Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласна влада готова надати всіляку допомогу для реалізації енергоефективних та енергозберігаючих проектів

14 березня 2012 - 12:25

Заступник голови обласної державної адміністрації Петро Гончарук взяв участь у форумі-виставці «Біопаливо. Інноваційні технології», який відбувся у виставковій залі «Козак-Палац».

Традиційно організатором заходу стала Запорізька торгово-промислова палата за підтримки облдержадміністрації, обласної ради, Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України, Національного біоенергетичного союзу Росії, а також інформаційно-аналітичної агенції «Інфобіо».

Відкриваючи форум, Петро Гончарук зазначив, що раціональне використання та економне споживання паливних ресурсів, підвищення ефективності споживання енергії у всіх сферах життя – це гарантія успішного забезпечення потреб людства в енергії та його стійкого розвитку в глобальному масштабі.

- Енергетична безпека Запорізької області – це один з головних напрямків роботи обласної влади у поточному році. Президент України Віктор Янукович визначив суттєве посилення енергетичної безпеки держави за рахунок сучасних енергозберігаючих технологій та диверсифікації джерел постачання енергоносіїв пріоритетним завданням у 2012 році. Виконуючи це завдання, щоб попередити негативні наслідки значного збільшення цін на імпортований природний газ,  а також з метою підвищення енергобезпеки керівникам районів області  доручено забезпечити розробку проектів з реалізації напрямків Державної програми енергоефективності та розвитку виробництва енергоносіїв з відновлювальних джерел енергії та альтернативних видів палива. При цьому необхідно передбачити у місцевих бюджетах фінансування розробок проектно-кошторисної документації, а також проведення енергетичних аудитів об’єктів комунальної та бюджетної галузей, - зазначив Петро Гончарук.

Також посадовець ознайомив учасників форуму з ходом реалізації Регіональної програми підвищення енергоефективності на 2010-2015 роки.

Петро Гончарук запевнив, що  обласна влада готова надати всіляку підтримку та сприяння при реалізації енергоефективних та енергозберігаючих проектів на території області, бо вкладання коштів в енергозберігаючі технології дозволить зменшити виробничі витрати, зробити продукцію підприємств більш конкурентоспроможною у ціновому відношенні на світовому ринку.

- Переконаний, що сьогоднішній форум – це великий майданчик для вироблення спільних рішень з удосконалення механізмів енергозбереження. Тож бажаю всім учасникам плідної роботи, нових перспектив розвитку та успішної реалізації можливостей та ініціатив, - зазначив Петро Гончарук.

Учасники форуму обговорили питання сировини та виробництва біопалива, проектування, обладнання та технологій, логістики, лабораторних досліджень, стандартизації та сертифікації палива з біологічної сировини.

 

 

Довідкова інформація:

У 2011 році економія паливно-енергетичних ресурсів у промисловому комплексі Запорізької області за рахунок упровадження енергозберігаючих заходів склала 235 тис.тонн умовного палива  вартістю  майже 1 млрд.грн.,  економічний ефект від упровадження заходів склав більше 600 млн.грн.

У грудні минулого року шість енергоефективних проектів Запорізької області на загальну суму понад 33 млн.грн. за результатами конкурсу були відібрані агентством Держефективності України та будуть профінансовані за рахунок коштів Держбюджету.

Також минулого року Запорізькою областю за механізмами цільових екологічних (зелених) інвестицій, пов’язаних з виконанням Кіотського протоколу, розроблено 72 проекти теплової санації будівель бюджетної галузі на загальну суму близько 160 млн.грн., з них 36 проектів на суму майже 78 млн.грн. переглянуті міжвідомчою робочою групою та схвалені Державним агентством екоінвестицій для подальшого узгодження з Міністерством фінансів України та Прем’єр-міністром. Сім цих проектів вже узгоджено з японською стороною.

Компанією ТОВ «Вінд Пауер» ДТЕК ведеться будівництво трьох вітроелектростанцій у Приазовському, Приморському та Бердянському районах у рамках проекту створення вітропарку «ДТЕК Приазовський» загальною потужністю понад 500 МВт.

Вже на осінь поточного року заплановано запуск перших 30-ти вітрових генераторів у рамках будівництва ВЕС «Ботієвська».

У Мелітопольському та Приазовському районах заплановано будівництво ще однієї вітрової електростанції за рахунок залучення іноземних інвестицій компанії «ЮроКейп Юкрейн» загальною потужністю 450 МВт.

Обсяг інвестицій у будівництво вітрових електростанцій «Вінд Пауер» ДТЕК складає близько 9,2 млрд.грн., інвестиції «ЮроКейп Юкрейн» - близько 700 млн.доларів.

У Запорізькій області також реалізуються проекти будівництва соняшних електростанцій. Вже наприкінці другого кварталу поточного року заплановано запус першої черги соняшної електростанції компанії «Токмак Солар Енерджи», потужність якої складатиме 9 МВт.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі