Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Ціни на основні продукти харчування – під пильним контролем влади

9 квітня 2012 - 14:08

Ціни та основні продукти харчування – під пильним контролем влади

Запорізька область повністю забезпечена основними продуктами харчування, а їхня якість та вартість відповідають всеукраїнським нормам. В області виробляються уся група харчових продуктів першої необхідності крім цукру, гречаної та вівсяної крупи, а також рису.

Про це повідомив перший заступник начальника ГУ агропромислового розвитку облдержадміністрації Анатолій Колесніков під час апаратної наради в облдержадміністрації.

- Жителі області забезпечені продовольчими товарами у достатній кількості та за доступними цінами - це основне завдання забезпечення продовольчої безпеки як у масштабах країни, так і на рівні регіону. Аналіз споживання основних продуктів свідчить, що мінімальні норми споживання забезпечено практично по всіх видах продовольства, за винятком плодів, ягід та молока, - зазначив Анатолій Колесніков.

Для забезпечення продовольчої безпеки регіону Запорізька область має в своєму арсеналі достатній економічний потенціал (понад 600 підприємств) для виробництва основних продуктів харчування. Вони виробляють практично усі основні види продуктів харчування.

Темп зростання виробництва товарів продовольчої групи та напоїв у лютому поточного року (до січня 2012 року) склав 108,8%. Такий показник досягнуто за рахунок зростання виробництва яловичини (на 6,1%), свинини (на 4%), ковбасних виробів (на 2,2%), масла вершкового (на 9,4%), сирів (на 5,9%) та борошна (на 22,4%).

У той же час на 2,5% скоротилося виробництво хліба та хлібобулочних виробів традиційними виробниками цих продуктів. При цьому за цей період збільшилося власне виробництво хліба населенням, особливо – сільським.

З метою здійснення аналізу забезпечення населення області основною продовольчою продукцією ГУ агропромислового комплексу ОДА та ГУ економіки ОДА щомісячно проводиться оцінка споживчого попиту та ресурсного наповнення ринку. Насамперед аналізується попит та пропозиція цукру, зерна пшениці та жита, борошна, круп, яловичини, свинини, м’яса птиці, молока, масла тваринного, олії та яєць.

За результатами оцінки першого кварталу поточного року виявлено, що продукти харчування представлені на споживчому ринку в широкому асортименті та з різними споживчими властивостями, тому можуть задовольнити потреби усіх соціальних груп населення. Загалом сьогодні немає дефіциту та ажіотажу на жодний харчовий продукт, однак актуальним залишається питання ціни та купівельна спроможність населення.

- Для забезпечення жителів області хлібом та хлібобулочними виробами, молоком та молокопродуктами гарантованої якості і за стабільними цінами між облдержадміністрацією та хлібопекарськими і молокопереробними підприємствами підписано меморандуми, - зазначив Анатолій Колесніков.

Крім того, з метою стабільного забезпечення населення області овочевою продукцією планується, у першу чергу, ввести в експлуатацію павільйон «Овочі-Фрукти» гуртового ринку «Січовий». Його відкриття заплановано на початок літа поточного року.

Для наповнення гуртового ринку сільськогосподарською продукцією та продукцією її переробки ГУ агропромислового розвитку ОДА спільно з керівництвом гуртового ринку та райдержадміністраціями області здійснено заходи щодо залучення сільгоспвиробників районів області до виробництва та реалізації цієї продукції.

Ще один з заходів щодо забезпечення населення області продуктами харчування за помірними цінами - регулярне проведення ярмарків сільськогосподарської продукції. У першому кварталі поточного року в містах та районах області загалом проведено 196 ярмарків, на яких було реалізовано 469 тонн продовольчої продукції.

На запрошення облдержадміністрації до Запоріжжя та Мелітополя, де ярмарки проходять найактивніше, приїжджають товаровиробники з Дніпропетровської, Донецької, Херсонської, Чернівецької та Львівської областей.

- Зараз ми активно готуємося до проведення ярмарків напередодні Великодня. 14 квітня планується провести широкомасштабні ярмарки, на яких запоріжці зможуть придбати всі необхідні продукти до великого свята, - зазначив Анатолій Колесніков.

Як повідомила начальник ГУ економіки облдержадміністрації Елла Слепян, в області постійно проводять три моніторинги з контролю за цінами на товари першої необхідності. За їх результатами за перший квартал поточного року ціни на більшість товарів залишилися на тому ж рівні, значна частка – подешевшала і лише кілька видів продукції подорожчали. Зокрема, це стосується хлібобулочних виробів (Приазовський район), буряка (Запоріжжя), рослинної олії (Великобілозерський район) та свинини (Бердянський район).

У цілому цінова ситуація на ринку основних продуктів харчування є стабільною, а вартість значної кількості і видів товарів продовольчої групи - нижча, ніж у середньому по Україні.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі