Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Потенціал депутатів сільських та селищних рад має використовуватися на повну потужність

12 квітня 2012 - 16:48

Потенціал депутатів сільських та селищних рад має використовуватися на повну потужність

Перший заступник голови обласної державної адміністрації Віктор Ємельяненко та заступник голови ОДА Олександр Дудка взяли участь у зустрічі з представниками Асоціації сільських та селищних рад області.

В області нараховується 285 сільських та селищних рад, де працює близько 5 тисяч депутатів. Але цей потужний ресурс не використовується на повну потужність.

- Місцеве самоврядування - це фундамент влади. Саме ви працюєте у максимальній близькості до людей. Від того, наскільки ефективно налагоджена взаємодія місцевого самоврядування та виконавчої влади, залежить оперативність та результативність розв’язання проблемних для території питань, - зазначив перший заступник голови ОДА Віктор Ємельяненко.

За словами представника обласної виконавчої влади, торік надходження до місцевих бюджетів збільшились майже на 17%  (проти 2010 року). Слід відзначити території, які забезпечили приріст надходжень значно вищий за цей показник. Серед них - Ланцівська сільрада Куйбишевського району, Надіжинська та Дивнинська сільради Приазовського району, Новенська сільрада Токмацького району, Білорецька сільрада Веселівського району, Наталівська сільрада Запорізького району. Але є сільради, які суттєво не дотягують до середньообласного показника.

- Затверджені Бюджетний та Податковий кодекси України відкривають нові можливості для наповнення місцевих бюджетів. Зокрема, розширено склад доходів, які враховуються при визначенні обсягів міжбюджетних трансфертів та є джерелами фінансування місцевих програм, - підкреслив В. Ємельяненко. Серед нововведених джерел – фіксований податок на доходи від підприємницької діяльності, плата за землю в повному обсязі, надходження від адміністративних штрафів. Проте на місцях залишається ряд напрямків, роботу над якими необхідно активізувати вже найближчим часом. Йдеться про проведення грошової оцінки земель, перегляд договорів оренди, розмежування земель державної та комунальної форми власності. Крім того, важливо продовжити роботу з погашення заборгованості на підприємствах,  підвищення рівня заробітної плати тощо.

- Поступово маємо переходити від стратегії виживання до стратегії розвитку територій, на це у нас є всі ресурси, - висловив переконання посадовець. За його словами у поточному році в Держбюджеті закладено кошти на масштабну підтримку регіонів. Загалом на розвиток Запорізького регіону буде спрямовано близько 500 млн. грн..

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі