Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Віктор Ємельяненко: «Промислові підприємства мають стати партнерами, а не супротивниками влади та екологів»

20 березня 2012 - 14:20

Віктор Ємельяненко: «Промислові підприємства мають стати партнерами, а не супротивниками влади та екологів»

Перший заступник голови обласної державної адміністрації Віктор Ємельяненко взяв участь у засіданні колегії Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Запорізькій області, у ході якого підбито підсумки роботи у 2011 році, а також узгоджено пріоритетні напрямки роботи на 2012 рік.

- Запорізька область – одна з найбільш техногенно навантажених, і для більш продуктивної роботи наше завдання – знайти спільну мову з підприємствами, зробити їх своїми  партнерами, а не супротивниками. Ми маємо вибудувати нормальні перспективні стосунки, які дозволять нам покращити екологічну ситуацію в області, - зазначив Віктор Ємельяненко.

- Промислові підприємства дійсно дуже сильно впливають на екологічну ситуацію в регіоні. Причини  прості:  застарілі технології, на базі яких функціонують підприємсва, значна частка газоочисного обладнання, яка експлуатується на підприємствах, морально та фізично застаріла. Також основні забруднювачі не виконують у повному обсязі природоохоронні заходи, у них відсутні ефективні методи очистки газоподібних забруднюючих речовин, що відходять від обладнання, яке працює на твердому, газоподібному та рідкому видах палива. Крім того, негативний вплив йде і через аераційні ліхтарі, - окрслив коло проблем начальник Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Запорізькій області Ігор Бройде.

За словами Віктора Ємельяненка, одним з головних завдань також є приведення області у належний вигляд, а саме – ліквідація смітників та контроль за чистотою.

- Сьогодні, 20 березня, відзначається день весняного рівнодення, весна вступає в свою законну силу. А подивіться навколо: область вся в смітті. На вчорашній апаратній нараді голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко дав завдання: привести в порядок Запорізький край, ліквідувати всі несанкціоновані звалища. Тепер кожне з них буде закріплено за певною установою, буде призначено відповідального посадовця. Ми маємо оперативно очистити область від сміття. Це стосується не тільки звалищ, а й очищення узбіч на дорогах, сухостою. Нам необхідно змінити підхід до прибирання територій, а саме – робити це систематично, а не хаотично, - зазначив Віктор Ємельяненко.

Що ж стосується безпосередньо  підсумків 2011 року, Ігор Бройде повідомив, що у 2011 році спеціалісти Держуправління видали 3337 документів дозвільного характеру, опрацювали 992 звернення підприємств для забезпечення взаємодії з облрадою та іншими органами місцевого самоврядування, обласною та районними державними адміністраціями, іншими державними структурами.

Основна діяльність Держуправління у сфері поводження з відходами спрямовується на скорочення обсягів розміщення відходів та зменшення їх негативного впливу на довкілля.

- Держуправління активно працює у напрямку розширення заповідної мережі та встановлення меж існуючих об’єктів природно-заповідного фонду. До цієї роботи залучаються органи влади, науковці, громадські організації. Найбільш потужний потенціал серед них мають районні державні адміністрації. Виконання заходів перебувають на постійному контролі Держуправління, інформація регулярно надається в облдержадміністрацію, - поінформував Ігор Бройде.

Протягом минулого року Держуправління опрацювало та підготувало 24 подання на сесії облради, на яких були затверджені кошти екофондів на природоохоронні заходи по області у сумі 94,5 млн.грн., з них обласний фонд – 53,1 млн.грн., місцеві фонди – 41,4 млн.грн. За 2011 рік територіями області освоєно на природоохоронні заходи 34,9 млн.грн. згідно актів виконаних робіт. З них 17,9 млн.грн. – з обласного фонду ОНПС, 17 млн. – з місцевих фондів ОНПС.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також