Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Спільними зусиллями ми маємо дати друге дихання творчим колективам області

6 квітня 2012 - 13:02

На цьому наголосив голова обласної державної адміністрації Олександр Пеклушенко під час зустрічі з представниками творчої інтелігенції області, на якій обговорили основні проблеми культурної галузі та шляхи їх вирішення.

- Я дуже чекав цієї зустрічі, і вона, напевно, мала відбутися раніше, але треба було підготуватися, розробити можливі варіанти надання вам допомоги. Особливої подяки у вирішенні цієї проблеми заслуговують наші народні депутати, які лобіювали інтереси Запорізької області на центральному рівні. Це В’ячеслав Богуслаєв, Артем Пшонка,  Валерій Баранов. Дуже хочу, щоб спільними зусиллями ми змогли дати друге дихання нашим творчим колективам, бо їх головне завдання – виховання культури в населення, - зазначив Олександр Пеклушенко.

За словами посадовця, театри та філармонія – це храми культури, і влада спільно з інтелігенцією має працювати над розширенням дороги до цих храмів.

Окремим питанням Олександр Пеклушенко визначив підготовку до Покровського ярмарку, яка щорічно проводиться на початку жовтня.

- Покровський ярмарок нічим не гірший за Сорочинський, який проходить у Полтаві, він теж дуже масштабний, яскравий та колоритний. Але щоб зробити його ще кращим, щоб люди із задоволенням приводили туди своїх дітей,  прошу запорізьку творчу інтелігенцію приєднатися до організації цього свята,- зазначив очільник області.

Голова облдержадміністрації переконаний: для популяризації театрів та концертних закладів треба відродити таке поняття як соціальне замовлення, привозити до Запоріжжя дітей та молодь з районів, вивозити творчі колективи на місця. Крім того, Олександр Пеклушенко доручив меру Запоріжжя Олександру Сіну розробити культурну програму вихідного дня, щоб люди мали вибір, куди  піти у вільний час. Щоправда, керівник області відзначив, що для цього артистів треба матеріально стимулювати.

Зі свого боку представники творчої інтелігенції зазначили, що в них існують серйозні проблеми з житлом: житла для артистів немає, через що неможливо запросити талановитих митців з інших міст, ще й на таку невелику зарплату.

Також у ході зустрічі вирішено активно зайнятися рекламою культурного життя в обласному центрі, а саме знайти можливість розміщення анонсів на носіях зовнішньої реклами, трансляції афіші культурних заходів на телебаченні. За пропозицією Олександра Пеклушенка буде обговорено і можливість відновлення колишньої традиції - трансляції спектаклів на телеканалах.

Головний диригент академічного симфонічного оркестру обласної філармонії, народний артист України В’ячеслав Редя висловив  прохання щодо відзначення Президентом України кращих музикантів оркестру з нагоди цьогорічного ювілею колективу. Олександр Пеклушенко охоче підтримав цю ідею і пообіцяв, що у найближчі дні це питання буде обов’язково розглянуте.

Генеральний директор обласної філармонії, заслужений працівник культури України Володимир Панькін запропонував винести на державний рівень питання щодо надання ансамблю пісні і танцю «Запоріжці» статусу академічного. Пропозиція також  підтримана очільником області.

За словами директора Запорізького державного цирку, заслуженого артиста України Станіслава Кравця, його заклад підпорядковується Міністерству культури України і має фінансуватися з Києва, але за останні шість років не було отримано жодної копійки на ремонт будівлі, закупку нових костюмів, оновлення технічного обладнання та інші витрати.

Підсумовуючи результати зустрічі, Олександр Пеклушенко зазначив, що це була одна з найочікуваніших зустрічей з самого початку його роботи на посаді голови облдержадміністрації.

- Я готовий низько вклонитися всім представникам інтелігенції за те, що ви для нас робите, ще й за таку низьку зарплату. Звісно, всі визначені нами питання нереально розв’язати протягом двох днів, і дива не відбудеться, але ми будемо активно працювати в цьому напрямку, - підсумував Олександр Пеклушенко.

Також у ході зустрічі керівник області нагородив митців за значний внесок у розвиток культури  Запорізького краю.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі