Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Область готується до масштабних суботників з нагоди Всеукраїнського дня довкілля

17 квітня 2012 - 13:36

Область готується до масштабних суботників з нагоди Всеукраїнського дня довкілля

В області тривають роботи з прибирання сміття та благоустрою територій, а генеральні суботники на всіх територіях відбудуться 21 квітня - у Всеукраїнський день довкілля.

Про це повідомив начальник управління житлово-комунального господарства ОДА Дмитро Свіркін під час апаратної наради з керівниками структурних підрозділів облдержадміністрації.

- Цього року ми вперше започаткували конкурс на кращий благоустрій міста, району та селища, і, як свідчать попередні результати, це служить серйозним стимулом для територій. Так, у порівнянні з минулим роком активність на місцях зросла на 15-20%, що добре ілюструють звіти, які надходять до нас щотижня. Також у рамках конкурсу створено електронну скриньку konkurs_zoda@ukr.net, куди жителі області надсилають світлини з несанкціонованими звалищами, а ми передаємо цю інформацію на місця. Це теж нововведення, яке сприяє більшій активності територій, - зазначив Дмитро Свіркін.

Станом на сьогодні найкращі показники з прибирання сміття та благоустрою територій мають Гуляйпільський, Вільнянський та Запорізький райони, а також місто Токмак. На початку травня будуть визначені кращі та гірші міста, райони та селища області.

Начальник Служби автомобільних доріг у Запорізькій області Володимир Войтенко доповів про ремонт автомагістралей та  прибирання узбіч доріг.

- Усі ділянки доріг державного значення, які через аварійні місця вимагали термінового ремонту, приведені у належний стан, зараз ми готуємося до поточного ремонту доріг. Що ж стосується місцевих доріг, ремонт виконано на третину, ми будемо займатися цим питанням протягом весни-літа. Проблема полягає в тому, що в області крім «Облавтодору» немає потужних підрядників, які б могли обслуговувати дороги, - зазначив Володимир Войтенко.

Також посадовець поінформував, що на сьогодні прибрано 1805 км узбіч доріг, ліквідовано 129 придорожніх звалищ. До робіт залучалися понад 1000 дорожників та понад 3000 людей з інших організацій. За його словами, кожного року Служба автомобільних доріг у Запорізькій області тільки на утилізацію сміття витрачає понад 400 тис.грн. і попросив сприяння обласної влади у наданні можливих пільг для підприємства.

- Проблема стихійної торгівлі особливо гостро стоїть у Кам’янсько-Дніпровському та Якимівському районах, проте поширена на території всієї області. Вирішити її можна тільки за рахунок облаштування місць для торгівлі, забезпечення хоча б мінімальних комунікацій, іншого шляху я не бачу. Люди все одно будуть виходити на узбіччя доріг та торгувати, - зазначив Володимир Войтенко.

За словами заступника голови ОДА Петра Гончарука, особливу увагу районна влада має звернути на приведення в належний стан знаків, які вказують на кордони районів.

- За місяць була виконана дуже велика робота, але в наших планах – зробити ще більше, а 21 квітня в області відбудеться генеральне прибирання територій. Особливої уваги потребують знаки, які вказують на кордони територій: більшість з них знаходиться в неналежному стані, хоча ці об’єкти – обличчя районів, - повідомив Петро Гончарук.

Підсумовуючи це питання, голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко повідомив, що для досягнення високих результатів у благоустрої потрібна не спонтанна, а системна робота.

- На сьогодні я оцінюю санітарний стан області як незадовільний, бо у нас все робиться спонтанно. До того ж ресурс, який ми маємо, використовується не  повною мірою. Тому нам необхідно розробити обласну комплексну програму, в якій треба прописати залучення до робіт усіх активів. І не забувайте, що головне в цьому питанні – людський фактор. Є чисті, зразкові  подвір’я будинків, а є  засмічені та недоглянуті, через які навіть пройти неможливо. Так і райони: в деяких високі результати, а в інших ситуація дуже складна. До того ж, необхідно провести інвентаризацію звалищ, щоб чітко моніторити їх ліквідацію, - окреслив завдання Олександр Пеклушенко.

Також очільник області підкреслив, що повністю підтримує Володимира Войтенка у питанні благоустрою місць для торгівлі задля ліквідації стихійної торгівлі. В місцях масового скупчення стихійників треба встановити як мінімум санвузли та контейнери для сміття.

- Скоро починається курортний сезон, багато людей будуть їхати відпочивати на море автівками. Тож необхідно підготувати біля доріг майданчики для відпочинку, де люди могли б посидіти, перекусити, відпочити від дороги. Для людей необхідно створювати комфортні умови, - наголосив Олександр Пеклушенко.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі