Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізька область – серед лідерів в Україні за реалізацією політики енергозбереження та енергоефективності

25 квітня 2012 - 17:19

Запорізька область – серед лідерів в Україні за реалізацією політики енергозбереження та енергоефективності

На цьому наголосив начальник ГУ промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації Євген Семечаєвський під час брифінгу з журналістами.

- Наш регіон посідає друге місце в Україні за об’ємом економії паливно-енергетичних ресурсів, а також друге місце - за економічним ефектом від упровадження енергоефективних заходів. Саме тому, за даними Кабінету Міністрів України та Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України, Запорізька область знаходиться серед лідерів за реалізацією політики енергозбереження підвищення енергоефективності, - зазначив Євген Семечаєвський.

За словами посадовця, шість запорізьких енергоефективних проектів на загальну суму 33,2 млн. грн за результатами конкурсу у грудні 2011 року були відібрані Держенергоефективності України для фінансування за рахунок коштів, передбачених Державною програмою енергоефективності на 2010-2015 роки. Але враховуючи, що конкурс було проведено менш, ніж за місяць до закінчення 2011 року, з метою фінансування згідно з діючими нормативно-правовим актам, ці проекти планується представити на повторний конкурс, який буде проходити в травні-червні поточного року.

- На сьогодні Запорізькою областю відповідно до механізмів цільових екологічних інвестицій, пов’язаних з обов’язками сторін Кіотського протоколу, розроблено 85 проектів теплової санації будівель бюджетної сфери на загальну суму близько 196 млн. грн. Поточного року заплановане фінансування перших 30-ти проектів на суму близько 60 млн. грн., - повідомив Євген Семечаєвський.

Наприкінці минулого року було реалізовано проект переводу системи теплозабезпечення двох мікрорайонів м. Енергодар від теплоносія Запорізької ТЕС на теплоносій Запорізької АЕС, що дозволить скоротити річні витрати на тепло споживачів у п’ять разів.

За словами посадовця, у Запорізькій області знаходиться 20% вітроенергетичного потенціалу України, що дозволяє виробляти понад 3 ГВт електроенергії, що приблизно дорівнює сумарній потужності трьох блоків атомної станції.

- За підтримки та з ініціативи облдержадміністрації за рахунок коштів інвесторів в області триває реалізація проектів будівництва парків вітрових електростанцій загальною потужністю близько 1 ГВт. ТОВ «Вінд Пауер» ДТЕК будує три вітроелектростанції у Приазовському, Приморському та Бердянському районах у рамках проекту створення вітропарку «ДТЕК Приазовський» сукупною потужністю понад 500 МВт. Вже восени поточного року заплановано запуск перших 30 вітрових генераторів у рамках будівництва ВЕС «Ботіївська» загальною потужністю 75 МВт, - зазначив Євген Семечаєвський.

Крім того у Мелітопольському та Приазовському районах заплановано будівництво ще однієї вітрової електростанції за рахунок залучення іноземних інвестицій ТОВ «БроКейп Юкрейн» загальною потужністю 450 МВт.

ТОВ «Токмак Солар Енерджи» реалізує проект будівництва сонячної електростанції потужністю 9 МВт у Токмацькому районі. Проект реалізується в три етапи, запуск першої черги електростанції та видобуток першої електроенергії заплановано у червні поточного року.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 887-го дня війни

Нова платформа «Пульс»: збір відгуків про державу від бізнесу

Отримати бронювання за годину тепер можливо в Дії

До уваги суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності!

Як уберегти себе від гепатиту: поради запорізьких епідеміологів

«Проблема звільнення наших хлопців з полону повинна бути на слуху», – сестра військовополоненого Оксана

Як замовити ліки з безкоштовною доставкою до відділень Укрпошти

Свідоме споживання електроенергії – нова норма для запоріжців

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 29.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 573 удари по 10 населених пунктах Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області