Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласна влада прозвітувала про стан виконання Меморандуму щодо взаємодії та співпраці з афганцями та чорнобильцями

13 квітня 2012 - 15:16

Обласна влада прозвітувала про стан виконання Меморандуму щодо взаємодії та співпраці з афганцями та чорнобильцями

Перший заступник голови облдержадміністрації Віктор Ємельяненко та заступник голови-керівник апарату ОДА Юрій Пелих провели засідання обласної консультативної ради з питань сприяння діяльності громадських організацій ветеранів війни та учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Головним питанням засідання було виконання Меморандуму про взаємодію та співпрацю між облдержадміністрацією, облрадою, обласним відділенням Української спілки ветеранів Афганістану та обласним об’єднанням ВГО інвалідів «Союз Чорнобиль України».

Як повідомив Юрій Пелих, склад та Положення про Консультативну раду з питань сприяння діяльності громадських організацій ветеранів війни та учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС затверджено розпорядженням голови облдержадміністрації від 27 грудня 2011 року. Станом на 1 березня подібні дорадчі органи створені у 19 районах області. Протягом другої половини січня та лютого відповідну роботу завершено у Василівському, Веселівському, Запорізькому, Михайлівському, Пологівському, Токмацькому та Якимівському районах, у березні – у Вільнянському районі.

- В обласному бюджеті передбачено виділення додаткових коштів Головному управлінню праці та соціального захисту населення облдержадміністрації для надання фінансової підтримки обласним громадським організаціям ветеранів та інвалідів у межах реалізації програми «Назустріч людям» у сумі 30 тис. грн. Відповідні зміни до обласного бюджету були схвалені на засіданні сесії облради 23 березня, - повідомив Юрій Пелих.

Також обласна влада допомогла чорнобильцям розв’язати ряд проблемних питань з ВАТ «Запоріжжяобленерго». Заступник голови ОДА Петро Гончарук провів робочу нараду з обома сторонами конфлікту, у ході якої було обговорено форми, шляхи та способи реструктуризації заборгованості громадських афганських та чорнобильських організацій за спожиті послуги, що виникла внаслідок недосконалого законодавчого регулювання.

Заступник начальника Головного управління праці та соціального захисту населення ОДА Олександр Кривий поінформував учасників засідання про надання соціальної допомоги чорнобильцям та афганцям.

- В області проживають дев’ять тисяч громадян, які постраждали в результаті Чорнобильської катастрофи, серед них 918 інвалідів, 4,2 тисяч постраждалих ІІ категорії, близько двох тисяч – ІІІ категорії, а також 1,6 тисячі дітей та 245 дружин померлих чорнобильців. Минулого року з держбюджету щомісяця отримували компенсацію за спожиті житлово-комунальні послуги 94,9 тисяч ветеранів війни, сума профінансованих пільг склала 99,3 мільйона гривень. Також одноразову допомогу до Дня Перемоги минулого року отримали 12,4 ветеранів локальних воєн, у тому числі – в Афганістані, на суму 5,3 мільйона гривень, серед них були 1,7 тисяч інвалідів війни та 8,2 тисяч учасників бойових дій, - зазначив Олександр Кривий.

З квітня поточного року розпочато оздоровлення в санітарно-курортних закладах України осіб, які постраждали у результаті Чорнобильської катастрофи. По лінії Міністерства соціальної політики України вже отримано та розподілено 97 санаторних путівок до оздоровчих закладів Одеси, Алушти, Бердянська, Трускавця, Харкова, Сумської та Херсонської областей. Перші заїзди почались з 9 квітня.

- Цього року на виконання соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича Кабінет Міністрів України ухвалив рішення не розділяти за статусом учасників бойових дій, ветеранів Великої Вітчизняної війни та локальних воєн. Суми на виплати значно зросли та складають для інвалідів І групи 2200 гривень, ІІ групи – 1920 гривень, ІІІ групи – 1720 гривень, для учасників бойових дій – 675 гривень, для дружин загиблих ветеранів війни – 340 гривень, - повідомив Олександр Кривий.

Також поточного року інваліди І та ІІ груп, а також інваліди ІІІ групи будуть безкоштовно забезпечені цифровими телетюнерами. За оперативними даними на їх отримання вже надійшли заяви від понад трьох тисяч громадян.

Щодо видання «Книги Пам’яті учасників локальних воєн» начальник управління у справах преси та інформації ОДА Олександр Коваленко повідомив, що цього року книга точно вийде.

- Видання книги тягнеться з 2009 року. Дуже багато часу було витрачено на збирання та обробку інформації, розв’язання інших організаційних питань. Одне я вам можу точно гарантувати: поточного року книгу буде видано обов’язково, - зазначив Олександр Коваленко.

Також у ході засідання було обговорено поточні питання, які хвилюють афганців та чорнобильців. Особлива увага приділялась встановленню пам’ятника ліквідаторам Чорнобильської катастрофи в Запоріжжі.

- Нам необхідно ухвалити остаточне рішення щодо встановлення пам’ятника. На 27 квітня запланована сесія Запорізької міськради. До цього часу я, як депутат Запорізької міськради, звернуся із запитом до міського голови, а також до депутатського корпусу з проханням розглянути питання про внесення змін до генплану міста та затвердження проекту пам’ятника, - повідомив Юрій Пелих.

Підбиваючи підсумки засідання, Віктор Ємельяненко пообіцяв, що обласна влада і надалі буде тісно співпрацювати з афганцями та чорнобильцями і всіма можливими способами буде допомагати їм у розв’язанні будь-яких проблем.

- У нас сьогодні відбулася пряма і проста розмова з проблемних питань. Влада чудово розуміє ваші проблеми, і ми вам обіцяємо свою допомогу. Якщо не зможемо вирішити проблему самі – будемо звертатися до центральної влади, - підсумував Віктор Ємельяненко.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

«Шаную воїнів, біжу за Героїв України»: Запоріжжя вшанувало пам'ять полеглих воїнів патріотичним забігом

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 31.08.2024

Впродовж доби окупанти 221 раз били по 10 населених пунктах Запорізької області.

Як заклади освіти дотримуються заходів безпеки: результати інспекції ДСНС та Національної поліції

Україна має майбутнє: Запорізький національний університет розпочав новий навчальний рік урочистою посвятою першокурсників

Очне навчання в садочках, школах, профтехах та коледжах: Запорізька область готова до нового навчального року

Запорізькі підприємці отримають майже 77 млн грн на розвиток бізнесу за програмою «Власна справа»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 30.08.2024

Навчання та гуртки в укритті: Запорізька санаторна школа-інтернат № 7 готується до повернення дітей у класи

Впродовж доби окупанти 261 раз били по 11 населених пунктах Запорізької області.

Майже 90 % учнів запорізької школи-інтернату «Орієнтир» зможуть навчатися офлайн

Завершується відбудова будинку по вулиці Кияшка після однієї з багатьох ворожих ракетних атак по Запоріжжю – до кінця року сюди повернуться мешканці та ЦНАП