдержадміністрації Олександра Пеклушенка не влаштувало: очільник області вкрай незадоволений ставленням керівництва лікарні до організації роботи установи.

- В онкодиспансері лікуються люди зі страшними захворюваннями, і для них особливо важливо створити всі необхідні умови. А ви навіть не прийшли до мене з цією проблемою, не звернулися за допомогою, що є неприпустимим! Я вже отримав близько 20 скарг на ваш заклад, і не тільки щодо відсутності аптеки, а ще й з приводу того, що вашими спеціалістами призначається дуже дороге лікування людям, які приречені, і яким ці процедури, на жаль, вже не допоможуть. Саме тому вже найближчим часом буде створена комісія із залученням спеціалістів Міністерства охорони здоров’я України, яка проведе ретельну перевірку діяльності онкодиспансеру. Цілком можливо, що за її підсумками будуть ухвалені кадрові рішення, - наголосив Олександр Пеклушенко.

За словами керівника області, аптечні пункти, які працюють при лікувально-профілактичних закладах, мають бути зорієнтовані на широкий асортимент та якість ліків, а також доступні ціни, які мають бути нижчими, ніж у звичайних міських аптеках.

З метою врегулювання цінової ситуації, в області діють два меморандуми: перший – підписаний у 2010 році облдержадміністрацією та фармацевтами області, який передбачає максимальну торгову надбавку на лікарські засоби у розмірі 25% від її вартості, другий – ухвалений виконкомом запорізької міськради та фармацевтами міста. Спочатку міський меморандум також передбачав максимальну надбавку на ліки 25%, але згодом її знизили до15%, що влаштовує і міську владу і місцевих бізнесменів.

Аналогічні зміни найближчим часом будуть внесені і до обласного меморандуму: зараз фахівці облдержадміністрації активно займаються цим питанням.

На державному ж рівні у січні поточного року була створена інспекція, яка має контролювати ціни в аптеках. Нині вона працює тільки в Києві, але згодом її філії з’являться в усіх регіонах України. Саме за висновками цієї інспекції фармацевтичні підприємства, які необґрунтовано та незаконно підвищуватимуть ціни на лікарські засоби, позбавлятимуть ліцензій.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі